/ ZAPLIJENJENA DROGA U ZETI/ - UPRAVA POLICIJE/ -
19/07/2022 u 14:22 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DETALJI RJEŠENJA USTAVNOG SUDA: "Ne može se izvesti jasan zaključak da su Krstovići osnovano sumnjivi"

"U konkretnom slučaju, u osporenim rješenjima, se ne navode relevantne činjenice slučaja koje bi ukazale na "osnovanu sumnju" da su podnosioci ustavne žalbe izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret i da "osnovana sumnja" zaista postoji"

Portal Dan imao je uvid u rješenje Ustavnog suda, kojim je usvojena žalba odbrane Budimira i Marine Krstović a koja se odnosi na pritovr u  kojem se oni nalaze duže od deset mjeseci. Podsjećamo, Budimiru i Marini Krstović sudi se  zbog 1,200 kilograma kokaina koji je pronađen u tovaru banana koje su poručene za njihovu firmu. 

Portal Dan saznaje: Ustavni sud usvojio žalbu odbrane Krstovića

Tako se između ostalog,  prema stavu Ustavnog suda koji se navodi u dokumentu u koji je portal Dan imao uvid,  navodi da "Iz pobrojanih dokaza, na način na koji su siti obrazloženi, ne može se izvesti jasan zaključak da su okrivlejni ( podnosioci ustavne žalbe)  osnovano sumnjivi da su na naprijed opisan način izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret".

-Ovakva odluka Ustavnog suda dokazuje ono što odbrana govori, a to je da nije bilo osnova za određivanje pritvora Budimiru i  Marini Krstović. Odnosno da redovni sudovi  niti u jednoj svojoj odluci nisu  ukazali na činjenice iz kojih bi proizašla osnovana sumnja u pogledu krivičnog djela za koje se terete. Njima je  povrijeđeno pravo na slobodu produžavanjem pritvora- kazali su u izjavi za portal dan advokati Dragiljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović.

Jovanović je dodao da  "razlozi za pritvor sve i da ih ima, a vidi se po doluci Ustavnog suda da ih nema, da slabe".

-Redovni sudovi su, od kada je pritvor određen, prilikom svake kontrole  pritvora , samo ponavljali site razloge. A za koje razloge je Ustavni sud  utvrdio  da ne mogu dovesti u vezu sa radnjama za koje se terete naši branioci- naglašava Jovanović.

Odbrana predala žalbu Ustavnom sudu: Svjedoci i operativa potvrdili da Krstovići nemaju veze sa kokainom

-Analizirajući razloge koje je sud istakao u osporenim rješenjima na kojima je zasnovan zaključak da postoji osnovana sumnja kao uslov za pritvor, Ustavnui sud smatra da se ne može uočiti jasno obrazložena veza, zasnovana na činjenicama ili čvrstim indicijama, između navedenih razloga i zaključka o postojanju "osnovane sumnje" da su podnosioci žalbe počinili kreivična djela koja im se stavljaju na teret........U konkretnom slučaju, u osporenim rješenjima, se ne navode relevantne činjenice slučaja koje bi ukazale na "osnovanu sumnju" da su podnosioci ustavne žalbe izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret i da "osnovana sumnja"  zaista postoji u datom slučaju. Ovakav pristup suprotan je međunarodnim standardima ljudskih prava koji propisuju da je opravdana sumnja  da je  osumnjičeni izvršio dato krivično djelo osnovni element za postojanje pritovra a koji su inkorporirani i u  ustavnopravni sistem Crne Gore...- navodi se između ostalog u dokumentu Ustavnog suda.

Dalje se navodi da "Ustavni sud podsjeća da količina  činjenica i dokaza koje podrepljuju " osnovanu sumnju" , odnosno zaključak u osnovanoj sumnji,  predstavlja nešto o čemu redovni sud vodi računa,  tada nije na Ustavnom sudu da ispituje da li dato obrazloženje zadovoljava  ovaj nivo, osim ako obrazloženje samo po sebi  nije proizvoljno  kao što je u konkretnom slučaju".

Još nema zvanične odluke nadlležnih sudova povodom rješenja Ustavnog suda. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:31