Мјесто убиства / -Ж.Б. Дан
23/02/2022 u 09:45 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Двоструко убиство на Веруши: Порукама договарали ликвидацију Прелевића?

Цјелокупна комуникација од почетка августва 2020. године до краја те године обилује порукама између окривљених у вези са припремама и предузетим радњама на реализацији убиства, наводи се у одлуци суда

Из података Еуропола достављених СДТ-у у предмету против Марко Зекић и других произилази основана сумња да су извршили тешко убиство Немање Прелевића и Данила Пековића у околини Веруше у октобра 2020. године, наводи се у одлуци Врховног суда о продужењу притвора за три мјесеца осумњиченом Миомиру Ђукићу. Наиме, достављени подаци односе се на комуникације осумњичених остварене путем заштићених мобилних телефона и апликације Sky ECC.

– Из достављених података је евидентирано да су окривљени користили криптоване мобилне телефоне са идентификованим ПИН кодовима, те да је преко тих телефона остваривана комуникација међу лицима за која постоји основана сумња да су била припадници криминалне организације и да је у тој комуникацији договарано припремање и извршење кривичних дјела, па и кривичних дјела на штету Н.П. и Д.П. Цјелокупна комуникација од почетка августва 2020. године до краја те године обилује порукама између окривљених у вези са припремама и предузетим радњама на реализацији убиства, а из размијењених порука се види да су окривљени предузимали радње на праћењу кретања оштећеног Прелевића и о тражењу најбоље локације и времена да се изврши кривично дјело – наводи се, између осталог, у одлуци.

Осумњичени и за држање кокаина

Према наводима из нередбе о спровођењу истраге, наводни припадници ове криминалне организације основано су сумњиви да су у циљу реализације криминалног плана на територији Црне Горе извршили више кривичних дјела против живота и тијела, а сумњиче се и за држање кокаина.

– Сваки припадник криминалне организације имао је тачно одређен задатак и улогу, па су у оквиру прихваћених улога поједини припадници били задужени за праћење лица која треба лишити живота, други су били задужени за обезбјеђивање штек станова у којима би се непосредни извршиоци кривичних дјела крили непосредно прије извршења и након извршења кривичних дјела, док су други у циљу стварања лажних алибија обезбјеђивали нелегално пребацивање преко државне границе Црне Горе извршилаца кривичних дјела – саопштено је из СДТ-а.

Специјално државно тужилаштво је 24. децембра 2021. донијело наредбу о спровођењу истраге против девет особа због основане сумње да су у октобра 2020. године извршиле тешко убиство Немање Прелевића и Данила Пековића, као и покушај тешког убиства Кенана Сујковића, Мирзе Кастрата и Исмета Сујковића у Беранама у новембру прошле године. Наредбом су обухваћени Марко Зекић, Миомир Ђукић, Драган Билетић, Василије Ђукић, Мирчета Михајловић, Ненад Милачић, Горан Милашиновић, Бранислав Ивановић и Драган Тарић. СДТ је као организатора означило Зекића и засад неидентификовано лице.

– Утврђено је до границе основане сумње да су припадници ове организације стварали услове да непосредни извршиоци овог кривичног дјела остану неоткривени, што је укључивало и обезбјеђивање лажних алибија за непосредне извршиоце и обезбјеђивање средстава за уклањање трагова о извршеном дјелу. Ово кривично дјело је извршено уз употребу аутоматског оружја, а постоји основана сумња да су непосредни извршиоци овог кривичног дјела З.М., Ђ.М., и М.М., па је наредбом одређено да се против тих лица спроведе истрага због дјела тешко убиство из чл. 144 у вези са чл.23 КЗЦГ, док се у односу на М.Г., Б.Д., И.Б., М.Н. и Ђ.В. истрага спроводи због помагања починиоцима овог кривичног дјела – саопштено је раније из СДТ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:15