/ ILUSTRACIJA: UPRAVA POLCIIJE TWITTER
19/10/2023 u 11:41 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Advokati: Policija želi da inkriminiše porodicu Kaluđerović, primijenili silu tokom nezakonitog pretresa

Porodica Kaluđerović ne spori, niti može, pravo pripadnicima policije da vrše pretres ili pregled, naravno uz naredbu nadležnog suda i po slovu zakona, navode advokti

Službenici Uprave policije Crne Gore su 13. oktobra vršili pretres radi pokušaja liciranja i lišenja slobode Nena Kalušerovića.  Tom priliko su uhapšeni Predrag i Jovan Kaluđerović, njegov brat i sin, i privedeni Sudu za prekršaje zbog navodnog omalovažavnja pripadnika policije. 

Povodom okolnosti vezanih za navedeno djelovanje policije advokati Stefan Jovanović i Dragoljub Đukanović, koji zastupaju Kaluđeroviće, odgovorili u na naša pitanja.

- Pred Sudom za prekršaje u Podgorici je u toku postupak protiv  Predraga Kaluđerovića i Jovana Kaluđerovića, zbog navodno počinjenog prekrpaja iz Zakona o javnom redu i miru. Naime, dana 13.10.2023. godine pripadnici policije, Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, izvršili su, kako su saopštili, pregled, a zapravo je riječ o pretresu objekata u vlasništvu porodice Kaluđerović, bez naredbe suda- navode advokati Jovanović i Đukanoviću.

Dodaju da je tom prilikom  bez ikakvog zakonskog razloga primijenjena sila u odnosu na njihove branjenike. 

- Ovakvo postupanje dijela policije nije novina kada je porodica Kaluđerović u pitanju, i isto je zapravo potvrda da su članovi porodice Kaluđerović izloženi bezrazložnoj, a čini se i ciljanoj represiji, od strane pripadnika organa reda. Navedenom prilikom Žarko Kaluđerović je zadobio tjelesne povrede, o kojima svjedoči i medicinska dokumentacija, iz kog razloga će protiv određenih pripadnika policije nadležnom tužilaštvu biti podnijeta krivična prijava- saopštili su advokati za portal Dan.

Prema riječima Jovanovića i Đukanovića, o pomenutoj represiji, ponašanju službenih lica tom prilikom, kao i o tome kako je vršen navodni pregled objekata, a u suštini pretres, govori i video zapis koji će biti izveden kao dokaz u postupku.

- Navedeno potvrđuje da su naši branjenici nevini. Porodica Kaluđerović ne spori, niti može, pravo pripadnicima policije da vrše pretres ili pregled, naravno uz naredbu nadležnog suda i po slovu zakona, ali je očigledno namjera da se prilikom obavljanja takvih radnji kompromituju i inkriminišu članovi ove porodice “kreiranjem” situacija u kojima isti navodno preduzimaju protiv pravne radnje u odnosu na pripadnike organa reda, što je ne samo netačno, već i neprihvatljivo- stav je Jovanovića i Đukanovića.

Advokati dodaju da je opšte poznata  činjenica da se protiv Nenada Kaluđerovićs vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici. 

- Makar putem sredstava javnog informisanja, budući da odbrana sva saznanja o optužnom aktu i činjeničnim navodima iz istog crpi iz medijskih napisa umjesto iz suda, jer optužni akt odbrani nije ni uručen. Potpuno je razumljivo da se u odnosu na Nenada Kaluđerovića, za kojeg uprkos medijskim napisima, a po slovu zakona vazi prezumpcija nevinosti sve dok se drugačije ne utvrdi odlukom suda, preduzimaju službene radnje iz nadležnosti organa koji postupaju, ali je neprihvatljivo da iz tog razloga ostali članovi porodice Kaluđerović budu izloženi protivzakonitim i zlonamjernim postupanjima, koja oligledno imaju za cilj da se u javnosti na silu stvara narativ da su isti skloni vršenju krivičnih djela - poručuju advokati Stefan Jovanović i Dragoljub Đukanović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 19:04