Турски мигранти / - DAN
13/07/2021 u 18:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Детаљи оптужнице: Јахту платили 68.000 еура па је користили за шверц миграната

Црногорска гранична полиција је 17. децембра пресрела пловило под црногорском заставом, на којем је затекла 41 турског држављанина, који су платили и до 13.000 еура да се домогну италијанске обале

Специjално државно тужилаштво обjавило jе јуче потврђену оптужницу против Рамазана Јилидиза из Турске и  Ејуп Гулера због случаја покушаја шверца миграната на броду "Посејдон".

Црногорска гранична полиција је 17. децембра прошле године пресрела пловило под црногорском заставом, на којем је затекла 41 турског држављанина, који су, како је установљено истрагом, платили и до 13.000 еура да се домогну италијанске обале. Пловилом које је предвиђено за укрцај девет лица управљао је Рамазан Јилидиз из Турске, са којим је као као члан посаде био и његов сународник Ејуп Гулер.

Подсјећамо, у овом поступку осумњичена је била још једна особа која je касније признала кривицу.

-У периоду од почетка 2020.године до 17.12.2020. године, у Црној Гори, свјесни свога дјела, хтјели његово извршење и знали да је њихово дјело противправно, постали чланови криминалне организације коју је организовало НН лице, која организација је дјеловала на територији Црне Горе и Т. и имала је за циљ вршење кривичних дјела за које се по закону може изрећи казна затвора од четири године или тежа казна, ради стицања незаконите добити и моћи, при чему је сваки члан криминалне организације имао унапријед одређени задатак и улогу, а дјеловање криминалне организације планирано је на дуже вријеме и засновано је на примјени одређених правила унутрашње контроле и дисциплине чланова, планира се и спроводи у међународним размјерама, чији припадници су постали окривљени Y. Р. и Е. Г., те правоснажно осуђени К. П.и друга НН лица, при чему су били свјесни свог дјела, хтјели његово  извршење и знали да је њихово дјело противправно, на начин што је НН лице, као организатор криминалне организације осмислио криминални план у правцу вршења неодређеног броја кривичних дјела недозвољени прелаз државне границе и кријумчарење људи, ради кријумчарења страних држављана поријеклом из Т., који до Црне Горе долазе редовном авионском линијомТ. – П. преко граничног прелаза Аеродром П. или на други начин, ради пребацивања у И. и даље у земље Европске уније-наводи се у дјелу оптужнице.

Тако је " НН лице као организатор криминалне организације за себе одредио улогу да планира извршење кривичних дјела, сам или преко других припадника врбује остале чланове криминалне организације, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације у правцу њиховог извршења, као и да обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела". 

-...па су припадници криминалне организације постали окривљени Y. Р. и Е.Г. , сада правоснажно осуђени К.П., те друга НН лица која су прихватила да стране држављане који би у Црну Гору дошли из Т. редовним авионским линијама на релацији И. – П. или на други начин, преузимају и да их потом из Б. и Б.2 гдје су били смјештени превозе до плаже Т.2 у близини Б., а окривљени Y. Р. прихватио да по налогу организатора криминалне организације и других чланова врши пребацивање страних држављана поријеклом из Т., из Црне Горе у И. поморским путем користећи претходно обезбијеђено пловило од стране других чланова криминалне организације, прибавља документацију као покриће за управљање пловилима и управља пловилима за превоз страних држављана, окривљени Е.Г. по налогу организатора криминалне организације и других чланова врши пребацивање страних држављана поријеклом из Т., из Црне Горе у И., поморским путем, користећи претходно обезбијеђено пловило од стране других чланова криминалне организације, врбује друге чланове и о кријумчарењу страних држављана поријеклом из Т., обавјештава друге чланове криминалне организације телефонским путем и управља пловилима за превоз страних држављана, сада правоснажно осуђени К.П., ради реализације криминалног плана прихватио да обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела по налогу организатора крминалне организације - пловила за кријумчарење људи, гориво и друга средства неопходна за пловило, изнајмљује путничка возила за превоз страних држављана, координира - преноси поруке и наредбе од организатора ка члановима криминалне организације, прикупља новчана средства за рачун криминалне организације и да дана 27.11.2020. године од Т. И., купи јахту “П.”, марке “Елан 43”, ознаке …, за износ од 68.000,00€-наводи се у оптужници.

Дана 16.12.2020. године, у рент а кар агенцији “Р.”, која се налази на аеродрому Подгорица., изнајми возило марке “Рено Трафик”, бијеле боје, регистарских ознака …"чиме су окривљени Y.Р. и Е.Г. извршили кривично дјело стварање криминалне организације из чл.401а ст.2 у вези ст.1 и 6 КЗ ЦГ;".

-Па су тако окривљени Y.Р. и Е.Г. , реализујући криминални план у Црној Гори, свјесни свог дјела, хтјели његово извршење и знали да је њихово дјело противправно у ноћи 17.12.2020.године, бавили се недозвољеним пребацивањем других лица преко границе Црне Горе, а кријумчарен је већи број лица за износ од 3.500,00€ по особи, на начин што је претходно окривљени Y. Р. дана 16.12.2020.године, као закупац фиктивно закључио Уговор о закупу пловила са сада правоснажно осуђеним К.П. као закуподавцем, на основу којег уговора је јахту марке “Елан 43”, са именом “П.”, ознаком …, која се налазила усидрена у Луци Бар, наводно закупио на период од пет мјесеци за износ од 1.500,00€ мјесечне закупнине, за коју јахту је претходно сада правоснажно осуђени К.П. обезбиједио гориво и друга неопходна средства, док је окривљени Е.Г. дана 16.12.2020.године, у раним јутарњим часовима допутовао у Црну Гору из Т. редовном авио линијом И. – П., на основу електронске авионске карте коју му је обезбиједило НН лице, а затим се упутио до предметног пловила које се налазило у Луци Бар, па су затим заједно окривљени Y. Р. и Е.Г. наведено пловило припремили за испловљавање и из Луке Бар испловили у правцу плаже Т.2 у близини Б., гдје су пристали на наведеној плажи и прихватили на укрцај 39 страних држављана турског поријекла који су претходно у Црну Гору дошли из Т. и других држава и који су до реализације криминалног плана били смјештени на територији Б. и Б.2 -прецизирано је у документу.

На броду су били укрцани: О.Х., К. У., Ц. А., П. Л., С. Б., С. У., Б. М., Ц. Н., Е. Y., У. М., К. Б., Ц. М., Ц. С., К. Е., Е. Б., Ц. С., Д. Е., Д. М., К. О. Ф., Y. А., К. Е., С. М., К. Ф., Д. М. А., К. М., К. Н., Ц. Х., Ц. З., О. Д., К. Y., К. Ф.2, Ц. Е. Н., Ц. С. С., О. А. Ц., Ц. З.2, Ц. Y. К., Ц. Y. К., Ц. Y. К. и О. А. О.

-...па је један број ових лица, као новчану накнаду за пребацивање поморским путем из Црне Горе у И., НН члановима криминалне организације који су их преузели испред хотела “W.” у Б. и са других локација, предао новац у износима од по 3.500,00€ по особи, а други дио ових лица је новац, по налогу организатора криминалне организације, претходно дао сада осуђеном К.П., након чега су их НН чланови криминалне организације комби возилима превезли до непосредне близине плаже Т.2, гдје су их чекали окривљени Y. Р. и Е.Г., па су по завршеном укрцавању страних држављана, са поменуте плаже испловили са наведеном јахтом и упутили се у правцу Италије, за које вријеме су се окривљени Y. Р. и Е.Г. смјењивали и наизмјенично управљали предметним пловилом гдје их је у међународним водама затекла патрола граничне полиције и заједно са пловилом и означеним страним држављанима вратила их у Црну Гору, -чиме су окривљени Y. Р. и Е. Г. извршили кривично дјело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење Ијуди из чл.405 ст.3 у вези ст.2 Кривичног законика Црне Горе-наводи се у оптужници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:46