/ FOTO: IVAN PETROVIĆ
16/02/2023 u 14:45 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Detalji optužnice protiv Medenice i grupe: Informacijama iz službe štićen šverc cigareta?

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja...

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo optužnicu protiv Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda i još 16 osoba. Prema navodima optužnice, u koju je portal Dan imao uvid, ona je imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u sudovima, da se upoznaje sa stanjem u spisima i da posreduje pri donošenju sudskih odluka i da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju.

(FOTO/VIDEO) Medenica: Ovdje se optužuje moja karijera i moja uspješnost

Takođe, kako je navedeno,"ona je imala i zadatak da sa saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije predsjednice Vrhovnog suda utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe - cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar i preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora".

Potvrđena optužnica protiv Vesne Medenice

Optužnica je podignuta  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

MEDENICA: Ovdje se optužuje moja karijera i moja uspješnost

Vesna Medenica se obratila sudskom vijeću tokom kontrole optužnice navodeći da od samog početka nije imala iste mogućnosti kao druga strana.

- Mene braniti ne može niko kao ja. Jedan od najznačajnijih principa pravičnog suđenja je ravnopravnost stranaka. Ja od samog početka nisam imala mogućnosti kao druga strana. U ovom predmetu imali smo posebnu sporost - zadnja radnja je sprovedena 12. jula a istraga se nastavila 6. septembra, a u pitanju je pritvorski predmet. Ja sam itekako imala želju da prisustvujem saslušanju svjedoka - sudija Vrhovnog suda. To mi je bilo onemogućeno kao i uvid u spise- istakla je tada Medenica.

Kako je naglasila, tužilac je morao opisati kako je iskoristila svoj službeni položaj.

- Bitni elementi krivičnog djela moraju da postoje. "Vesna Medenica je uzela mito" - od koga, kada, koliko i zašto? Ovo je optužba na pretpostavkama. Ne možemo ovako ozbiljna krivična djela stavljati nekom ko je časno obavljao ovu profesiju 40 godina. Ovdje se optužuje moja karijera i moja uspješnost- kazala je ona.

DETALJI OPTUŽNICE:

" Tokom 2019.godine, na teritoriji Crne Gore, okrivljeni M.M. (Miloš Medenica) stvorio kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni: V.M., M.V., M.M.2, L.B., P.M., I.K., R.R., S.K., M.B., G.J., pravno lice DOO “K. C.” Nikšić i više NN lica, koja ima za cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četri godine ili teža kazna - krijumčarenje iz čl.265 st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore i protivzakoniti uticaj iz čl.422 st.3 u vezi st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

image
- OPTUžNICA MEDENICA

Pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, čije djelovanje je planirano na neograničeni vremenski period, a koja organizacija se zasniva na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u čijem se djelovanju postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, u čijem djelovanju su korišćene privredne i poslovne strukture, te uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i druge važne društvene činioce, uračunljivi, svjesni svojih djela, čija su izvršenja htjeli i znali da su njihova djela zabranjena, na način što je okrivljeni M.M., kao organizator, radi realizacije kriminalnog plana da se bavi prenošenjem i prodajom neocarinjene robe čiji je promet ograničen, kao i da stvara uslove za donošenje sudskih odluka u korist zainteresovanih lica, a u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i kriminalnu organizaciju, sam ili preko drugih pripadnika vrbovao okrivljene V.M., M.V., M.M.2, L.B., P.M., I.K., R.R., S,K,, M.B., G.J., pravno lice DOO “K. C.” Nikšić i više NN lica, odredio im uloge i zadatke, a on kao organizator komunicirao između pripadnika, te davao instrukcije i uputstva članovima kriminalne organizacije, koji su prihvatili kriminalni plan", navodi su potvrđene optužnice.

image
- OPTUžNICA MEDENICA

"Okrivljena V.M.(Vesna Medenica) imala je zadatak da se informiše o kretanju predmeta u sudovima, da se upoznaje sa stanjem u spisima, da posreduje pri donošenju sudskih odluka i da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i da, sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe - cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar i preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora", navodi su optužnice.

image
OPTUžNICA MEDENICA

Podsjećanja radi, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo ranije optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

image
OPTUžNICA MEDENICA
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:43