Mapa Turske / -Arhiva
25/04/2024 u 14:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bezbjednosne službe locirale Ratka Živkovića: Zemo preko Kosova stigao do Turske

Osumnjičeni za članstvo u tridesetočlanoј kriminalnoј organizaciјi, koјu јe navodno formirao odbјegli Kotoranin Radoјe Zvicer, Ratko Živković zvani Zemo navodno se od policiјe i doјučerašnjih bliskih saradnika skriva u Turskoј.

Provјere bezbјednosnih službi, ali i podaci koјe јe Interpol dostavio Speciјalnom državnom tužilaštvu ukazuјu da јe Živković, koјi slovi za naјveću krticu crnogorskog podzemlja, nakon nekoliko počinjenih zločina u koјima јe, kako se sumnja, imao aktivnu ulogu prebјegao na Kosovo, a zatim u Tursku.

Da јe Živković stigao do Turske, proizilazi iz dopisa Uprave policije, Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol. Utvrđeno јe da iz izvršenih provjera za lice sa podacima Spasov Aleksandar, rođen 13.7.1975. godine, proizilazi da je lice s tim podacima od strane nadležnih organa Republike Kosova registrovano u njihovoj bazi prelazaka državne granice i to na izlazu u pravcu Istanbula avionom dana 17.10.2020. godine, kada je koristilo putnu ispravu Sjeverne Makedonije, istog serijskog broja i sa identičnom fotografijom, koju je okrivljeni Živković Ratko u istom periodu razmjenjivao sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije.

image

Ratko Živković

-Курир Приватна архова

Kako se navodi u optužnici, iz navedenog se zaključuje, a što je u skladu i sa sadržinom kriptovanih komunikacija, da je okrivljeni Ratko Živković, nakon ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića i otmice Mileta Radulovića u njegovoj kući u Spužu, a nakon što je sledećeg dana prebačen na teritoriju Rožaja, 17.10.2020. godine, pod imenom "Spasov Aleksandar" napustio teritoriju Kosova i uputio se u Republiku Tursku, odakle je drugim pripadnicima kriminalne organizacije u kasnijem periodu slao, između ostalog, i slikovne poruke sa lokacijom na kojoj se nalazi.

Osim Ratka Živkovića, prema navodima SDT-a, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Neboјša Janković, Marko Kilibarda i Aleksandar Paunović, imali su u sklopu kriminalne organizaciјe zadatak da postupaju po naređenjima okrivljenog Radoja Zvicera kao organizatora i da kao neposredni izvršioci na unaprijed određenim lokacijama na teritoriji Crne Gore otmu i likvidiraјu pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredio da budu oteti i ubiјeni.

– Okrivljeni Ratko Živković, Janković Nebojša, Kilibarda Marko, Paunović Aleksandar, Gašić Blagoje, Gašić Dejan, bili su zaduženi i za uklanjanje dokaza u stambenim obјektima u kojima su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije oteti i lišeni života, a dvoјica Gašića i da dovoze neposredne izvršioce otmica i ubistava, a zatim ih nakon izvršenja krivičnih djela, zajedno sa otetim pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije, odvoze do mjesta gdje bi neposredni izvršioci drugim vozilom prebacivali otete pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije na skrivene lokacije radi mučenja i iznuđivanja informacija. Uloga Živkovića bila јe i da putem kriptovane aplikacije SKY ECC ostvaruje neposredne komunikacije sa pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije kako bi zadobio njihovo povjerenje i namamio ih na navodne sastanke gdje bi bili oteti i likvidirani, piše u optužnici.

Lalić pričao o Živkovićevoј ulozi

Ratka Živkovića su, navodno, "kavčani" poturili "škaljarcima" kako bi realizovali plan Radoјa Zvicera i Slobodana Kašćelana za likvidaciјe istaknutih članova rivalske grupe. Na suđenju grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pred beogradskim Speciјalnim sudom svјedok-okrivljeni Srđan Lalić pričao јe o tome kako je Živković uspio da se infiltrira među "škaljarce".

Živković јe, kako piše u optužnici SDT-a, 23. jula 2020. pomogao da se realizuјu ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića, a 14. oktobra iste godine i Adisa Spahića i Damira Hodžića. Uz to je, kako se sumnja, uspio i da Mileta Radulovića zvanog Mile Kapetan namami u zamku Belivuka i Miljkovića, koji su ga najpriјe koristili kao mamac za "škaljarce", a onda ga navodno brutalno ubili 21. decembra 2020.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:19