Фото: Медија центар Београд, приватна архива
05/05/2021 u 06:05 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трифуновић: Разне безбједносне службе „подршка“ криминалу, кавчани и шкаљарци „извођачи радова“

У разговору за портал Дана стручњак за безбједност и универзитетски професор Дарко Трифуновић каже да не постоји ни једна криминална група иза које не стоји нека јака обавјештајна служба, која им дозвољава да се баве таквим активностима

Откривање монструозних злочина и недавним хапшењем већег броја чланова и сарадника кавачког клана у Црној Гори и Србији, у јавност је окарактерисано као „удар на криминал“. Поред овог и шкаљарски клан је, међутим, означен као озлоглашена група, јер се и за једне и друге везују сурове ликвидације од којих неке још нису званично ријешене. Према ријечима стручњака, хапшењем „вођа“ и чланова ових група није крај криминалу јер је „још увијек врх ових структура нетакнут“, тачније извор који им омогућава приступ огормној количини наркотика.

У разговору за портал „ Дана“ стручњак за безбједност и универзитетски професор Дарко Трифуновић каже да не постоји ни једна криминална група иза које не стоји нека јака обавјештајна служба, која им дозвољава да се баве таквим активностима. 

-Припадници которксог клана су се завадили око велике испоруке која им је подметнута од стране једне службе. Све велике операције на овим просторима покртенула је америчка ДЕА, подсјетимо као и „Балкански ратник“ када је ухапшен Дарко Шарић. И операцију у којој је ухапшен Вељко Беливук и припадници которских кланова, покренула је ДЕА. ДЕА је то покренула јер су са друге стране били припадници супарничке обавјештајне службе- наводи Трифуновић.

”Кавачки и шкаљарски клан су извођачи раодва, а политичко крило, они који су им омогућили да се баве одређеним активностима, и даље се налазе на слободи

 

Према његовим ријечима, хапшење‚ Вељка Беливука и кавчана је дјелимично удар на криминал. 

-Јасно је да је дошло до слабљења мреже кавачког клана, нажалост у томе су најмањи допринос имали људи из наших служби. Кавачки и шклајарски клан су извођачи раодва, а политичко крило, они који су им омогућили да се баве одређеним активностима, и даље се налазе на слободи. Као и у многим другим сличним ситуацијама. Ако поредимо са земунским кланом, никад нисмо дотакли људе који су изродили кланове и омогућили им да раде шта су радили- прецизира Трифуновић.

Цијена наркотика остала иста

Трифуновић каже да већ дуго имамо ситуацију,  да је цијена наркотика остала иста. 
-Кад се удари на једну криминалну групу као што је кавачки клан, тада цијена дроге расте. Припадници Беливукове групе сви су у притвору,  другим ријечима, неко је само преузео посао-објашњава Трифуновић.
Наглашава да су кавачки и шкаљарски клан само „извођачи радова“.
-Главни шефови ће увијек наћи „извођаче“. Шеф је онај ко омогући извор дроге, они су дистрибутери. То доказује цијена наркотика која је остала иста.  Они су сви замјењиви, употребна роба. Наша обавјештајна заједница није у стању да дође до дистрибутера. Јер ко може да дође до толике количине дроге а да нема контакт са неком од служби... са руском, америчком... не постоји група која нема „благослов“ једне од великих служби- закључио је Трифуновић.

 

 

Додаје да цијена наркотика није скочила и да је то је главни показатељ да је на једну криминалну групу извршен удар. Истиче да је јасно је да су пипци од те групе по Балкану.

-Одоговор шта значи хапшење кавачког клана, а не дирање шкаљарског клана, треба да дају безбједносне службе и надлежна тужилаштва и Црне Горе и Србије. Не постоји ни једна криминална организација која је изнад државе, и јасно је да су они загосподарили одређеним државним структурама. Тако је у Србији случај да су кавчани загосподарили полицијом и да им нико ништа није могао- објашњава Трифуновић.

Жељка Бојанић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:01