/ Одбор за безбједност и одбрану
19/05/2021 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Радоњић: Тужилаштво утврдило да је Кандић возио

Инициjативу за контролно саслушање поднио jе посланик Социjалдемократске партиjе Рашко Коњевић због саобраћаjне незгода у коjоj jе учестовало возило Генералног секретариjата Владе

Скупштински Одбор за безбjедност и одбрану саслушао је у вези са поступањем државних органа у случаjу саобраћаjне незгоде у коjоj jе учествовало службено возило Владе, министра унутрашњих послова Сергеjа Секуловића, вршиоца дужности директора Управе полициjе Зорана Брђанина и умјесто замjеника руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици Николе Боричића који је оправдано одсутан, државног тужиоца и портпарола ОДТ-а Вукаса Радоњића. Радоњић је казао да је ОДТ утврдило да је Никола Кандић управњао возилом када се десио удес. Секуловић казао је да мисли да је предмет, у полицијском смислу, завршен. Брђанин је казао да је овај случај дефинитивно, са полицијског и тужилачког аспекта, заокружен предмет. Инициjативу за контролно саслушање поднио jе посланик Социjалдемократске партиjе Рашко Коњевић. Саобраћаjна незгода, у коjоj jе учестовало возило Генералног секретариjата Владе, догодила се 2. маjа у Подгорици.

- Чланови Одбора су се упознали са Информацијом о поступању полицијских службеника поводом вршења увиђаја саобраћајне незгоде која се догодила 2. маја 2021. године у вечерњим часовима, на раскрсници, у улици Сердара Јола Пилетића у Подгорици, те Информацијом о поступању Основног државног тужилаштва у Подгорици, у вези са тим. Чланови Одбора су током предметног контролног саслушања, посебан осврт учинили на питање законитости поступања свих актера критичног догађаја и добијање информација о томе да ли су поштована сва правила и процедуре из домена коришћења службеног возила, те да ли су полицијски службеници поступали у складу са прописима и процедурама. У вези са тим, Одбор је апострофирао важност неселективне примјене закона, и оштро осудио сваку потенцијалну неовлашћену употребу службеног возила у приватне сврхе. Сагласно достављеним информацијама и расправи која је вођена, Одбор је позвао надлежне органе да предузму одговарајуће мјере и радње како би се до краја расвијетлио предметни случај, утврдило чињенично стање, а свако ко се оглушио о законске норме, био санкционисан. Уважавајући околност да је предметни случај у поступку пред надлежним органом, Одбор је одлучио да Скупштини неће предложити закључке по конкретном питању- саопштено је након сједнице Одбора.

 

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Предсједник Одбора Милан Кнежевић прочитао је допис који је добијен од ОДТ-а поводом саобраћајне незгоде. 

Како је раније речено из Управе полиције, замјеника генералног секретара Владе Николу Kандића полиција је затекла након саобраћајне несреће у Подгорици 2. маја код Тржног центра Палада са 1,2 г/кг алкохола у организму, а још се утврђује ко је возио Владин аутомобилом. Истакли су да возач није могао бити ухапшен по основу Закона о безбједности саобраћаја на путевима јер није утврђено које управљао возилом у тренутку саобраћајне незгоде.

- Једним возилом је управљао Д.П. На лицу мјеста је, како тврде, био и А.Ћ. који је полицији казао да је он управљао возилом. А.Ћ. имао 0.1 г/кг алкохола у организму. О догађају и предузетим радњама је обавијештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици која је наложила да се од сва три лица изузме крв на анализу и да се пусте након узетих изјава обзиром да није утврђено ко је возач. Државни тужилац руководи извиђајем и полиција све мјере и радње спроводи по налогу тог тужиоца- рекли су тада из полиције.

Рашко Коњевић је питао каква је пракса надлежних органа у односу на неког ко се удаљи са лица мјеста након удеса, а како наводи то је урадио и Кандић. Питао је и каква је и чија је обавеза да се лиши слободе особа која је у алкохолисаном стању учествовала у том догађају.

image
Милан Кнежевић

- Да ли је службено возило, да ли је непобитно утврђено, имало такозване блинкере и по ком овлашћењу је то лице могло да управња са средствима сигнализације које користи АНБ, штићене личности... Из којег разлога то лице има цивилне регистарске ознаке?  Да ли су таблице мијењане или нису?- истакао је Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Иван Брајовић сматра да је боље казати одмах истину, него долазити у много веће проблеме њеним прикривањем. Кнежевић је казао да је суштина овог саслушања да сви грађани буду једнаки пред законом, као и то да надлежни не злоупотребљавају своје положаје. Поручио је да је циљ саслушања да се уради све да се злоупотребе службених положаја не дешавају у овом транзиционом периоду, када је наводно "освјежило". Кнежевић је питао Брђанина, Радоњића и Секуловића и за саобраћајну незгоду Миљана Перовића, раније генерални директор Обавјештајног безбједносног директората у Министарству, која се десила крајем прошле године.

image
Иван Брајовић 

- Нама су се најприје огласили, повом удеса од 2. маја, они који нису надлежни: премијер и потпредсједник Владе. Зато сада имамо оптерећујуће инфомрације. Ја не желим никоме да вадим крв или мокраћу на овом одбору, нити да ми дува у лице да видим је ли пио, већ да полиција ради свој посао и надлежни. Да је било неко друго возило а не Владино, све би се утврдило одмах - поручио је Кнежевић.

Министар Секуловић казао је да мисли да је предмет, у полицијском смислу, завршен. Појаснио је да у ситуацији која је била нису оба лица могла да буду лишена слободе. Истакао је да је наложио Унутрашњој контроли да провјери поступање полицајаца који су вршили увиђај.

image
Сергеј Секуловић

- Мислим да је полиција поступала савјесно и професионално- закључио је он. 

Радоњић је казао да је цињ тужилаштва да се утврди истина, да они који су невини не буду осуђени, већ да се санкционишу починиоци кривичног дјела. Поводом овог случаја појаснио је да је саслушано више свједока.

- Тужилаштво је утврдило на нивоу основане сумње да је мерцедесом управљао Никола Кандић и за ОДТ нема сумње да је он био возач. Свједоци су потврдили да је са мјеста возача одмах након незгоде изашло ово лице, сви су га истовјетно описали. Након што вјештак медицинске струке да налаз и мишљење, ОДТ зна да ли је кривично дјело или се ради о прекршају- нагласио је Радоњић.

Појаснио је да напуштање мјеста незгоде може бити кривично дјело, односно непружање помоћи оштећеној сооби, као и то да довођење полиције у заблуду може бити кривично дјело. Истакао је и да Кандић није саслушан јер се утврђује да ли га треба саслушати као окривљеног у прекршајном поступку или за неко кривично дјело из ове ситуације.

image
Вукас Радоњић

Брђанин је казао да је овај случај дефинитивно, са полицијског и тужилачког аспекта, заокружен предмет. 

- Обавеза да се лице лиши слободе је полицијска обавеза, а имали смо специфичну ситуацију, да је пекршај или кривично дјело, мора се утврдити ко би одговарао. Сумњамо да је лице предузело неке радње да би избјегло одговорност- појаснио је, поред осталог, Брђанин.

Коњевић је казао да је тешко да се не стекне утисак да је све ово покушао неко да заташка. Сматра да Кандића треба смијенити. Брђанин је додао да није било притиска на државне огране.

image
Зоран Брђанин

- Против Миљана Перовића је у току прекршајни поступак. Чекамо одлуку суда, тада ће суд да се изјасни о ономе шта је извјесно. Не можемо да водимо поступке против било којег другог лица док Суд за прекршај не донесе одлуку. Предмет је завршен у прекршајном дијелу, чекамо одлуку суда, а застаријелост случаја не пријети да ће наступити. Тужилаштво нема шта да крије- казао је тужилац Радоњић.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:13