/ фото: Дан
09/06/2021 u 15:21 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокатска комора и Министарство финансија иду ка рјешењу

Из Грађанског покрета УРА поздравили су напоре представника Министарства финансија и социјалног старања и Адвокатске коморе да се у здравом духу нађе договор

Адвокатска комора и Министарство финансија наставиће наредене дане преговоре, које су започели, а како сазнаје портал Дан, адвокати и Министарство преговоре воде ка одређеном рјешењу ове ситуације. Адвокатска комора и Министарство су усагласили неке ставове. Обустава рада адвоката остаје на снази до формализације свих договора.

Како сазнајемо, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић одржао је са сарадницима и представницима Управе прихода и царина састанак са предсједником и представником Адвокатске коморе. У највећој мејри ставове су приближили, а наредне дане слиједи конкретан договор.

Како сазнаје портал Дан, разговор се односи на евентулано формирање радне групе која би требало да ради на измјени и допуни Закона о фискализацији у односу на адвокате.

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Из Грађанског покрета УРА поздравили су напоре представника Министарства финансија и социјалног старања (МФСС) и Адвокатске коморе да се у здравом духу нађе договор у вези фискализацијом те дјелатности.

- Данашњи састанак представља добар корак у превазилажењу проблема насталих у вези са примјеном поменутог закона, као и добру основу за спрјечавање правног колапса у држави. Обје стране су показале одговорност и спремност за дијалог, што ће, увјерени смо, довести до тога да адвокати поново отпочну са обављањем редовних радних активности- наводе у саопштењу.

Из УРЕ су напоменули да је потпредсједник Владе Црне Горе и лидер те партије др Дритан Абазовић апеловао прије пар дана на састанку са представницима Адвокатске коморе да се пронађе договор између адвоката и надлежних из ресора министра Милојка Спајића.

- Потпредсједник Абазовић није присуствовао данашњем састанку, али је раније, у разговору са заинтересованим представницима из Адвокатске коморе, указао на неопходност изналажења договора и најадекватнијег рјешења”- казали су још из УРЕ.

Из те партије још су истакли да се надају да ће се ставови представника адвокатске дјелатности и извршне власти у данима који слиједе, у коначном усагласити, на обострано задовољство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:31