Advokat Dimitrije Dapčević / - FOTO: BOJANA BOžOVIć, PORTAL DAN
09/10/2024 u 10:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dapčević: SDT nema dokaza da sam "prao" novac za Zvicera, ova optužnica je fijasko i kršenje zakona

Advokat Dimitrije Dapčević, na ročištu za kontrolu optužnice, pred podgoričkim Višim sudom detaljno je nekoliko sati demantovao tvrdnje Specijalnog državnog tužilaštva.

Dapčević je više puta naveo da SDT nema dokaza da je on "prao" novac za Radoja Zvicera. Kazao je i da u optužnici tužilaštvo ne navodi od koga je navodno dobio novac i kada.

On je nekoliko puta ponovio, kao i njegovi advokati Miloš Vuksanović i Draško Dapčević, da je u ovoj optužnici jedino kao dokaz tužilaštva su navodne poruke sa kriptovane "SKY" aplikacije, za koju su ukazai da nije dokaz nego informativni materijal.

- Optužnicu razumijem leksički, ali s druge strane logički, materijalno i formalno pravno ne. Ona predstavlja fijasko postupajućeg tužioca - kazao je optuženi advokat.

Istakao je da za optuženja koja mu se stavljaju na teret SDT nije koristilo propisane pravne kvalifikacije, već je pokušalo da prikrije prave okolnosti i time njemu išlo na štetu, kršeći Zakon o krivičnom postupku. Dodao je da je tužilac dužan da s jednakom pažnjom prikuplja odkaze koji idu protiv njega a i koji mu idu u korist.

SDT podiglo optužnicu protiv advokata: Osumnjičen da je za "kavčane" oprao više od dva miliona eura

Između ostalo, u svom detaljnom ukazivanju na propuste tužilaštva i kako smatra lošu namjeru, Dapčević je ukazao i na to da ga SDT tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji a da pri tome navodi samo njega kao člana u ovoj optužnici.

- A poznato je da da bi ta optužba stajala, po zakonu mora da budu optužena 3 lica sa jasno navedenim ulogama i ulogom organizatora. SDT u obrazloženju optužnice pominje lica za koja navodi da su procesuirana u drugim predmetima a sa kojima ja nema veze ni dodirnih tačaka. To su drugi postupci, koji se ne odnose na ovaj- ukazao je između ostalog Dapčević.

Istakao je da u optužnici nema ni jedan dokaz da je njemu neko dao ulogu, ni da je to prihvatio, kao ni dokaz da mu je neko dao naređenja po kojima bi postupao. Kazao je da nema ni određenog vremena kada je navodno postao član kriminalne organizacije.

On je do detalja pred sudom obrazložio zbog čega demantuje tvrdnje tužilaštva da je novac iz ilegalnih tokova stavljao u legalne tokove. Više puta je ponovio da ima  dokumentaciju, koju će dostaviti sudu, a koja se odnosi na njegovo poslovanje, uplate i isplate i one koje potiču od njegovih klijenata iz inostranstva a koje zastupa pred sudovima u Crnoj Gori.

Kazao je da, pored toga što nije u optužnici navedeno ko mu je dao novac, kad i gdje, da nije navedeno ni kada je izvršena kriminalna aktivnost- prodaja kokaina od koje je navodno porijeklo novca.

"SKY" jedini dokaz protiv Dapčevića:

Specijalni državni tužilac Zoran Vučinić kazao je da ostaje pri navodima optužnice i sudu predložio da je potvrdi.

Advokat Miloš Vuksanović, koji zastupa optuženog advokata Dimitrija Dapčevića ukazao je da se radi o uglednom advokatu i da sud to zna.

- SKY komunikacija je jedini dokaz u ovom postupku. Apsurdno je da se Dimitrije Dapčević tereti kao član kriminalne organizacije. U optužnici nije pojašnjeno na koji način je postao član kriminalne organizacije- kazao je Vuksanović.

On je se osvrnuo na jemstvo koje su ponudili i dodao da je Dapčević više puta putovao i da je za ove dvije godine mogao pobjeći ali to neće uraditi. Podsjetio je da je vođen postupak povodom imovine ranije i da je Dapčević mogao da zaključi da može doći do nekog postupka, ali da je ostao tu.

Advokat Draško Dapčević, brat optuženog advokata Dimitrija Dapčevića,  je kazao da član 6 Evropske konvencije za ljudska prava pripisuje da odbrana mora da zna kako je dokaz pribavljen, što u ovom predmetu nije slučaj kada je " SKY" u pitanju.

- Ja sam njegov branilac i rođeni brat, garantujem ličnom čašću i profesijim da neće pobjeći- istakao je advokat Draško Dapčević osvrćui se na situaciju vezanu za pritvor u kojem se njegov brat nalazi 

Sud će donijeti odluku o ovoj optužnici u zakonom predviđenom roku.

Podsjećamo, Dapčevič je ranije kako je pisao Dan negirao  pred specijalnim državnim tužiocem navode da je za "kavački klan" oprao 2,6 miliona eura koji su stečeni izvršenjem teškog krivičnog djela.

Kako je ranije objavio Dan, Dapčević je uhapšen u aprilu, a sumnjiči se da je pomoću fiktivnih kupoprodajnih ugovora i ugovora o pozajmicama, sa ofšor destinacija i iz različitih evropskih država, lično ili preko svojih računa u poslovnim bankama, preuzimao novac "kavačkog klana" i potom ga uvodio u legalne tokove.

Istražitelji su do Dapčevića došli analizom poruka koje je on putem "skaj" aplikacije razmjenjivao sa okrivljenim Draganom Kneževićem, navodno visokopozicioniranim pripadnikom "kavačkog klana", i njegovom suprugom Draganom Knežević.

Zadatak budvanskog advokata, prema sumnjama SDT-a, bio je da pronalazi modalitete i načine prikrivanja porijekla novca stečenog prodajom kokaina

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 10:58