/ Претрес на броду
08/05/2021 u 14:31 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорски морепловци шверцовали кокаин под уцјеном насилног клана

За један посао, како су објаснили њихови браниоци, примали су више од мјесечне зараде на регуларним пословима које су обављали, пише лист „Дан”

Црногорски поморци који су прије скоро двије године ухапшени у Сједињеним Америчким Државама због шверца 20 тона кокаина признали су кривицу, али тврде да су на шверц наркотика пристали јер су страховали да ће у супротном озлоглашена криминална група наудити њима и члановима њихових породица. То су пренијели амерички медији, преносећи први пут јавно објављене податке у овом судском спору пред тамошњим судским органима. Дуго ишчекивани детаљи појавили су се у објелодањеним пресудама које су изречене када су неки од сада већ осуђених помораца признали кривицу.

Признајући кривицу, окривљени су навели да су на шверц дроге пристали и због лоше финансијске ситуације, а учешће у овом незаконитом послу омогућавало им је да обезбиједе егзистенцију породицама. За један посао, како су објаснили њихови браниоци, примали су више од мјесечне зараде на регуларним пословима које су обављали. Ипак, из страха од шефова, пристали су и на помагање у шверцу 20 тона кокаина који су заплијењени у Филаделфији. Како су неки од окривљених испричали у судници, а преноси амерички портал "Inquirer", на овај посао су пристали из страха шта ће се догодити уколико то одбију.

Америчко тужилаштво је приговорило оваквим тврдњама. Сматрају да не стоје наводи да се ради о принуди и било каквом страху, будући да су за помоћ у утовару кокаина морепловци добијали и по 4000 еура. Ипак, према писању поменутог медија, прича о страху од озлоглашених криминалних група није се нашла само у изјави једног окривљеног, већ неколико њих, али и у судским списима. Ипак, окривљени нијесу наводили имена налогодаваца овог незаконитог посла.

Осморица признали кривицу

Федерално тужилаштво које води предмет у овом случају недавно је први пут јавно саопштило да је чак осам чланова посаде брода признало кривицу. Ипак, сви подаци о томе ко је признао кривицу и шта су том приликом наводили, као и да ли су им изречене казне и какве су казне у питању, нијесу објелодањени. Поступак се води и против шефа посаде брода Бошка Марковића (39), официра Ивана Ђурашевића (31), инжењера Ненада Илића (41) и Стефана Бојевића (29) из Србије. Оптужени су и Самоанс Фонофавае Тиасага (29) и Лааули Пулу (34), који су осуђени на по пет година затвора.

Они су ухапшени када су америчке власти контролисале теретни брод МСЦ Гајан, на који је претходно чамцима утоварен кокаин. Дрога је била намијењена за истовар у холандској луци Ротердам.

Један од бранилаца у овом предмету, адвокат Денис Бојл, казао је на суђењу да је шверц рекордне количине кокаина организовала насилна балканска банда са дубоким пипцима у мјесту у којем су живјели неки од окривљених. Рекао је и да су породице осумњичених имале проблема када су црногорски медији нетачно објавили да неки од њих сарађују са америчким истражним органима и да су били принуђени да се крију. Како преноси портал "Inquirer", чланови породица неколико окривљених потврдили су ове наводе у мејловима који су послати овом медију.

– Те криминалне организације су велике, моћне и опасне. Људима није једноставно да одбију када од њих затраже да нешто учине – казао је Бојл у суду.

Последња јавности позната пресуда у овом случају изречена је Владимиру Пенди (28), који је осуђен на пет година и десет мјесеци затвора због помоћи приликом утоварања и сакривања кокаина на брод МСЦ Гајан. Према наводима поменутог портала, он је казао да жели да се што прије врати у Црну Гору код своје породице и да се више неће бавити незаконитим радњама.

Медији су раније објавили да је Александар Каваја (27) признао да је за учествовање у међународном шверцу 20 тона кокаина добио 50.000 еура. Ни он није саопштио имена сарадника и шефова криминалног клана, али је навео да су још тројица ангажована у Црној Гори за овај посао. Такође, раније је објављено да је о улози у кријумчарењу дроге заплијењене у Филаделфији причао и Ненад Илић.

Амерички медији подсјећају да је у питању рекордна заплена кокаина у тој земљи, али је до сада читава истрага била под велом тајне иако су осумњичени чланови посаде ухапшени још у јулу 2019. године, а та вијест одјекнула је широм земље.

М.В.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:12