/ фото: Управа полиције
29/06/2021 u 15:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брђанин и Велиу: Јачање регионалне и прекограничне сарадње важно у рјешавању безбједносних изазова

На састанку је договорено интензивирање сарадњу у дијелу размјене података о дјеловању и идентификовању организованих криминалних група

В.д. директор Управе полиције Зоран Брђанин и генерални директор полиције Републике Албаније Арди Велиу састали су се у Скадру гдје су поздравили пријатељске односе и одличну сарадњу црногорске и албанске полиције.

- Партнерски однос најбоље доказују догађаји и резултати иза нас, а томе у прилог иде и чињеница да сарадња двије полиције није изостала ни током трајања пандемије чему свједоче броје акције које су у овом периоду спроведене, са посебно значајним резултатима на пољу сузбијања кријумчарења наркотика- саопштено је из Управе полиције.

Брђанин и Велиу су сагласни да је јачање регионалне и прекограничне сарадње важан инструмент у рјешавању безбједносних изазова, те је данашњи састанак био прилика за планирање будућих активности и модела за даље унапређење заједничког дјеловања црногорксе и албанске полиције.  

- Двије полиције остварују сарадњу и преко националних централних бироа Интерпола у Подгорици и Тирани али и преко представника у Еурополу, те се овим каналима размјењују оперативне информације у односу на откривање, документовање и процесуирање особа које су предмет истрага. Посебно чланова организованих криминалних група из Црне Горе, али активности на сузбијању свих облика криминалитета који погађају двије државе- истакли су из полиције.

Граничне полиције настављају са организовањем заједничких патрола дуж границе Црне Горе и Албаније, што се показало као добра иницијатива а завидни резултати су постигнути на Заједничком граничном прелазу Сукобин – Мурићани. 

На састанку је договорено интензивирање сарадњу између држава у дијелу размјене података о дјеловању и идентификовању организованих криминалних група које се баве кријумчарењем миграната, обзиром да је транзитна рута миграната преко територије Црне Горе и Републике Албаније, најчешће у дијелу граничних прелаза Божај и Сукобин.

Брђанин и Велиу су потписали Протокол о сарадњи током туристичке сезоне. Зоран Брђанин је позитивно оцјенио спремност албанске полиције да учествује у овој регионалној инцијативи и пружи подршку црногорској полицији током трајања туристичке сезоне без обзира на околности и ограничења које је изазвала пандемија кронавируса. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:45