/ - DAN
19/07/2024 u 20:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Akcija “General”: Osumnjičenima određen istražni pritvor

Osumnjičenima u akciji “General”, koji su danas privedeni su na saslušanje kod istražnog sudije, određen je pritvor od 30 dana.

Pritvor je određen onima koji su uhapšeni a koji se nisu po nekom drugom djelu nalazili u zatvoru. Osumnjičeni koji se već nalaze u zatvoru pod navedenim okolnostima biće saslušani kada im istekne već postojeći pritvoe, jer po zakonu ne može “pritvor na pritvor” biti određen.

U istražni zatvor sproveden je Vaso Ulić, Nikola Ulić, Viktor Drešaj, Petar Miranović, Veselin Pavličić, Radomir Dobriša, Mileta Božović, Marinko Prelević, Vukan Matić Čoković.

Pritvor je određen i licima koja su u bjekstvu i nedostupna istražnim organima Radoju Zviceru, Leonu Drešaju, Ivanu Deliću, Vuku Vuleviću, Draganu Pavličeviću, Radulu Božoviću.

Damiru Mandiću, Milu Božoviću, Vjekoslavu Lambuliću i Radovanu Pantoviću pritvor nije određivan jer se već nalazeu pritvoru i na izdržavanju zatvorske kazne po drugom predmetu.

Istražni sudija je pritvor odredio osumnjičenima po svim pritvorskim osnovima: opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, opasnost od ponavljanja krivičnog djela i težine krivičnog djela za koje se sumnjiče.

Podsjećamo, istražni organi su, kao što je portal Dan i objavio, kao organizatori kriminalne organizacije označeni Vaso Ulić i Radoje Zvicer, a njeni članovi su: Pavlićević Dragan, Ulić Nikola, Leon Drešaj, Viktor Drešaj, Pavličić Veselin, Ivan Delić, Damir Mandić, Vuk Vulević, Radomir Dobriša, Radule Božović, Mileta Božović, Mmilo Božović,  Vjekoslav Lambulić, Petar Miranović, Radovan Pantović, Marinko Prelević, Čoković Vinetu.

Podsjećamo, u međunarodnoj akciji “General”, po nalogu SDT, pripadnici SPO uhapsili su devet lica, a podnijeli krivičnu prijavu protiv 19 lica zbog sumnje da su krijumčarili drogu.

– Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) je lišilo slobode V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – navodi se u saopštenju SDT-a.

(VIDEO/FOTO) Akcija "General": Mandić, Božović, Pantović i Lambulić nakon saslušanja u SDT sprovedeni u zatvor

Iz SDT-a su istakli da je predmet krivične prijave djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije.

– Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona – EUROPOL, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena – naveli su iz SDT-a.

Policija će, naveli su, osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:31