Privođenje Saše Čađenovića / - SRđAN BOLJEVIC
12/12/2022 u 13:56 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji odbrane Čađenovića: U poslednje dvije godine procesuirao sam više desetina kavčana

On je odbacio i navode SDT-a da je ignorisao djelove iskaza svjedoka saradnika Milana Kankaraša kojim je optužio Duška Roganovića za planiranje i izvršenje ubistava

Specijalni tužilac Saša Čađenović pred tužilaštvom i istražnim sudijom negirao navode SDT-a da je radio za kavački klan i podsjetio nadležne da je sve one, sa kojim ga povezuje SDT, krivično procesuirao. On je u svom iskazu, sa kojim je detaljno upoznat portal Dan,  govorio o svim optužbama za koje ga SDT sumnjiči i podsjetio na svoj dosadašnji rad.

Podsjećamo, Čađenović je u petak priveden tužilaštvu na saslušanje, a juče mu je od strane istražnog suidje određen pritvor.

SDT: Čađenović osumnjičen da je postao član "kavačkog klana"

On je naglasio da je postupao na osnovu dokaza a ne na osnovu bilo čijeg naloga. Čađenović je istakao da su za njegov rad dokazi bili smjernica. U svom opširnom iskazu, između ostalog, naglasio da Novljaniuna Duška Roganovića ne poznaje.

- Njega sam, koliko se mogu sjetiti procesuirao za stvaranje kriminalne organizacije vezano za otmicu i ubistvo Milete Radulovića – stoji u iskazu Ćađenovića.

(VIDEO) Saslušan Čađenović: Određeno tužilačko zadržavanje

On je odbacio i navode SDT-a da je ignorisao djelove iskaza svjedoka saradnika Milana Kankaraša kojim je optužio Duška Roganovića za planiranje i izvršenje ubistava.

- Ispitivan je čitav iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša i drugi njegovi navodi nijesu potvrđeni drugim dokazima. Inače, Milan Kankaraš u dva predmeta ima status svjedoka saradnika. U jednom predmetu je podignuta optužnica, a drugi se nalazi još uvijek u fazi istrage. Kao u svakom drugom predmetu postupao sam u skladu sa zakonom i dokazima, tako da nikome nisam pribavio bilo kakvu korist – detaljnoi je objasnio Čađenović.

Čađenovića terete da јe sakrio izvјeštaј Europola

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović je istakao da ne zna ništa  o komunikaciji Petra Lazovića i Radoja Zvicera.

Podsjetio je savojim iskazom Specijalno državno tužilaštvo i sve svoje kolege da je "samo u poslednje dvije godine, a što se može provjeriti, procesuirao sam više desetina lica za koja postoji osnovana sumnja da su pripadnici  "kavačkog" klana". Naglasio je da je u tim predmetima procesuiran je i Duško Roganović.

Izjašnjavao se i o predmetu koji se vodi protiv službenika ANB-a Petra Lazovića. Detaljno je pojasnio da,nakon što su dostavljeni podaci EUROPOL-a, odmah je zamolbenim putem  od nadležnih organa Republike Francuske zatražio "žive razgovore", koji bi predstavljala dokaz u krivično pravnom smislu.

To je zahtjevao jer je, kako kaže, upravo nedostak živih razgovora bio razlog da u jednom od prethodnih slučajeva sudija Višeg suda odbio njegov predlog za određivanje pritvora Slobodanu Kašćelanu i ostalim pripadnicima kavačke grupe za ubistvo Nikole Stanišića.

On je istakao da o svemu što je radio je bio upućen tadašnji Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji se nakon što je izvršio uvid u spise predmeta saglasio sa njegovom odlukom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:49