/ илустрација фото: Срђан Бољевић
24/08/2021 u 17:13 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција полиције: Претреси објеката Јовице Вукотића

Како нам је потврђено, претреси се врше на подручју Подгорице, Котора и Цетиња

Припадници Управе полиције Црне Горе извршили су претрес обејката који су, како је незванично потврђено порталу Дана из полиције, власништво Которанина Јовице Вукотућа. Према евиденцији полиције он важи за једног од наводних "вођа" шкаљарског клана. Како нам је потврђено, претреси су урађени на подручју Подгорице, Котора и Цетиња.

У овом случају, према незваничним информацијама, Специјалног државног тужилаштва предводи истрагу која се односи на то да ли је Которанин повезан са кривичним дјелима подстрекавање на убиство и стварање криминалне организације. Након извршених истражних радњи знаће се тачно да ли је Вукотић званично осумњичен.

Вукотић је 8. фебруара прошле године из Србије изручен Црној Гори, која га је потраживала ради вођења кривичног поступка пред подгоричким Вишим судом због кривичних дјела тешко убиство у покушају и недозвољено држање оружја. Одмах након екстрадиције саслушан је у Вишем тужилаштву, затим код судије за истрагу, након чега је спроведен у спушки затвор. Оптужби је касније ослобођен, а такође и пуштен је потом на слободу.

Поступајући раније по кривичној пријави адвоката Дамира Лекића, которско тужилаштво било је формирало предмет и покренуло извиђај у случају привођења Јована Вукотића у тамошњу станицу полиције у октобру прошле године.

ТРАЖИО ДА ТУЖИЛАШТВО ПРОЦЕСУИРА ПОЛИЦАЈЦЕ

Вукотић је тражио од тужилаштва да процесуирају више полицајаца који су му наредили да дође у тамошњу станицу полиције, гдје га је наводно вребао плаћени убица. У пријави су описана збивања тог дана, наводећи да су од тог Которанина полицајци тражили да се одмах јави у Одјељење безбједности (ОБ), али да га тамо нико ништа није питао, већ је само чекао у ходнику.

- С обзиром на неоубичајена поступања и дешавања у Управи полиције у односу на Јована Вукотића који је правоснажно ослобођен свих оптужби, те против кога се не води ниједан поступак, исти је био принуђен да се на више адреса писаним путем, у формама које предвиђа закон, обрати надлежним институцијама примарно како би се заштитио, те предупредио све евентуалне безжељене и штетне последице које но њега могу наступити. Наравно, и да се испита раду полицији у којој је неопходан искључиво рад у складу са законом, а нарочито да се отклоне и прочисте све нерегуларности, незаконитости и непријатности које услед таквог поступања полиције могу да се догоде било коме, а не само њем- казао је тада након подношења пријаве адвокат Лекић.

image
- Јовица Вукотић фото: Жана Бојанић

СУДЕ МУ ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

Основно државно тужилаштво у Подгорици подигло је раније оптужницу против Вукотића због сумње да је утајио 22.800 еура пореза и доприноса као извршни директор и оснивач фирме ,,В2“. Одбрана је раније негирала навод еоптужнице и навела да ће доказати невиност, те да се све то ради како би му се одредио притвор.

Вукотић је, како се сумња, као извршни директор и оснивач В2 д. о. о. Подгорица, 1. априла 2014. поднио приједлог за покретање стечајног поступка у тој фирми, да би неколико дана након што је Привредни суд то прихватио, његов блиски сродник основао нову фирму „В2 – Мулти бренд“.  Из полиције су раније саопштили како је утврђено да је по основу куповине скупоцјене и фирмиране гардеробе за бутик, евидентирана улазна фактура за фирму „В2 – Мулти бренд“ издата од добављача „В2“ на износ од 142.800 еура.

- Анализа документације указује на то да је предузеће „В2“ у тренутку предаје приједлога за покретање стечајног поступка као своју имовину имало робу у вриједности од 142.800 еура, што је супротно изјашњењу Ј. В.- саопштено је раније из полиције.

Јовица Вукотић осуђен је у Београду 2019. правоснажно на 15 мјесеци због фалсификованих исправа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:30