/ ПОЖАР У НП ДУРМИТОР НА НЕПРИСТУПАЧНОМ ТЕРЕНУ/ - В.Ш.
13/08/2021 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дурмитор: Пожар се шири ка кањону Таре

Због неприступачности терена и јаког вјетра, пожар је једино могуће гасити из ваздуха и друга опција не постоји, саопштили су из НПЦГ

Пожар у Националном парку Дурмитор шири се ка кањону ријеке Таре ка Злодолу, и зависи од вјетра који мијења правац, саопштило је Јавно предузеће Национални паркови Црне Горе. Ангажован је хеликоптер Војске Црне Горе који из ваздуха гаси опожарене локације.

- На терену су већ данима ангажовани надзорници Службе заштите НП Дурмитор, као и ватрогасна служба општине Пљевља који чине све да ватрена стихија не захвати шире подручје. Због неприступачности терена и јаког вјетра, пожар је једино могуће гасити из ваздуха и друга опција не постоји- саопштили су из НПЦГ.

Истакли су да су у сталној комуникацији са Декторатом за ванредне ситуације Црне Горе, као и Министарством унутрашњих послова и Војском Црне Горе чије су расположиве снаге, имајући у виду велики број пожара на читавој територији Црне Горе, јуче биле ангажоване на Дурмитору.

https://dan.co.me/crna-gora/masiv-durmitora-pozar-na-nepristupacnom-terenu-u-akciju-ukljucen-helikopter-5078709

Из НПЦГ су забринути јер је, како наводе, данас активан пожар са југозападне стране Међеда.

- Ангажован је хеликоптер како би се превезли ватрогасци на лице мјеста. Гори сува планинска трава бусика и веома је опасно гасити пожар са земље због стрмих планинских страна и нагиба. Пожар се појавио са планинарске стазе од Превије према Церовом богазу и постоји индиција да је подметнут. Због стрмог терена не може се интервенисати са земље и неопходна је асистенција гашења пожара из ваздуха- казали су из НПЦГ.

Имајући у виду период пред нама кога и даље карактеришу веома високе темепературе ваздуха, као и појачану опасност од изазивања пожара, НПЦГ апелују на све кориснике простора свих пет заштићених подручја да се са максималном одговорношћу односе према њиховим укупним вриједностима како би посљедице од ватрене стихије биле што мање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:38