Израелски режисер Ури Барбаш / -ФОТО: JEWISH STANDARD
27/06/2021 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Филмско преиспитивање: Кинематографија Блиског истока 7: Од "бурек" филмова до критике власти

Краjем `90-их година државне субвенциjе за филм су преполовљене, али jе 2000. скупштина дониjела Закон о филму по коме jе половина такси коjе су плаћали сви комерциjални радиодифузери усмjерена на кинематографиjу и то за финансирање производње и за архиве, фестивале и фиимске школе

Golan-Globus Productions jе продуцентска кућа коjа jе комбинациjом нискобуџетних локалних филмова и међународних копродукциjа 1979. успjела да купи њуjоршки Cannon Films и да се у наредних десет година утврди као битан чинилац у филмскоj индустриjи. Седамдесетих jе такође дошло до успона "бурек" филмова као доминантног жанра у израелскоj индустриjи. Многи су снимљени и у продукциjи Golan-Globus. Названи по врсти сефардског пецива, ти изузетно популарни филмови били су етничке комедиjе и мелодраме о главном друштвеном проблему Израела, затегнутим односима између источњачких Jевреjа, коjи припадаjу нижоj класи (Сефарди) и старосjедјелачкоj већини, и њихових образованих земљака из средње и источне Европе (Ашкенази), коjи су се доселили у XX виjеку и постали руководећа класа у земљи. "Бурек" филмове први су снимали Ефраим Кишон ("Салах Шабати"/"Sallah Shabati", 1964) и Менахем Голан ("Фортуна", 1966). Седамдесетих су постали жанр главног тока захваљуjући радовима Боаза Давидсона – "Charlie Ve'hetzi" (1974), "Hagiga B'Snuker" (1975), "Mishpakhat Tzan'ani" (1976) – коjи им jе и сковао назив. Филмом "Сладолед од лимуна" ("Eskimo limon", 1979), у Голановоj продукциjи, он jе формулу "бурека" прилагодио средњошколским еротским пустоловинама, слично ономе што jе Џорџ Лукас постигао у "Америчким графтима" ("American Grafitti", 1971), и преусмjерио жанр ка омладинском тржишту "меке еротике". Услиjедили су броjни успjешни наставци.

Седамдесетих су основане и прве израелске филмске школе, Израелски институт за филм и више градских кинотека, али jе влада показала забринутост због све изражениjе комерциjализациjе филмске индустриjе. Тако jе 1979. покренула Фонд за подршку квалитетним филмовима и финансиjски потпомагала независне проjекте, попут оних коjе jе фаворизовао каjиц, Kayitz – транслитеризовани акроним за "омладински израелски филм". У оквиру тог покрета снимани су нискобуџетни филмови са отвореним завршетком, коjи су се првенствено бавили психолошким стањем поjединаца у већоj заjедници.

Осамдесетих су се, међутим, многи редитељи поборници каjица окренули политичким темама, поготову након израелске инвазиjе на Либан 1982, нериjетко се усредсређуjући на палестинско гледиште о арапско-израелском сукобу. Филмови "палестинског таласа", као што су Ваксманов "Хамсин" (1982, добитник израелског Оскара за наjбољи филм и израелске Награде за умjетничко достигнуће), "Иза решетака" ("Beyond the Walls", 1983, Награда критике у Венециjи) Уриjа Барбаша, и "Khiukh haGdi" (1986, израелски Оскар за наjбољи филм) Шимона Дотана, нуде двоjак приступ окупациjи Западне обале и Газе и саосјећаjан приказ Палестинаца.

Усљед високе инфлациjе и скучености домаћег тржишта, 203 биоскопа, jеданаест милиона продатих улазница, од чега само десет одсто за израелски филм, израелску кинематографиjу jе током деведесетих захватила економска криза. Производња jе 1991. забиљежила незапамћен пад на пет играних филмова, али се средином децениjе, захваљуjући финансиjскоj помоћи Фонда за подршку квалитетним израелским филмовима, поново вратила на одрживи ниво. Краjем деведесетих година државне субвенциjе за филм су преполовљене, али jе 2000. скупштина дониjела Закон о филму по коме jе половина такси коjе су плаћали сви комерциjални радиодифузери усмjерена на кинематографиjу и то, како за финансирање производње, тако и за архиве, фестивале и филмске школе. Као наjблискиjи савезник Сjедињених Држава на Блиском истоку, Израел такође одржава нарочите везе с Холивудом. Поред тога што може рачунати на раширену дистрибуциjу у Америци, израелски филм има и подршку филмских личности из САД, попут Голди Хон, коjа jе помогла изградњу Кинотеке у Тел Авиву 1989, и Стивена Спилберга, коjи jе обезбиjедио средства за оснивање Jевреjске филмске архиве на Хебреjском универзитету у Jерусалиму 1987. године.

Пише:

ДР РАДОСЛАВ Т. СТАНИШИЋ

(Крај)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

<p>Монголска опсада Рјазања описана у аналима</p>

A.В. Гудз – Марков: Разарајући напади Монгола на Русију 1: Упади Монгола на Рjазанску териториjу Током упада на просторе Русиjе Монголи су разарали све пред собом, вршили покољ недужног становништва, од стараца до новорођенчади, рушили и палили цркве, манастире и куће недужног становништва, пљачкали и отимали све што им jе дошло до руке и односили са собом

19. septembar 2021 18:53