/ ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
23/03/2022 u 21:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора одбила захтјев Русије за изручење Ризвана Бабајева

Руски органи терете Бабајева за шверц стратешки важних ресурса током сукоба између Русије и Украјине 2014. године.

Министарство правде, људских и мањинских права Црне Горе одбило је захтјев Русије за изручење Ризвана Бабајева наводећи као разлог сукоб који је у току у Украјини, потврдио је у сриједу, 23. марта, његов адвокат Ибрахим Смаиловић, јавља Radio Slobodna Evropa.

Смаиловић за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да је Министарство одлуку донијело у поновљеном поступку који су Бабајеви адвокати тражили због измијењених околности, прије свега због агресије Русије на Украјину.

Русија је тражила изручење Бабајева због наводно учињених кривичних дјела, али због тајности поступка Смаиловић каже да не може да износи конкретне детаље.

Поводом руских навода да је Бабајев члан радикалне организације “Десни сектор”, Смаиловић наводи да је Бабајев, тим поводом, казао надлежнима да је у Укранији био политички активан, да је финансијски помагао украјинску војску, те да је због тога добијао признања и одликовања од украјинских државних институција.

Десни сектор, је учествовао у свргавању с власти проруског предсједника Украјине Виктора Јануковича 2014. године – након украјинске Еуромајдан револуције. Наредне године трансформисао се у политичку партију.

Руски органи терете Бабајева за шверц стратешки важних ресурса током сукоба између Русије и Украјине 2014. године.

Национални централни биро Москва, 2. децембра 2020., званично је преко канала Интерпола расписао међународну потјерницу за Бабајевим, по којој је 26. јануара 2021., ухапшен у Црној Гори, након чега је шест мјесеци провео у екстрадиционом затвору.

У септембру 2021. Виши суд и Министарство правде доносе одлуку да он буде изручен Русији, али је Бабајев у октобру исте године затражио азил.

Према црногорском закону, он није могао ни бити изручен Русији док се не донесе одлука о његовом захтјеву за азил.

До ове последње одлуке о одбијању изручења, био је смјештен у прихватилишту за странце затвореног типа, надомак Подгорице.

Ово није први пут да Црна Гора одбије захтјеве Москве за изручењем.

Крајем октобра 2021. године, одобрен је политички азил у Црној Гори за азербејџанског бизнисмена Телмана Исмаилова, чију екстрадицију је такође тражила Русија, наводећи да је осумњичен за убиство.

Као одговор, почетком фебруара ове године је Министарство вањских послова Русије забранило улазак у ту земљу државном секретару Министарства унутрашњих послова Зорану Миљанићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 09:06