Адвокатска комора ЦГ
22/07/2021 u 13:57 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Адвокати опет одлучују, почело ново гласање о штрајку

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката

Адвокати адвокатске коморе Црне Горе данас су почели са новим гласањем у којем треба да се изјасне да ли су за штрајк или против њега, сазнаје незванично портал Дана. Ово гласање одржаће се електронским путем и требало би да траје све до уторка.

Нови преговори: Адвокати опет гласањем одлучују о штрајку

Тиме је потврђено раније писање портала дана о гласању адвоката поводом новог предлога споразума од стране Министарства фиунансија и надлежних.

Ускоро нови предлог споразума: Адвокатска комора и Министарство траже рјешење

Подсјећамо, недавно је одржан састанак између представника  Адвокатске коморе Црне Горе, Министра унутрашњих послова и руководиоца  Министарства правде, људских и мањинских права, Сергеја Секуловића и представницима Министарства финансија и Владе.

Тај састанак је протекао у конструктивној размјени мишљења, а након дискусије стране су се  сагласиле у неколико будућих корака:

-формирати паритетне радне групе од представника Владе Црне Горе и Адвокатске коморе Црне Горе, које ће  радити на анализи Закона о фискализацији у промету производа и услуга до краја календарске године;

-при томе, радне групе ће извршити анализу свих елемената Закона укључујући његов назив и садржину и друга правна рјешења, која ће у цјелости уважити специфичности адвокатске дјелатности,  прописане  чланом 21 Устава Црне Горе.

Подсјећамо, након пребројавања гласова адвоката Адвокатске коморе Црне Горе, 8.7.2021. објављена је званична одлука већине адвоката да се наставља штрајк. То је било и прво њихово гласање поводом ове ситуације.

Адвокати бране самосталност и достојанство

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

26. septembar 2021 18:16