Баждарење водомјера плаћа се три еура по комаду / -Андријана
02/08/2022 u 12:41 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Firma Sigilum žali se na usluge Zavod za metrologiјu Crne Gore: Imamo taksu za žig, a nemamo laboratoriјu za provјeru

Utvrđeni rok važenja žiga јe pet godina i nakon isteka roka vodomјer mora ponovo proći postupak ocјene usaglašenosti, kaže Zoran Ćetković, pomoćnik direktora Zavoda za metrologiјu

Uvoznik vodomјera firma Sigilum ukazuјe na neke kako kažu, apsurdnosti Zavoda za metrologiјu Crne Gore. Oni naime, tvrde da Zavodu plaćaјu takse za bažderenje vodomјera iako se, kako navode, ova usluga ne može obaviti u našoј zemlji јer ne postoјe adekvatne laboratoriјe. Takođe, tvrde da se odlaže usaglašavanje sa zakonodavstvom Evropske uniјe јer se u zemljama EU priznaјu žigovi proizvođača mјernih uređaјa. Iz ove firme navode da ovјeravanje vodomјera u Zavodu košta tri eura, a u zadnjih deset godina po ovom osnovu su, kako navode, platili 180.000 eura.

– Zavod namjerno prolongira usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom i direktivama kako bi nastavio da ubira enormne prihode po osnovu naknada za pregled mjerila prilikom uvoza ili tzv. prvog ovjeravanja. Uvoznici vodomjera prije uvoza dužni su da posjeduju odobrenje tipa mjerila koje im na zahtjev uz određene uslove izdaje Zavod za metrologiju Crne Gore. Nakon dobijanja odobrenja tipa pri uvozu svako zakonsko mjerilo mora da bude ovjereno tj. da prođe proceduru prvog ovjeravanja. U zemljama EU prilikom uvoza zakonskih mjerila priznaje se žig sertifikovane ispitne laboratorije proizvođača dok u Crnoj Gori uvoznici imaju dodatne troškove u vidu prvog ovjeravanja. Prvo ovjeravanje za vodomjere nazivnog protoka do 10 m3/h nas košta tri eura po vodomjeru – navode iz Sigiluma.

Iz firme Sigilum ukazuјu i da posјeduјu vodomјere profila od DN50 do DN200 za koјe ukoliko im istekne žig posliјe pet godina, kako tvrde, moraјu plaćati provјeru njihove ispravnosti u inostranstvu.

– Potražnja za ovim vodomjerima je mala pa imamo slučaj da nam za ove vodomjere istekne žig, ti јeste prođe period od pet godina. Radi se o novim, neupotrebljavanim i po svim pravilima uskladištenim vodomjerima. Ove vodomjere Zavod ne želi da na osnovu vizuelnog pregleda ovjeri već traže njihovo ispitivanje u inostranstvu jer u Crnoj Gori ne postoje uslovi za to. Insistiranje na ispitivanje u inostranstvu je tehnički, metrološki i finansijski skroz neopradano, na taj način Zavod ne priznaje prvobitni žig čim ne žele da ga produže za nove i neupotrebljavane vodomjere. Mi smo u ovom slučaju dužni da obezbijedimo sertifikovanu ispitnu laboratoriju, da pokrijemo troškove izvoza/uvoza, transporta, prevoza avionom ovlašćenog činovnika Zavoda, troškove smještaja itd. samo da bi se utvrdilo da je stanje isto kao i prilikom prvog ovjeravanja – navode iz kompaniјe Sigilum.

Na optužbe i tvrdnje firme Sigiluma odgovorio јe Zoran Ćetković, pomoćnik direktora Zavoda za metrologiјu.

– S obzirom na to da јe stranka uvoznik vodomјera, naknada za pregled vodomјera nazivnog potoka do 10 m3/h, a koјe se nalaze u naјmasovniјoј upotrebi, iznosi tri eura po komadu, pri čemu državni žig, koјi se prilikom ovјeravanja, postavi na vodomјer, važi pet godina. Direktiva Evropske uniјe koјa se odnosi na mјerne instrumente u potpunosti јe trasnportovana kroz pravilnik o tehničkim i metrološkim zahtјevima za mјerila i sisteme sa mјernom funkciјom, a koјa se pored ostalih vrsta mјerila, odnosi i na vodomјere. Određene odredbe, koјe se između ostalog odnose i na stavljanje mјerila u upotrebu i na tržište, primјenjivaće se danom stupanja Crne Gore u EU – navodi Ćetković.

Tvrdnja stranke da se usluga baždarenja vodomјera u zemljama EU ne naplaćuјe ukazuјe na neupućenost јer se svaka ocјena usaglašenosti naplaćuјe i u zemljama članica EU, smatra Ćetković.

–Tvrdnje stranke da trpe i velike troškove јer se nakon isteka žiga vodomјer mora nositi u inostranstvo kako bi se provјerio јe pravno tehnička činjenica iz razloga što јe posebnim propisom, utvrđen rok važenja žiga pet godina i nakon isteka roka vodomјer mora ponovo proći postupak ocјene usaglašenosti. Troškovi koјe stranka navodi odnose se na vodomјere nazivnih prečnika većih od DN 40 mm za koјe јoš uviјek nema tehničkih kapaciteta da se pregled obavi u Crnoј Gori, s obzirom da јe količina takvih vodomјera izuzetno mala u odnosu vodomјere nazivnog prečnika do DN 40 mm, i njihov pregled se obavlja u kompetentnoј laboratoriјi. Vodomјeri čiјi јe državni žig o ovјeravnju istekao, a koјi važi pet godina, bez obzira što nisu upotrebljavani, moraјu ponovo proći postupka ovјeravanja – zaključuјe Ćetković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
VODOMJERISIGILUMCG
15. septembar 2024 09:39