Advokati Radović i Vuksanović / - Ž.V.
05/09/2024 u 14:16 h
Žana VlahovićŽana Vlahović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Radović: Podnijeli smo prijavu SDT-u protiv ministra Božovića; Vuksanović: Radi se o klasičnoj otmici Čamgoza

Advokati Marko Radović i Miloš Vuksanović podnijeli su krivičnu prijavu protiv ministra pravde Bojana Božovića Specijalnom državnom tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku izručenja turskog državljanina Binalija Čamgoza, upozoravajući na negativne posljedice ove odluke po vladavinu prava i pravnu sigurnost države.

Advokat Radović kazao je da je odluka o izručenja skandalozna i da nisu toga dana imali odluku i razloge izručenja.

- Skandalozno je blaga riječ, prvi put je takva odluka donijeta u Crnoj Gori. Ministar pravde Bojan Božović pozvao se na odluku donijetu u Italiji, koja u ovom slučaju nije primjenljiva- pojasnio je on, pored ostalog.

Kako je kazao, podnijeli su kriviči prijavi SDT-u protiv ministra Božovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Ministar je u ekstradicionom postupku, koji je jasno uređen Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakonikom o krivičnom postupku, primijenio Zakon o upravnom postupku, pozivajući se na član 141. kojim se ukida prethodna odluka- kazao je Radović.

- Moguće da ćemo podnijeti prijavu i protiv nekih drugih lica. U decembru je Upravni sud odlučivao o našoj drugoj tužbi za azil. Zbog pritiska se očekivalo da ta odluka bude odbijena. Tada smo mi kao branioci, vidjevši u kom smjeru idu stvari, Evropskom sudu za ljudska prava podnijeli predlog za izdavanje privremene mjere. To je uradila naša koleginica i prijateljica Bojana Franović. Odgovorili su joj da se nisu stekli uslovi...ali da ako bude donijeta odluka o izručenju, odmah dostavi odluku, kako bi izdali privremenu mjeru- istakao je on.

Podsjetio je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu već bio upoznat sa predmetom Binalija Čamgoza i da su advokati podnijeli zahtjev za određivanje privremene mjere kako bi se spriječilo njegovo izručenje dok se ne donese konačna odluka o njegovom azilu.

- Evropski sud za ljudska prava nam je dao jasne smjernice kako da podnesemo novi zahtjev u slučaju da ministar donese odluku o izručenju, ali Ministarstvo pravde je ignorisalo našu komunikaciju i izručilo Čamgoza prije nego što smo uspjeli da se obratimo sudu. Oni su prekršili njegovo pravo na pristup sudu i na pravično suđenje- rekao je Radović.

Radović je kazao da se ne radi o tome da je Čamgoz bio prijetnja Crnoj Gori, već je cilj bio da se izruči Turskoj.

- Ne smatram da je Čamgoz bio prijetnja Crnoj Gori, ali je Crna Gora bila prijetnja njemu- istakao je advokat.

Smatra da je veća opasnost za Crnu Goru ovakve odluke i ljudi koji su spremni da donesu te odluke.

- Povrijedili su pravo na pristup sudu, mogućnost da traži sudsku zaštitu...Cilj je bio samo da se on izruči Turskoj. Sve što radimo kao pravni zastupnici ne možemo njega vratiti, ali želim da se utvrdi odgovornost određenih lica. Ovo stvara ambijent pravne nesigurnosti - istakao je Radović.

Advokat Vuksanović je rekao da je ovo važno i za pravni sistem i javni interes.

- Nema većeg interesa od poštovanja pravde. Radi se o ozbiljnom presedanu, čije će se posljedice vrlo brzo u budućnosti vidjeti. Ne možemo da prihvatimo da se na ovaj način postupa sa ljudima, ne možemo da prihvatimo da je ministar Božović ukinuo ranije rešenje ministra pravde i donio ovo - kazao je Vuksanović.

 

Vuksanović je pojasnio da je Božović, uprkos prethodnoj privremenoj mjeri koja je spriječila izručenje, odlučio poništiti rješenje bivšeg ministra pravde i izručiti Čamgoza Turskoj.

Prema njegovim riječima, to je učinjeno na sugestiju bezbjednosnih struktura, što je on nazvao direktnim kršenjem zakona i zloupotrebom službenog položaja.

Vuksanović je kazao da će danas ili sjutra podnjeti ostavku na mjesto člana Tužilačkog savjeta.

- Prvi put se dešava da podnosim ovakvu krivičnu prijavu dok sam član Tužilačkog savjeta, kao što je protiv ministra pravde. Podnosim ostavku jer treba da očistimo prostor od svih tih spekulacija - kazao je on.

Vuksanović je istakao da mu je bila čast da bude član Tužilačkog savjet.

- Žao mi je što se lišavam te časti da budem član Tužilačkog savjet, ali ova situacija zahtijeva da budemo principijelni do kraja- kazao je on.

Kazao je da nikada nije bila takva fama oko Čamgoza, a dvije godine je bio tu.

- Sinhronizovan i smišljen način da se prikaže kao osoba koja je opasna za Crnu Goru.Radi se o klasičnoj otmici u režiji državnih organa- dodao je Vuksanović.

Vjeruje da će SDT imati sluha.

- Tog dana kad je izručen mi smo se vidjeli sa njegovom porodicom koja nas je obavijestila da je policija upala. Kazali su nas i da su im saopštili da imaju informaciju da je u okolini njegove kuće snajper. To je bila samo priprema za njegovu otmicu i izručenje Turskoj. To nije bilo tačno - kazao je Vuksanović.

Smatra da je država Crna Gora u više navrata manipulisala javnim mnjenjem predstavljajući Binalija kao opasnog kriminalca, iako to, prema njegovom mišljenju, nije tačno.

-Čamgoz Binali je u Crnoj Gori proveo gotovo dvije godine bez ikakvog incidenta. U kućnom pritvoru bio je devet mjeseci, tokom kojih nije prekršio niti jedno pravilo- istakao je Vuksanović, podsjećajući da je „spektakl“ oko Binalija počeo tek u posljednjih nekoliko mjeseci, kada je javnost bila izložena preuveličanim izvještajima o njegovoj opasnosti

Vezano za navodne prijetnje ministru Javne uprave Marašu Dukaju, advokat Radović kaže da samo postoji izjava u svojstvu građanina, ali da ne postoji čak ni prijava. Podsjećanja radi, 29. avgusta Binali Čamgoz, koji je po potjernici Interpola uhapšen u Crnoj Gori u julu 2022. godine, izručen je Turskoj.

Ministar pravde Bojan Božović saopštio je ranije tada da je prethodnih dana pristupio upoznavanju i analizi svih predmeta koji su u radu tog Ministarstva, posebno onih koji se odnose na ekstradiciju.

On je ranije naveo da smatra da je to odgovoran pristup, te da ovi predmeti shodno osjetljivosti pitanja koja tretiraju, zaslužuju prioritet. Biivši ministar pravde Andrej Milović odlučio je 22. januara da Crna Gora neće izručiti turskog državljanina Ankrari.

Binali Čamgoz izručen Turskoj

Četrdesetjednogodišnjeg Binalija Čamgoza crnogorska policija prvi put je uhapsila po potjernici Interpola jula 2022. godine. Prilikom hapšenja, kod sebe je imao falsifikovani pasoš na ime Mehmet Ali Bajhan. Mjesec ranije je koristeći taj falsifikovani pasoš u Budvi osnovao kompaniju "Lion & D", čija je djelatnost izgradnja nekretnina.

Većinski vlasnik i izvršni direktor kompanije je, prema podacima Centralnog registra, takođe turski državljanin Deniz Aksu. U Registru nema drugih kompanija u Crnoj Gori na njihovo ime.

Turska je po hapšenju Čamgoza 2022. godine zatražila njegovo izručenje. Viši sud je još u aprilu 2023. godine utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, što je potvrdio i Apelacioni u junu iste godine. Marko Kovač, ministar pravde u tadašnjoj Vladi Dritana Abazovića, nije donio odluku o njegovom izručenju Turskoj.

Nakon što je godinu i po, od jula 2022. do decembra 2023., proveo u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, Čamgoz je prebačen u Prihvatilište za strance.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 22:02