Фото: Јутјуб, скриншот
28/09/2021 u 09:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

(ВИДЕО) Детаљи акције: На удару Еуропола већином "кавчани", пали због три тоне дроге

Незапамћена међународна операција у којој је учествовало осам земаља довела је до подношења кривичних пријава против 61 осумњиченог из балканског наркокартела

Акција Еуропола, кодног назива " MUSALA", у којој је учествовало осам земаља трајала је двије године. Истражитељи  и оперативци су спроводили радње усмјерене на разбијању ланца шверца наркотика. Тако је процесуирана 61 особа, против које је подњета кривична пријава и заплијењено је скоро три тоне дроге. Међутим, као новији податак ових дјеловања полиције у међународној сарадњи јавља се и то да су углавном на удару Еуропола били чланови кавачког клана.

Како наводе медији у Словенији, управо је словеначки органак кавачког клана онај дио који чини већину процесуираних у овој акцији.

-Еуропол је представио детаље међународне операције у којој је судјеловало осам земаља. Највише је пријављено у Словенији - то је словенски дио клана Кавач-наводе тамошњи медији.

УХАПШЕНЕ 23 ОСОБЕ

Незапамћена међународна операција у којој је учествовало осам земаља довела је до подношења кривичних пријава против 61 осумњиченог из балканског наркокартела који је Европу преплавио кокаином, јавља Еуропол. Ухапшено је њих 23, а међу њима има и држављана Црне Горе.

Током двије године заплијењено је 2,6 тона кокаина, 612.000 еура, 324 килограма марихуане, девет луксузних возила и пет мотоцикала.

Ове акције у сарадњи са Еурополом спровеле су полиције Шпаније, Хрватске, Србије, Њемачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Сједињених Држава и Колумбије.

КРИМИНАЛЦИ СА БАЛКАНА

Како објашњавају из Еуропола, криминална организација дјеловала је у више држава а састојала се углавном од криминалаца из Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније.

 - Еуропол је у јулу 2020. основао Оперативну радну групу како би окупио све укључене земље ради координације заједничке стратегије за рушење цијеле мреже. Од тада је Еурополу омогућен континуиран развој и анализа обавештајних података за подршку теренским истражитељима - наводе они.

ВЕЛИКИ УВОЗ КОКАИНА

Наиме, шпански истражитељи сумњају да је овај картел припремао велики увоз кокаина из Јужне Америке у Европу у прољеће ове године.

 - Уведене су посебне мјере надзора док су се криминалци кретали напријед -назад између Шпаније и Јужне Америке како би финализовали детаље о увозу кокаина од преко 1,25 тона. Истрага је убрзана у марту ове године када су челници овог картела отпутовали у Шпанију како би се припремили за долазак пошиљке кокаина. Ово је била превелика прилика да би органи реда пропустили: у раним јутарњим сатима 10. марта 2021, службеници шпанске националне полиције извели су истовремене рације у неколико градова ухапсивши тринаест особа, укључујући два главна човјека и полицајца који су сарађивали са криминалном организацијом - наводе у Еурополу.

МЕЂУ УХАПШЕНИМА И ДРЖАВЉАНИ ЦРНЕ ГОРЕ

Међу ухапшенима били су и Н. П. (1973), високопозиционирани члан организоване криминалне групе, црногорски држављанин са боравиштем у Новом Саду, Ј. Ј. (1964), држављанин Републике Србије са боравиштем у Шпанији, Р. Б. (1988) и М. М. (1987) из Београда, као и С. П. (1980) из Ћуприје.

У наставку акције у мају 2021. године Национална полиција је у Словенији оптужила још 48 припадника организоване криминалне групе због умјешаности у дистрибуцију кокаина и марихуане широм Европе. Укупно 10 осумњичених је ухапшено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. januar 2022 01:27