/ FOTO: Ž.B.
10/05/2024 u 14:08 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dvostruko ubistvo na Veruši: Svjedok bio na 25 metara od mjesta zločina, za događaj čuo iz medija

Svjedok Vladimir Č. Koružić, nalazio se u svojoj vikendici u mjestu Uvač, na 25 metara od vikendice u kojoj su, prema navodima optužnice, 17. oktobra 2020., ubijeni Nemanja Prelević (28) i Danilo Peković (20).

Svjedok je, pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, ispričao da je tog vikenda boravio u svojoj vikendici, ali da ništa nije posebno primijetio. Koružić je kazao da je za ubistva saznao sjutradan, gledajući dnevnik na televiziji.

On je ispričao da nije vidio mladiće u vikendici Prelevića, koja je od njegove udaljena nekih 25 metara.

- Mislim da sam predveče vidio jednog mladića da je izašao iz kuće da iz ostave uzme drva. Ne znam ko je to bio. Toga dana u dvorištu nijesam vidio Nemanju Prelevića. To veče me probudio jak tresak. To je bilo oko 21 sat. Imam grilje na prozoru. Nisam bio svjestan da li to bio pucanj ili su udarale grilje. Sada povezujem, to su bili pucnji. To veče, oko 1,15 časova nestala je struja. Došla je nakon 15 minuta. Bilo mi je čudno jer nije bilo grmljavine. Ujutro sam oko 11 sati popio kafu sa komšijom. Nisam ništa primijetio. Pošao sam kući nazad u Podgoricu oko 15 časova. Uveče kada sam gledao dnevnik, vidio sam da su se dogodila ubistva. Pozvao sam komšinicu Šaban. Potvrdila mi je da se to desilo iza moje kuće -  kazao je svjedok.      

Njemu je nakon toga sudija Kovačević predočila izjavu koju je dao u SDT. u kojoj je naveo da mu je komšinica rekla da su u vikendici Prelevića došla dva momka, jedan krupniji, a drugi mršaviji.

Optuženima žao zbog dvostrukog ubistva na Veruši: Tvrde da nisu krivi i da nisu imali kriptovani telefon

Svjedok je na to kazao da se sada ne sjeća toga, jer je prošlo više od tri i po godine. Ukazao je da on ima 77 godina, ali ako je tako izjavio kod tužioca, onda je to tako.

Na pitanje advokata iz redova odbrane, kazao je da ne može da opiše osobu koja je iz ostave nosila drva. 

Advokat Stefan Jovanović, branilac okrivljenog Marka Zekića, rekao je da saslušani svjedok ne podržava tezu optužbe.       

- Ovakav iskaz ide u prilog odbrani. Sud ne može da zaključi nedvosmisleno i sa sigurnošću ništa što bi inkriminisalo bilo kojeg optuženog - smatra Jovanović.

NAVODI ISTRAGE:

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je ranije optužnicu protiv osmočlane kriminalne organizacije okrivljenog Marka Zekića, koji se nalazi u bjekstvu.

Osim Zekića, optuženi su i Miomir Đukić, Dragan Biletić, Vasilije Đukić, Mirčeta Mihailović, Nenad Miličić, Goran Milašinović, Branislav Ivanović i Dragan Tarić.

Prema navodima SDT-a,  Marko Zekić, Đukić i Mihailović su 17. oktobra 2020. godine u mjestu Uvač, sa umišljajem i po prethodnom dogovoru zajedno ubili Prelevića i Pekovića.

Dalje se u spisima predmeta navodi da su teško umišljajno stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka pomogli Milašinović, Biletić, Ivanović i Miličić.

Istraga navodi da je zadatak dijela grupe bio je da prate kretanje Prelevića i Pekovića kako bi odredili najpovoljnije mjesto i vrijeme za njihovu likvidaciju.

- Nakon što su doznali da će mete 17. oktobra biti u kući Prelevića u mjestu Uvač, tu su informaciju saopštili Zekiću, Đukiću i Mirčeti Mihailoviću koji su se uputili ka Veruši", piše u optužnici. Dodaje se da je Mirčeta Mihailović predao automatsku pušku i pištolj Zekiću i Đukiću koji su nakon kraće rasprave na vratima vikendice ubili Prelevića ispalivši u njega više projektila u glavu i gornji dio tijela. Nakon što su ubili Prelevića, ušli su u vikendicu i ubili Pekovića - dio je optužnice.

SDT smatra da transkripti Sky aplikacije, za  koju sumnja da su koristili pripadnici ove kriminalne organizacije,  otkrili su da je ubistvo Prelevića i Pekovića planirano nekoliko mjeseci ranije.

-  Marko Zekić fizički se sukobio sa Nemanjom Prelevićem u jednom podgoričkom lokalu, nakon čega je donio odluku da ga ubije, pa je o tome obavijestio ostale članove kriminalne organizacije koju je osnovao, navodi se između ostalog u optužnici. U obrazloženju optužnice piše da je o sukobu koji je imao u jednom podgoričkom lokalu, Zekić je, prema dokazima iz Francuske, putem Skaj aplikacije obavijestio ostale optužene i saopštio im da je donio odluku da ubije Prelevića. z daljih komunikacija od 05.08.2020. godine, Zekić saopštava da je donio odluku da liši života Prelević Nemanju upravo zbog tuče koju je imao sa njim i sa Bajčeta Vladimirom i Banović Marinkom u ugostiteljskom objektu. U tim porukama Zekić navodi da je sa sobom imao pištolj koji je ostavio i istovremeno se raspituje kod drugih okrivljenih gdje živi Prelević, koje vozilo vozi, te mjesto gdje mu se nalazi kuća, odnosno kakva je ulica u kojoj se nalazu kuća oštećenog - navodi su istrage i SDT-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 15:44