/ viši sud
20/07/2023 u 16:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Drecun je naveo je da mu je lično tužiteljka Nataša Bošković ponudila 200.000 eura i pasoš ako optuži Filipa Bešovića, Filipa Kneževića i Gorana Rakočevića za napad na novinarku Oliveru Lakić, što je on odbio

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović, a čiji članovi se prema evidenciji policije dovode u vezu sa kavačkim klanom. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković.

Danas je, u nastavku iznošenja odbrane, saslušan optuženi Ivan Brnović i Nikola Drecun. Oni su negirali navode optužnice i negirali su krivicu i izvršenje krivičnih djela za koje ih SDT tereti.

Sud je na zahtjev advokata odbrane izvršio uvid i u audio-video snimak saslušanja Drecuna od strane SDT-a, koje je izvršeno dok se nalazio u KCCG nakon operacije. Pregledan je i snimak saslušanja Brnovića koje je izvršeno u SDT-u. Odbrana je zatražila da se obje izjave izuzmu kao pravno nevaljan dokaz. O tome će se sud izjasniti blagovremeno.

Otet i zlostavljan od strane policije

Optuženi Nikola Drecun je pred sudom do detalja opisao mučenje koje je, kako kaže, pretprio od službenika specijalnog policijskog tima koji su tražili da za tužilaštvo da iskaz koji bi odgovarao njima i tužiteljki. On je naveo da ne ostaje pri iskazu koji je zaveden od strane tužilaštva, ističući da je isti dao pod pritiskom i torturom policije koja je trajala više časova, a zbog koje je on pokušao da se povrijedi jer je jedino u tome vidio spas.

Kazao je da je to mučenje nastavljeno od strane istih lica i u KCCG, gdje je operisan i da je od njega traženo da optuži Radovana Mujovića za mnoga krivična djela. Naveo je da mu je lično tužiteljka Nataša Bošković ponudila 200.000 eura i pasoš ako optuži Filipa Bešovića, Filipa Kneževića i Gorana Rakočevića za napad na novinarku Oliveru Lakić. On je kazao da mu je jedan službenik policije pokazao priznanicu o uplati 2000 eura za majku od Piste Bajrami koji je svjedok saradnik u ovom predmetu.

Dok je Drecun govorio o novcu koji mu je nuđen, reagovao je optuženi Goran Rakočević i kazao: " Na ljekove trošili..meni ćete da pakujete djelo". Zatim ga je sudija udaljio iz sudnice.

Tužiteljka demnatuje optuženog Drecuna

Specijalna državna tužiteljka Nataša Bošković je imala primjedbu na izjavu Drecuna. Ona je navela da je njegov današnji iskaz sračunat s ciljem da nju kompromituje.

- Što se tiče navoda o torturi, on to meni nije rekao.  A  od kako su u medije bojavljene fotografije forimran je predmet o torturin i u SDT i u Osnovno tužilaštvo - kazala je ona.

Tužiteljka je navela da ona kao profesionalac razumije da Drecun ima pravo da se brani na koji god način smatra da treba ali da s odgovornošću odbacuje njegove navode vezano za njeno postupanje.

-Mene su oteli, nisu me uhapsili. Dok sam šetao Nikšićem sa Marinkom Rajkovićem. Policija nas je zaustavila i mi nismo imali dokumenta. Odveli su nas u CB Nikšić i rekli da sačekamo. Zatim je u prostoriju ušlo oko deset lica u civilu, sa fantomkama. Počeli su da nas biju, oborili su nas na pod i vezali. Zatim su nam stavili fantomke naopačke, da ne vidimo kuda nas vode. Nakon 40 minuta vožnje, izveli su nas iz kola. Tukli su nas, pržili po genitalijama elektrošokerima, davili zahvatom rukama, fantomku su mi natopili alkoholom i palili kako bi se gušio od isparavanja, tri puta sam gubio svijest. To se sve dešavalo, koliko sam kroz fantomku primjetio u šumi nekoj. Trajalo je nekoliko sati. Čuo sam Rajkovića kako ječi od udaraca. Nakon toga su nas doveli u prostorije Citi mola. I tu je tortura nastavljena takođe par sati - precizira Drecun.

"Radulovića sam napao sam"

Povodom ranjavanja Ranka Radulovića u istražnom zatvoru tokom šetnje, Drecun je kazao da je to uradio sam bez ičije pomoći i da niko nije znao za tu njegovu namjeru.

- Dok sam ležao u zatvoru nepomičan zbog operacije, čuo sam nekoliko puta glas koji je govorio  da će me ubiti Radulović i da će mi silovati sestru i baciti na smeće. Nisam to mogao više da podnesem. Prijetio je mojoj porodici. Zatim sam jedan dan čuo Ranka Radulovića koji mi je prijetio. Htio sam samo da ne dira više moju porodicu - kazao je optuženi Drecun.

On je dodao da ove njegove riječi potvrđuje snimak iz zatvora na kojem je zabilježen ovaj incident.

Gutanje žileta kao spas

On je naveo da nije mogao da prizna djela koja su zahtjevali od njega i da optuži Mujovića za neka krivična djela i Bešovića, Kneževića i Rakočevića za napad na Oliveru Lakić jer nije imao tih saznanja.

- U prostoriju gdje su nastavili da me muče je bio inspektor Boris Anđušić. Ja sam bio vezan jednom rukom za radijator. Primjetio sam u kanti za smeće limenku koka-kole. Jednom rukom sam je razvalio i odlomio komad. Progutao sam "žilet" jer u tom trenutku sam to vidio kao spas, da naudim sebi. Inspektor je to vidio i pozvao ostale. Tada su bez fantomki došli, neke bih mogao da prepoznam. Kada sam krenuo da krvarim na usta, tada su me odveli u KCCG- nastavlja do detalja Drecun.

Drecun je naveo da se zatim sjeća da se probudio i da je ugledao medicinske instrumente. Tada je kaže primjetio i službenike specijalnog tima koji su nastavilida ga muče i da mu prijete.

- Udarali su me po rani od operacije, šamarali su me, rekli su da se nisam spasio od njih. Tri puta sam vrištao od bola, od mučenja, doktoru nisu dozvolili da mi ukaže medicinsku pomoć. Istjerali su ga iz sobe. Zaim je došla tužiteljka Nataša Bošković, ja sam zatražio a ostanem nasamo sa njom i ispričao sam joj šta sam doživio. Ona je rekla da ako ne kažem izjavu koja im odgovara, da će to biti ništa šta će mi se desiti. Rekla mi je ljigo. Kada je izašla opet je nastavljeno mučenje- kazao je on.

Pripremljena izjava i saslušanje u bolničkom krevetu

Drecun je dalje ped sudom kazao da nije više mogao a izdrži i da im je rekao da pristaje.

- Dali su mi već pripremljenu izjavu na papir otkucanu, to je ta sudija koja je u spise predmeta. Imao sam sat vremena da je naučim. Zatim je došla tužiteljka Bošković. Doktor koji me je liječio je rekao da zbog mog lošeg zdravstvenog stanja ne može da im da saglasnost da me saslušaju. Oni su međutim to nabavili od drugog doktora koji mene nije liječio. Tukli su me po stopalima šakama dok sam davao izjavu, nisam stigao sve da zapamtim, to sam shvatio kao opomenu kad zastanem - dodao je Drecun.

On je sudiji Đuričkoviću predstavio kopiju papira za koje je naveo da sadrže fotografiju njegove torture, na kojoj se vidi da leži vezan u šumi sa fantomkom na glavi, medicinski izvještaj, izjavu za koju tvrdi da je sporna i fotografije povreda sa kojima je primljen u spuški zatvor kada mu je određen pritvor.

Advokat Ivanović nakon gledanja snimka: Sve je jasno

Advokat Nikola Ivanović je nakon izvršenog uvida u audio-video snimak saslušanja Drecuna od strane tužiteljke, koje se desilo u KCCG, kazao da je sve jasno.

- Ovdje se na snimku ne čuje da neko kuca izjavu, što je praksa. Nema tog drugog papira, tužiteljka u jednom trenu kaže "stanite da vidimo gdje smo stali"...Zbog protoka radnog vremena ne mogu sad ukazati na sve suprotnosti tog iskaza i odbanre, tražim da se izuzme ta izjava kao pravno nevaljan dokaz...-kazao je između ostalog advokat Ivanović.

Na snimku saslušanja Drecuna, u koji je sud izvršio uvid, vidi se da optuženi leži u bolničkom krevetu i da kako vrijeme više odmiče sve češće ima grimase na licu koje aludiraju na bol. 

- Vrijeme čini svoje. Eto, portal Libertas je objavio o torturi policije i ja sam na jednoj od fotografija prpeoznao sebe. Tu robu u kojoj sam bio obučen i sada imam kući- kazao je Drecun.

"Ona ljiga, pi"

Optuženi Brnović Ivan je negirao navode optužnice. On je rekao da je kao zatvorski službenik par poruka prenio nekima od optuženih, ali da to nisu bile neobičajne poruke i da to nije radio za pare.

- Oni su imali dobro vladanje, i ponašali su se dobro. Htio sam da im zbog toga "učinim". To je bio moj motiv. Nisam to radio za pare- kazao je on.

Naveo je da ga je Bešović zamolio da jednom od optuženih prenese da se kod tužioca brani ćutanjem. Dodao je i da je odgovorio na pitanje jednom od optuženih  gdje je smješten  pritvorenik Marko Gojčević.

On je rekao da nije Drecunu dao telefon dok je boravio u KCCG i da je tu noć kad ga je čuvao sa kolegom, da je izašao po kafu a da mu je telefon ostao da se puni. Kada je ušao u bolničku sobu kazao je da je čuo kako se Drecun zahvaljuje nešto njegovom kolegi ali nije znao za šta.

Advokat Marko Radović je, nakon što je izvršen uvid u aduio-video izjavu Brnovića datu pred SDT ukazao da je i ova izjava pravno-nevaljan dokaz. On je naveo da se čuje kako je tužiteljka sugerisala Brnoviću da da izjavu i kako nije imao advokata. Zatražio je da se ova izjava izuzme iz spisa predmeta.

-Vi ne morate, ja vam sugerišem da date izjavu- čulo se na audio-video snimku glas tužiteljke.

U jednom trenu kada tužiteljka ispituje Brnovića koji govori o Drecunu, čuje se da zatim tužiteljka izgovara: "ona ljiga, pi".

 

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:59