ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
01/11/2023 u 14:54 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Advokat Radonjić: Tihomir Adžić se nalazi u pritvoru bez odluke suda

On poručuje da zbog svega navedenog, predlaže da ovaj sud, kao stvarno i mjesno nadležan donese rješenje kojim će Tihomiru Adžiću ukinuti pritvor

Advokat Ranko Radonjić, koji zastupa Tihomira Adžića, obratio se podgoričkom Višem sudu povodm produženja pritovra njegovom klijentu.

On je naveo da se Adžić u istražnom pritvoru već neko vrijeme nalazi bez odluke suda i da se time krše njegova prava. Predložio je da sud ukine odluku o njegovom pritvoru.

(VIDEO) Božović, Lazović i grupa pred sudom: "Trenutna politička vlast živi od ove optužnice"

- Pred ovim sudom u toku je postupak povodom ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti optužnice Kt S br. 93/23 od 15.09.2023. godine Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, podignute protiv Ljuba Milovića i dr. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i dr. Imajući u vidu navedeno, Viši sud u Podgorici je donio rješenje Kvs br. 489/23 od 15.09.2023. godine, kojim je, između ostalih, i mom branjeniku Tihomiru Adžiću iz Podgorice, produžen pritvor nakon podizanja optužnice, a po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku. Na navedeno rješenje sam, u svojstvu branioca okrivljenog, blagovremeno izjavio žalbu, međutim, do danas o istoj nije odlučeno, niti je ovaj sud donio drugo rješenje o produženju pritvora, iz čega proizilazi da se Tihomir Adžić nezakonito nalazi u pritvoru - naveo je u dopisu Višem sud advokat Radonjić.

Advokat je podsjetio da odredbom člana 179 stav 1,2 i 3 ZKP-a je propisano da se nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća.

-Da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine, te da je vijeće dužno, po predlogu stranaka ili po službenoj dužnosti, da ispita da li još postoje razlozi za pritvor i da donese rješenje o produženju ili ukidanju pritvora, po isteku svakih trideset dana do stupanja optužnice na pravnu snagu, a svaka dva mjeseca nakon stupanja optužnice na pravnu snagu. Žalba na rješenje iz stava 1 i 2 ovog člana ne zadržava izvršenje rješenja i o njoj sud odlučuje u roku od tri dana - precizira Radonjić.

Radonjić navodi da "imajući u vidu prethodno navedeno, proizilazi da se okrivljeni Tihomir Adžić već neko vrijeme nalazi u pritvoru bez odluke osuda, što za posljedicu ima kršenje njegovih ličnih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Crne Gore".

- Podsjetićemo da je odredbom člana 30 Ustava Crne Gore propisano da lice lice za koje postoji osnovana sumnja da je izvršilo krivično djelo može samo na osnovu odluke nadležnog suda, biti pritvoreno i zadržano u pritvoru, te da trajanje pritvora mora biti svedeno na najkraće moguće vrijeme - navodi advokat u dopisu upućenom sudu.

On poručuje da zbog svega navedenog, predlaže da ovaj sud, kao stvarno i mjesno nadležan donese rješenje kojim će Tihomiru Adžiću ukinuti pritvor.

- Koji mu je određen rješenjem sudije za istragu ovog suda Kri S br. 26/23 od 18.03.2023. godine, a kasnije produžavan odlukama ovog suda i Vrhovnog suda Crne Gore, i naložiti da se okrivljeni pusti na slobodu, jer ne postoji pravni osnov za njegov dalji boravak u pritoru - zaključuje u obraćanju sud.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 21  lica.

-I to protiv: Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D. K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - saopštio je ranije specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 15:36