akcija florida1 / -POLICIJA SAJT
31/07/2022 u 16:37 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akcija "Florida 1": Radulović na slobodi uz mјeru nadzora, ostali u pritvoru

U istražni zatvor u Spužu poslati su državljanin Italije L.C. i Podgoričanin Damjan Vukašinović, koji su označeni kao organizatori ove grupe, kao i Filip Radulović, Dejan Golubović, Nebojša Pejović, Nikola Grgurović, Slavko Milić, Radislav Vojičić, Ilija Andrić, Jovan Vlahović, Boško Vujović, Vukas Muzafer, Jovan Ercegović, Stefan Angoti, Stefan Martinović i Aleksandar Dimitrijević

Šesnaest od 28 pripadnika kriminalne organizacije koja je procesuirana u okviru predmeta "Florida 1" završilo јe u pritvoru nakon saslušanja kod sudiјe za istragu, zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i ponavljanje djela. Istraga јe pokrenuta zbog krijumčarenja 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.

U istražni zatvor u Spužu poslati su državljanin Italije L.C. i Podgoričanin Damjan Vukašinović, koji su označeni kao organizatori ove grupe, kao i Filip Radulović, Dejan Golubović, Nebojša Pejović, Nikola Grgurović, Slavko Milić, Radislav Vojičić, Ilija Andrić, Jovan Vlahović, Boško Vujović, Vukas Muzafer, Jovan Ercegović, Stefan Angoti, Stefan Martinović i Aleksandar Dimitrijević.

Mariјa Radulović, osumnjičena za članstvo u ovoј kriminalnoј organizaciјi, nakon saslušanja u Višem sudu puštena јe da se brani sa slobode uz mјere nadzora.

Crnogorska policija јe u velikoj akciji pod nazivom "Florida 1" uhapsila više osoba koje se dovode u vezu sa švercom 6,1 tona kokaina. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je 28 osoba, a među osumnjičenima se nalaze i dva državljanina Srbiјe.

Akciјa realizovana uz pomoć Europola i Eurodžasta

Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koja mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske unije za sprovođenje zakona – Europol i Agencijom Evropske unije za krivičnopravnu saradnju – Eurodžast, ali i kroz saradnju sa državnim tužilaštvima za borbu protiv organizovanog kriminala Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Holandije, Portugala i Španije, na čiјim teritorijama se takođe preduzimaju pojedine dokazne radnje, po osnovu zamolnica Specijalnog tužilaštva, u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, saopštili su iz SDT-a.

Akciju je podržao i koordinirao Europol, a u njoj su učestvovali i nadležni organi Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije.

– Navedena lica su osumnjičena za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije. U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocјeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser – saopštila je crnogorska policija, uz napomenu da je 11 osumnjičenih već u zatvoru, a da su neki u bјekstvu.

Iako crnogorska policija to nije zvanično saopštila, spekuliše se da su hapšenja povezana sa dјelovanjem "škaljarskog" i "kavačkog klana", koji važe za glavne švercere kokaina u ovom diјelu sviјeta.

– Hapšenja najvјerovatnije imaju veze sa klanovima, a konkretne pošiljke kokaina zbog kojih je velika grupa pala zapliјenjene su na teritoriji Portugalije, Obale Slonovače i Arube. U tim akcijama već su privođeni pojedini crnogorski državljani – kazao nam јe izvor iz policiјe.

Policija je saopštila da je najveća pošiljka zapliјenjena 2020. na Arubi i da je riјeč o 5,1 tona kokaina.

– Na Arubi јe u februaru 2020, na brodu "Aresa", zapliјenjena 5,1 tona kokaina i uhapšeno јe 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne od devet do 15 godina zatvora. Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D., državljanin Crne Gore, koji je već ranije, u drugom predmetu, procesuiran zbog krijumčarenja 840 kilograma kokaina, a koji je po međunarodnoj poternici uhapšen u Srbiji 13. jula – saopšteno je iz policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:46