3Д Скенер
29/06/2021 u 12:21 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) "3Д Скенер": Форензичка реконструкција "корак испред" злочина

Како је у разговору за портал Дан казао Шипка, према његовим сазнањима току поступак наваке скенера који би био донација УН Црној Гори.

"3Д" Скенер је један од савременијих начина и најпрецизнијих поступака вршења увиђаја и реконструкције злочина. Њиме већ пар година располажу истражни органи Србије. Први у Европи који је почео са употребом "3Д" скенера је Ненад Шипка, форензичар у Србији, судски вјештак са вишегодишњим искуством на пословима форензичких истраживања кривичних дјела и пословима судских вјештачења.

Како је у разговору за портал Дан казао Шипка, према његовим сазнањима "у току је поступак наваке скенера који би евентуално  био донација УН Црној Гори".

image

Фото: Ненад Шипка

-Ласерски 3Д Скенер је уређај за премјеравање простора. У зависности од снаге ласера може да премјери до 330 метара, 350 метара у полу пречнику. Што значи око 700 метара. У тих 700 метара он  с прецизношћу до у милиметар, премјерава сваку тачку простора. Прави виртуелни облак тачака, гдје сваки детаљ који се види, буквално прави 3Д простор у рачунару. Имате вјерно лице мјеста милиметарске прецизности-објашњава у разговору за портал Дан, Ненад Шипка, наводећи шта је СД скенер.

Поред милиметарске прецизности и вјеродостојног приказа лица мјеста, материјалних трагова и објеката, овај начин пристуапња мјесту злочина или несреће има још једну предност. Наиме, он знатно брже врши увиђај лица мјеста или реконструкцију.

image

3Д Скенер-(Портал дан)

-Деси се озбиљна саобраћајна незгода у кањону Мораче са смртним исходом. Увиђај такве незгоде у Црној Гори, из мог искуства траје сигурно пар сати. Са ласерксим  скенером изађе се на лице мјеста, скенира се простор и у року од десет до 15 минута ви сте вјерно покупили све трагове који су битни. Опет, не можете биолшке трагове. Скартили сте вријеме премјеравања лица мјеста. Код сваког кривичног дјела јако је битна скица лица мјеста, гдје се у размјери 1:200 изврши премјеравање. Код ласерског скенера су грешке искључене. Код на примјер убистава, ласерским скенером премјерите простор и можете да откријете позицију одакле је испаљен пројектил. На примјер, пуцњава гдје је учествовало више лица и сви су пуцали а оштећеног је погодио само један метак. Сви су побјегли, оружја нема...На основу улазно излазних рана и позиција гдје се ко налазио можете да одредите ко је извршилац-казао је Шипка.

Он додаје да је максималан  домет Скенера  350 метара али "може да се скенира колико је потребно,  ако је на примјер пуцано снајпеом са 1000 метара, може да се скенира простор условно речено бесконачно". Према његовим ријечима, ласерску технологију може равноправно да користи и полиција и адвокати за доказивање невиности оптуженог. Код тежих кривичних дјела је готово непоходан.

image

3Д Скенер-(Портал дан)

Камере нису вјеродостојан начин за приказ лица мјеста. Оне, како је Шипка објаснио, искриве слику како би што више обухватиле.

- Имате на примјер кривично дјело у којем је починиоца снимила камера, носио је маску...Камера видео надзора искриви простор, да би што више простора снимила и није сразмјера у стварним параметрима, мора бити мало искривљена.  Полиција је ухватила некога и на примјер хоћемо да утврдимо да ли је он починилац. Скенером се скенира и учита у софтвер облак тачака, минимално осам тачака додјељујемо једно другом. Нпр врх балкона, квака на вратима... развуче се фотогафија на стварне сразмјере, тако може са сигурношћу да се у неким случајевима утврди да ли је неко окривљен- казао је Шипка.

image

3Д Скенер-(Портал дан)

Важну улогу 3Д скенер има и код нерјешених кривичних дјела, чија истрага већ дуже вријеме "тапка" у мјесту.

- Код застарјелих злочина не може да се уради увиђај, али се врши реконструкција. Преко 30 убистава смо радили, још нисам наишао на случај да Скенер није могао да помогне, отклони сумње или дилеме-истакао је Шипка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:54