Полиција, илустрација / - Полиција, илустрација
02/11/2021 u 09:37 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чланови Синдиката Управе полиције: Оставка Шушкавчевића најбоље рјешење за све

Они су и покренули петицију са захтјевом да предсједник Синдиката Младен Шушкавчевић поднесе оставку

Незадовољни радом и односом према њима, чланови Синдиката Управе полициjе из Херцег Новог су покренули потписивање петициjе са захтjевом да предсjедник Синдиката Управе полициjе Младен Шушкавчевић поднесе оставку на ту функциjу. Разлози због коjих они сматраjу да Шушкавчевић треба да поднесе  оставку су предочени у допису коjи потписуjу предсjедник Синдикалне организациjе граничне полициjе Херцег Нови Игор Рмандић и предсjедник Синдикалне организациjе Центра безбjедности Херцег Нови Горан Караџић.

У допису којег су упутили Шушкавчевићу наводе да је Синдикат под његовим руковођењем постао безлична и анемична радничка организација која нема апсолутно никакву тежину у преговорима са послодавцем и другим друштвено релевантним факторима.

 - Више од 4000 наших чланова нам даје респектабилну снагу за синдикално дјеловање али сте Ви својим нерадом то успјели да анулирате до мјере да се полицијски службеници питају да ли ми уопште имамо синдикат. Ваше ћутање последњих годину дана је потпуно разумљиво јер носите тешко бреме *хипотека* из прошлости и за Вас лично је најбоље да се не експонирате. Ипак, није ни професионално, ни људски а ни етички да више од 4000 полицијских службеника буду таоци Ваших личних интереса - навели су, између осталог, Рмандић и Караџић.

Тврде и да Шушкавчевић, опструира рад Синдиката, а већ мјесецима говори да неће да нас приме министар и директор полиције

 - Тврдите да сте им више пута упутили позиве, а ни један тај позив нам нисте показали. Оправдано сумњамо у то да су позиви уопште и упућени - наводе они у допису.

Шушкавчевића оптужују и за нетранспарентно вођење синдиката, јер све активности спроводи сам, заобилазећи органе и тијела синдиката.

Истичу и да он не упознаје Главни одбор синдиката са активностима, и апсолутистичко руковођење синдикатом..

 - Непотписивање посебног колективног уговора са послодавцем (од 2014 године имамо готов нацрт ПКУ али ви нисте ништа урадили да се он и потпише и ступи на снагу.) Нису усвојени финансијски извјештаји за 2015, 2016, 2017 и 2018 год. због огромних новчаних износа за које се не зна гдје су потрошени. Без сагласности органа Синдиката Управе полиције сте формирали Синдикат безбједносних институција како би сте на њега пребацили комплетну стамбену градњу и тако онемогућили органе Синдиката Управе полиције да Вас контролишу. Нетранспарентна стамбена градња у Жабљаку, Подгорици, Никшићу. За Жабљак и Никшић сте крили све детаље од чланова Главног одбора тако да смо за градњу у Жабљаку сазнали тек кад је био изграђен други спрат зграде - само су неке од замјерки које имају на рад Шушкавчевића.

Петицију потписало више од 100 чланова

Петициjу jе током два дана потписало више од 100 чланова Синдиката Управе полициjе из Херцег Новог.

С обзиром  да сматраjу да су све нjихове колеге оштећене дjеловањем господина Шушкавчевића позиваjу све незадоволjне чланове Синдиката Управе полициjе из осталих градова Црне Горе да им се придруже и потпишу петициjу.

Своj потпис подршке овом захтjеву чланови Синдиката Управе полициjе могу дати електронским путем на линку https://www.peticije.online/ostavka_predsjednika_sindikata_uprave_policije_mladena_ukavevia а ту се  налазе и образложени разлози за тражење оставке.

Наводе и да је у Подгорици, заједно са предсједницом стамбене комисије, приморали полицијске службенике да унапријед извођачу радова уплате 10 одсто вриједности стана и ако такву одлуку ни један орган синдиката није донио.

Рмандић и Караџић тврде да је Шушкавчевић и у Жабљаку, Никшићу, Тивту, Херцег Новом вршио малверзације око станова за полицијске службенике.

 - Мјесецима опструирате стамбену градњу у Херцег Новом. Избјегавате да службеницима у том граду пружите информације, одуговлачите са достављањем потребне документације, не одогварате на мејлове синдикалних представника. Чак сте изабрали тендерску комисију за избор извођача радова у којој нема никога из Херцег Новог. Новац који се мјери десетинама хиљада еура (око 20.000 годишње) неовлашћено сте и без сагласности органа синдиката, из непознатог разлога,  додјељивали запосленима у централи синдиката. Поред редовне плате коју су добијали од Управе полиције Ви сте им, потпуно неосновано, давали још једну плату. Све то стоји у финансијским извјештајима и више пута сте упозоравани на то - наглашавају они.

Према њиховим ријечима, новац са синдикалних рачуна су трошени у друге сврхе, које су остале непознате а ради се о значајним средствима. Истичу да активно и пасивно Шушкавчевић подржава елиминацију критичара његовог рада.

 - Бројним сплеткама, извртањем чињеница и притисцима склонили сте а и даље покушавате да склоните оне који се не слажу са Вашим вођењем синдиката. Нисте се либили да у те сврхе злоупотријебите и органе синдиката. Служили сте се различитим методама, од искључења из синдиката преко поништавања избора у оним синдикалним организацијама гдје није побиједио кандидат по Вашем укусу па све до гашења читаве синдикалне организације - наводе они.

Поручују да је након свега, оставка Шушкавчевића једино и најбоље рјешење за све.

 - Синдикат Управе полиције са Вама на челу неповратно тоне и губи свој кредибилитет и основну улогу. Покажите одговорност и колегијалност према полицијским службеницима и дозволите им да се за своја права боре транспарентним и поштеним радом, посвећеношћу и пожртвовањем, разговором и сарадњом са послодавцем а не искључивом заштитом личног интереса, скривањем и *забијањем главе у пијесак - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:16