Катнић и Ђукановић / - SRDJAN_BOLJEVIC
02/11/2021 u 13:58 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђукановић Катнићу отписао да нема егзотичне рачуне

Ове Ђукановићеве тврдње поклапају се са исказом који је његов син Блажо изнио 22. октобра ове године током саслушања пред специjалном тужиоцем Сањом Jовићевић

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, доставио jе Специjалном државном тужилаштву писано изjашњење поводом афере "Пандора папири". Како незванично сазнајемо из извора блиског истрази, Ђукановић у исказу појашњава и понавља претходне изјаве у медијима да спорне компаније које се помињу у документацији никада нијесу радиле нити су имале отворене рачуне код било које банке на егзотичним дестинацијама. Ђукановићеве тврдње поклапају се са исказом који је његов син Блажо изнио 22.октобра ове године током саслушања пред специjалним тужиоцем Сањом Jовићевић.

У документацији која се налази у СДТ-у о афери "Пандора" наводи се да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године склопили таjне уговоре о управљању њиховом имовином скриваjући се иза компликоване мреже повезаних компаниjа из Велике Британиjе, Шваjцарске, Британских дјевичанских острва, Панаме и Гибралтара.

Тврди се да је син предсједника Црне Горе искористио ову структуру да формира и двије скривене компаниjе са ћеркама фирмама у Лондону и Црноj Гори.

image

Специјално тужилаштво

-DAN

До тих података дошао jе Истраживачки центар МАНС-а кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом "Пандора папири" (Pandora Papers) коjу jе водио Међународни конзорциjум истраживачких новинара (ИЦИJ) са партнерима из 117 земаља. Досад наjвећа база процурјелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенциjа.

Jедна од њих jе Alcogal, водећа адвокатска канцелариjа у Панами са представништвима на свим познатиjим офшор дестинациjама, укључуjући Британска дјевичанска острва, преко коjих су вођени послови породице Ђукановић.

Катнић: Није привилегија, него упрошћавање процедуре

– Писано изjашњење jе могуће. Оно се омогућава високим функционерима, не зато да би били привилеговани или издвоjени од других, него да би се избјегла процедура контролисања просториjа. Рецимо, у таквим ситуацијама се провјерава и да ли је вода отрована, да ли је у близини постављена експлозивна направа и сл. и таква процедура нам узима вријеме. Зато је једноставније да пошаљемо питања и упитимо их изjашњавање. Али ако би био позван да дође, сигурно би морао доћи – казао је поводом саслушања предсједника државе главни специjални тужилац Миливоjе Катнић.

У документацији водеће адвокатске канцеларије у Панами Alcogal, МАНС је пронашао овјерене копије уговора о успостављању трастова које су отац и син Ђукановићи склопили 21. јуна 2012. с компанијом CM Skye 2 (PTC) Limited регистрованом на Британским дјевичанским острвима. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може да купује и продаје некретнине и фирме, отвара нове компаније и жиро-рачуне, даје и узима кредите и обавља разне друге послове.

Из кабинета предсједника државе саопштили су да је Ђукановић 2012, кад није обављао државне послове, основао Викториа траст, који, како тврде, док је он био власник, није имао никаквих пословних трансакција и није отворио ниједан банкарски рачун, јер никад није активиран.

Из МАНС-а су појаснили да трастови не постоје у црногорском законодавству, и да на офшор дестинацијама углавном служе за скривање правих власника имовине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:07