Ранко Радуловић / -DAN
24/03/2021 u 23:27 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Напад на притвореника у затвору: Радуловић се бранио док га је Дрецун убадао

На снимку се види како Дрецун насрће на Радуловића док се он налази у лежећем положаjу и брани се рукама и ногама, покушаваjући да га одгурне од себе, пише у оптужници
Двадесетак минута након што jе притвореник Ранко Радуловић са jош двоjицом притвореника изашао у редовну шетњу у кругу спушког затвора 3. jуна прошле године у jутарњим сатима, Никола Дрецун jе насрнуо на њега задаjући му неколико убода маказама, које је, како се сумња, претходно украо из амбуланте. Дрецун jе, и након што се Радуловић већ повриjеђен нашао на земљи, наставио са нападима, забиљежено jе на видео-записима.
Камере које покривају затворски круг регистровале су двадесетшестогодишњег Дрецуна како са окривљенима Мошом Паовићем, Немањом Зуровцем и Давором Авдићем око 10.20 силази низ степенице и пролази поред спољних врата коjа воде на круг за шетњу бр. 1, у коме се налазио Радуловић. На снимку се види како Дрецун у jедном тренутку излази из колоне у коjој су се налазили и други окривљени и трчећим кораком излази кроз врата тог круга која су била откључана. У наставку снимка са камере коjа покрива овај дио затворског круга види се Радуловић са jош два притвореника. Дрецун протрчава поред ова два лица, с леђа прилази Радуловићу и више пута руком у којој је био предмет замахуjе у његовом правцу. Тада долази до сукоба између њих двоjице. Радуловић у jедном тренутку пада на леђа, а Дрецун и даље насрће на њега. Радуловић се брани рукама и ногама, покушаваjући да га одгурне од себе. Потом се појављују службеници затвора, који хватаjу и одводе Дрецуна.
Такође, на снимку се види да су Зуровац, Паовић и Авдић по доласку у приземље истражног затвора закорачили кроз решеткаста врата како би ушли у ходник приземља, односно пришли дежурани, у коjоj се налазио jедан од службеника затвора. Када је таj службеник примиjетио да jе Дрецун истрчао на круг за шетњу, покушао је да прође ове окривљене и упути се ка излазу за круг, у чему су га они спречавали. На снимку се види да га неки од њих држе отпозади за руке у предjелу струка и вуку га назад ка дежурани. У том моменту, како пише у оптужници, која још није правоснажна, они дjелуjу синхронизовано како би оставили довољно времена да Дрецун истрчи на круг за шетњу и убиjе Радуловића.
Непажња службеника ЗИКС-а
Четворицу притвореника повезаних са „кавачким кланом” Специjално државно тужилаштво терети за стварање криминалне организациjе, Дрецуна терете и за покушаj убиства, а остале за покушаj убиства у саизвршилаштву.
На терет им jе стављено и кривично дjело ометање службеног лица у вршењу службене радње.
Из Управе за извршење кривичних санкциjа (УИКС) раније су саопштили да су утврдили да jе до инцидента дошло услед грубе непажње службеника обезбjеђења задуженог за праћење особа коjа бораве на отвореном простору.
Иначе, Радуловићу се пред подгоричким Вишим судом суди по оптужби за стварање криминалне организациjе. Према оптужници, његова група jе планирала више ликвидациjа, а међу њиховим метама били су и главни специjални тужилац Миливоjе Катнић и његов син.

Рочиште за контролу оптужнице против Радована Л. Муjовића и Василиjа Б. Рафаиловића и осталих окривљених, међу којима је и Дрецун, раније је одложено на захтјев његовог адвоката Марка Ковача, коjи jе од суда затражио да му се достави аудио-видео-снимак одбране окривљеног.
– Тражио сам да ми се достави читав аудио-видео-снимак да бих припремио одбрану. Саслушање Дрецуна jе обављено у болници, одмах након операциjе, jер jе прогутао неки метални предмет и то одмах након што jе изашао из коме. Саслушан jе, а ниjе прошло ни 24 сата од операциjе. Риjеч jе о драстичном кршењу људских права – изjавио jе адвокат Ковач.
Специjално државно тужилаштво подигло jе оптужницу против криминалне групе Радована Л. Муjовића и Василиjа Б. Рафаиловића због кривичног дjела стварање криминалне организациjе те Петра В. Липовине, Митра Д. Марковића, Филипа М. Кнежевића, Жарка Ж. Пеjаковића, Лазара М. Недовића, Александра Б. Ћетковића, Бошка Ж. Павловића, држављана Србиjе Jована Мирковића и Александра Стевановића, Марка А. Зорића, Николе З. Марића, Ђурђевац В. Уроша, Филипа М. Бешовића, Горана В. Ракочевића, Ивана Р. Брновића, Николе П. Дрецуна, Ђурђевац З. Александра, Моша И. Паовића, Уроша В. Вучинића, Давора Х. Авдића и Немање М. Зуровца због кривичних дjела стварање криминалне организациjе.
Окривљени Муjовић и Рафаиловић су почетком 2017. године, пише у оптужници, створили криминалну организациjу ради вршења кривичних дjела, чиjи су чланови постали оптужени, као и Баjрам Писта и Маринко Раjковић, коjи су рjешењем Вишег суда одређени за свjедоке сараднике.
ВЈ.Д.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:39