/ -/ПРИВОЂЕЊЕ КРСТОВИЋА - ФОТО: ЖАНА БОЈАНИЋ
04/04/2022 u 12:15 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Превише људи знало за тајну акцију; Цариник: Контејнери за Крстовиће увијек били регуларни

Тражим да Влада сазове конференцију. Абазовић, Секуловић и Брђанин да објасне како је дрога пронађена, казао је Крстовић након што је цариник саопштио да је дрога уочена скенером у Луци Бар

У Подгоричком Вишем суду саслушањем свједока настављено је суђење Будимиру и Марини Крстовић због 1,200 килограма кокаина који је пронађен у товару банана које су поручене за њихову фирму. Тако је данас свједочио цариснки службеник у испостави Луке Бар Срђан Булатовић и радник фриме "Сан Франциско" Вукадин Поповац.

Крстовић: Дрога је откривена у Бару, рекли су ми да је ДЕА ухапсила још једну особу

Цариник је навео, да од кад провјерава контејнере, у онима који су поручивани за Крстовиће, никад ништа спорно није било. Адвокат Драгољуб Ђукановић је казао да је превише људи знало за ову акцију и да је кључно да је "неко од ове робе одустао".

"ДА ЈЕ РОБА (ДРОГА) ОТВАРАНА, НЕКО БИ ОД ЊЕ ОДУСТАО"

Цариснки службеник Срђан Булатовић у свом исказу, између осталог навео је да су добили информацију да је товар у  предметном контејнеру сумњив и да претпоставња да су за то знали и остали службеници у Луку Бар, њих 12 до 15. Такође је навео да је знала и полиција. 

-Постојала је обавјештајна информација, од кад је спуштен тај контејнер на терминал имали смо је. Шеф ми је саопштио да треба да скенирам тај контејнер и добро обратим пажњу. Чим је скенер почео да прелази преко овог контејнера уочио сам у другом или трећем реду палета аномалије. То сам саопштио шефу ЦБ Бар Веселину Табашу. Са њим сам имао комуникацију и са мојим надређеним. Испратио сам контејнер све док није изашао из Луке Бар. Договор је са Управом полиције био, по инструкцијама а како је и пракса у овим случајевима, да се понашамо као да је све у реду, да би се видјело чија је дрога...да ли ће неко да дође по њу...Пломбе на контејнеру нису биле оштећене..- казао је Булатовић.

Према његовим ријечима овај контејнер је одведен на скенер након 2,3 дана од његовог доласка у Луку Бар.

-Први пут сазнајем да је тај контејнер сумњив 23. августа када долазим на посао. Накоин тога два дана сам био слободан,а затим 26. он иде- објашњава он.

Укидање притовра уз мјере надзора

Адвокат Ђукановић је предложио да  се, након свједочења цариника, Крстовићима замјени притвор мјерама надзора, забраном напуштања куће и  одузимањем путних исправа.

-Јер поред свега, Будимир и Марина Крстовић су пристали да сарађују. Будимир је долетио из Београда након сазнања шта се десило у његовом магацину. Они су кад им је био укинут притвор , да су хтјели, могли побјећи. Нису- казао је он.

Суд ће о овом предлогу накнадно одлучити.

ЂУКАНОВИЋ: ИЗВЛАЧЕ ВАМ И ДРОГУ КАО И ЦИГАРЕТЕ

Адвокат који заступа Крстовиће, Драгољуб Ђукановић је реаговао и рекао да је превише људи знало за ову "тајну акцији". Цариник је рекао да товар нису отварали у Луци, да не би неко, ко је њен "власник", сазнао и одустао од дроге.

-Ви сте у праву, требало је видјети ко је крајњи прималац...Испаде полиција. Требали су сачекати  а не колико је кренуо истовар у магацин скочити, ни радници ни Крстовићи нису видјели дрогу, нису имали прилику да пријаве..."Да не би неко сазнао и одустао". Управо је рекао реченицу о којој се овдје све врти.  Сазнало је 15 цариника, десет полицајаца, службеници "Порт оф Адриа"...Полиција зна да им се та дрога скида ту, као што им скидају и цигарете...Та тајна акција је укључивала 50 људи. Једини који не може да одустане  је био Будимир Крстовић, који није ни знао гдје је роба. Теорисјки, Будо не може да одустане јер су банане његове....-нагласио је адвокат Ђукановић.

Он је додао да да је Будимир Крстовић "имао" тамо шпедитера, цариника...неко би му дојавио. Ђукановић тврди да се на спорним пакетима може наћи само ДНК полиције...не и Крстовића.

АБАЗОВИЋ, СЕКУЛОВИЋ И БРЂАНИН ДА СЕ ОГЛАСЕ

Будимир Крстовић је казао да је цариник својим исказом потврдио да је дрога отркивена у Луци Бар и нагласио да је "то битно, јер је Влада на конференцији рекла да је откривена у његовом магацину".

-Тражим да Влада сазове конференцију. Абазовић, Секуловић и Брђанин  да објасне како је дрога пронађена-казао је Крстовић.

КОНТЕЈНЕР СА ДРОГОМ  НАДЗИРАЛА ДОДАТНО ПОСТАВЉЕНА КАМЕРА

Булатовић је навео да је по налогу полицје са два инспектора, током ноћи прегледао спољни дио контејнера, тачније онај гдје је мотор за хлађење јер се ради о фриго контејнеру.

-Камере су снимиле тај преглед. У том спољњем дјелу има "погодан" простор за кријумчарење дроге. Ми нисмо знали да је дрога сакривена у роби. Ово је био први такав случај, а затим онај од недавно када је дрога откривена у товару банана које су биле у магацину компаније "Воли"- одговорио је цариник.

Он је на питање Марине Крстовић казао да није знао да је код овог контејнера био постављен додатни видео надзор и казао да је видео надзор у "Порт оф Адриа" врло озбиљан и да покрива цијелу површину.

Он је казао да није знао да је у предметном контејнеру била друга пломба и навео да не треба било која друга пломба да се налази у њему. И овај свједок је навео да је неспорно да се пломбе могу фалсификовати. Нагласио је да није он одлучио који ће контејнер ићи у Зету.

"ПОЛИЦИЈА ПРЕКИНУЛА АКЦИЈУ"

Марина Крстовић је навела исто што и адвокат Ђукановић, да је полиција прекинула ову акцију.

-Они су прекинули акцију. Јасно је због чега је полиција упала у магацин након пет, шест истоварених палета...знали су за дрогу и прекинули су акцију. Ми би могли да је видимо да су нас пустили да истоваримо и да, као што је наша пракса, урадимо контролу након истовара- навела је она. 

Наводи истраге 

Будимир и Марина Крстовић ухапшени су након што је полиција у њиховом магацину, у зетском селу Мојановићи надомак Подгорице, 24. августа прошле године пронашла  1.200 килограма кокаина. Марина и Будимир Крстовић су пред истражитељима тврдили да немају ништа са пронађеном дрогом.

Банане које је наручила Марина Крстовић за фирму „Сан Франциско“ у власништву су њеног оца Будимира су утоварене на МСЦ „Катyа“, који је из Луке Боливар кренуо према Панами. За сада није познато да ли су контејнери са бананама из Панаме наставили транспорт бродом „Катyа“ према Малти или су претоварени на неки други теретњак. Брод „Charlotte“ је из Луке Ђоја Тауро преузео контејнере са нарученим бананама и превезао их до Луке Бар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:19