ФОТО: ПОРТАЛ ДАН (ЗАПЛИЈЕЊЕНА ДРОГА)
29/08/2021 u 15:03 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Детаљи шверца кокаина преко бродова: И до милион долара за праћење пошиљке коју затварају лажним пломбама

Чистоћа кокаина на тржишту ЕУ достигла је свој највиши ниво у последњих десет година. То отвара могућност увећавања смјеше и до три пута. Резултат тога је огромна илегална зарада

Кокаин је једно од најпожељнијих добара за криминалце са Западног Балкана. Међу водећима у овом “послу”, у последњих неколико година су кавачки и шкаљарски клан из Котора. Од укупне количине кокаина који уђе у Европу, скоро 70 процената растурају групе повезаним са криминалним групама са Западног Балкана, а 90 одсто ове дроге у Европу "уђе" преко бродова и товара банана. То је уједно и један од најтежих начина за откривање онога на кога је "кокаин-пошиљка-адресирана.

Тако је и 1,400 килограма кокаина који је заплијењен у Црну Гору ушло преко брода, у Луку Бар. Дрога је била сакривена у контејнер са бананама.

(ФОТО и ВИДЕО) Нови детаљи: Пао товар од 1.600 килограма кокаина, у паковањима на којима је писало COVID

Једна од важних карика за “успјешан” нарко бизнис су, према стручним наводима из ранијих извјештаја,  контакти с локалним криминалним групама. Такође, врло је важан и “извор” (добављач) кокаина. А утицај или везу у лукама већих европских градова, балканску мафију доводи у позицију да контролише снадбјевање кокаином. То им омогућава да снизе цијене, преносе уштеђевину потрошачима, пруже добар квалитет по  “фер” цијени и на тај начин нокаутирају конкуренцију.

Везе из Јужне Америке омогућиле балканским клановима да постану главни у растућој трговини кокаином

Како се наводи у извјештају Глобалне иницијативе за борбу против транснационалног криминала,  групе из региона су модерне, динамичне и предузетнички настројене. Већина криминалних група са Западног Балкана обавља своје послове у жариштима ван региона.

-Њихова сарадња са локалним криминалним групама, приступ кокаину на извору, и присуством у великим европским лучким градовима, значи да ће бити у стању да контролишу набавку кокаина од извора до крајњег циља. Прве индикације, према отвореним изворима информација, постојања веза између мафија у источној Европи и колумбијских картела појавиле су се 2001. године-наводи се у извјештају.

Већина кокаина који се из Латинске Америке допрема у Европу складишти се у контејнерима на великим бродовима. Тако,  90 одсто кокаина који улази у Европу долази у контејнерима, који се налазе на великим трговачким бродовима. Пошиљке кокаина обично се стављају у контејнере са свјежим воћем (посебно бананама) и смрзнутом воћном пулпом из Колумбије и Еквадора. Како такви контејнери садрже лако кварљиву робу због чега је брзина од велике важности, на улазним лукама има мање контроле.

Чистоћа кокаина на тржишту ЕУ  достигла је свој највиши ниво у последњих десет година. То отвара могућност увећавања смјеше и до три пута, мјешањем са одређеним супстанцама. Резултат тога је огромна илегална зарада до које је дошло нако што се количина набављене “робе”  удвостручила или повећала за чак три пута.

-На одредишту се саучесницима саопштава серијски број контејнера у коме се налази кокаин, дрога се узима и постављају се лажне пломбе на врата контејнера како би прикрили провалу. Чињеница да је то могуће указује на висок степен корупције међу припадницима обезбјеђења у лукама, како улазних тако и излазних. Тужиоци спомињу да картели могу да понуде царинским службеницима између 500.000 и миллион америчких долара како пошиљка не би морала да прође контролу - детаљ је из извјештаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:02