/ Осим Александра Г. ухапшена су у и двојица држављана Хрватске (илустрација)
09/06/2021 u 09:22 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорац Александар Г. ухапшен приликом продаје 135 кила хероина агентима ДЕА

Истрага је почела након заплене 1,2 тоне кокаина у фебруару прошле године у Италији, а инспектори су дошли до сазнања да је криминална група заузврат договорила пошиљку хероина који је из Ирана требало да буде транспортован у Њујорк

Држављанин Црне Горе Александар Г. (52) ухапшен је у великој акцији аустријске полиције због сумње да је дио групе која је учествовала у међународном шверцу хероина. Лисице на руке стављене су му у Грацу, а након саслушања и свих процедура пред тамошњим истражним органима, одређен му је притвор, након чега је спроведен у затвор у Бечу. Како преносе тамошњи медији, Александар Г. је имао двојицу саучесника, који су ухапшени у Хрватској.

Акција је изведена прије недјељу дана, а у истрагу је укључена и америчка ДЕА. Засад тројица осумњичених терете се да су учествовали у шверцу кокаина вриједног више од милион еура. Међутим, истражитељи нијесу успјели да пронађу дрогу. Аустријски медији преносе да је у питању акција којом је нанијет велики удар на нарко-мафији, али више детаља није познато будући да истрага у предмету и даље траје.

Акција је припремана мјесецима, а полиција Аустрије и агенти ДЕА покренули су истрагу о кокаину који је шверцован из Колумбије и хероину који је кријумчарен из Ирана. Ипак, засад нијесу открили гдје је нестала дрога вриједна 2,6 милиона еура. Сумња се да је приликом транспорта "промијенила власника" на путу до Сједињених Америчких Држава.

Брани се ћутањем

Како преноси "Кроне.ат", осумњичени Александар Г. се пред истражним органима брани ћутањем. Управо то отежава инспекторима да открију све саучеснике у шверцу и скривању дроге која је нестала. Његов адвокат Филип Волм није желио да за поменути медиј коментарише њихова сазнања и детаље акције.

Ухапшени држављанин Црне Горе живио је у Бечу, али засад није познато од када је тамо ни да ли је имао пребивалиште у још неком аустријском граду.

Истрага је почела након заплене 1,2 тоне кокаина у фебруару прошле године у Италији. Та дрога је, како преноси аустријски портал "Кроне.ат", била намијењена за европско тржиште. Заузврат, криминална група је договорила пошиљку хероина који је из Ирана требало да буде транспортован у Њујорк. Када су дошли до тих сазнања и руте којом је дрога требала да буде превожена, у план шверца "укључили" су се и припадници америчке Управе за борбу против дроге. Наиме, агенти ДЕА представљали су се као заинтересовани купци како би нашли погодно мјесто и моменат да прекину ланац шверца наркотика. Члановима криминалног клана су рекли да их занима испорука најмање 135 килограма хероина. Направили су договор са мафијом да дрогу купе у Грацу и приликом те испоруке ухапшен је осумњичени држављанин Црне Горе.

Према наводима поменутог аустријског портала, Грац и Беч су постали битне локације из којих се организује и преко којих иде шверц дроге. Управо зато, у истрагу су се укључили и амерички агенти. Не искључује се могућност да је изгубљена дрога смјештена управо негдје у ширем подручју Граца, због чега и даље траје истрага.

Према засад доступним информацијама, кокаин је првобитно преношен у пошиљкама са бананама. Будући да су заплијењене велике количине дроге, провјерава се да ли су неке од тих пошиљки повезане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:51