Спушки затвор (илустрација) / IVAN PETROVIC-IPE
03/08/2021 u 14:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕКСКЛУЗИВНО: Како су шкаљарци планирали бјекство из затвора-"Командиру дали 1000 еура за конопце и куке"

За М.М. свједок наводи да му је у том периоду често писао на телеграму и пожуривао га да се што прије организује бјекство јер су му куке и конопци у соби па се плашио да то неко не пронађе

Један од оптужених за планирање ликвидације једног од вођа Кавачког клана Слободана Кашћелана, као и сарадника кавачког клана Вељка Беливука и Марка Миљковића, планирао је и бјекство из спушког затвора, тврди у свом исказу заштићени свједок кодног имена  Каменко Куч. Према његовим ријечима, Јанко Вукадиновић је смислио тај план. Подсјећамо, Вукадиновић и особе које су обухваћене оптужниицом за поменута планирана убиства означене су у евиденцији полиције као особе блиске и чланови шкаљарског клана.

Како се наводи у исказу заштићеног свједока, из затвора је планирано да побјегну Вукадиновић и  В.Л., М.М. (имена позната редакцији портала Дан).

-Појашњава да му је Јанко рекао да су они дали 1.000 еура командиру у затвору, али му  није рекао како се зове тај командир, како би им унио неке конопце и куке које ће им послужити за бјекство. Према том плану, ова двојица су требала за вријеме шетње са неког малог простора да побјегну кроз жицу коју би пресјекао Б.Н., а све око организације резања жице завршавао је З.П., а према ономе што је свједоку сараднику познато Н.Б. уствари ради за З.П. Према овом плану за бјекство била су потребна два мотора, један који су купили он и М. Према самом плану моторе су требали да возе С.Р.. и И. М. а мотори према упутству Јанка Вукадиновића требали су да буду паркирани поред трафике, односно продавнице која се налази на тзв.ничијој земљи, поред ЗИКС-а. Одатле требали су да бјеже преко Грба и да дођу до Марезе гдје би их чекали он са другим особама-наводи се у документу у који је портал Дан имао увид,а који садржи исказ заштићеног свједока. (Сва имена из документа позната су редакцији портала Дан).

Како се даље наводи у документу, "С.Р. је тражио  да му се купи, односно набави мотор јаче снаге, али су почеле кише, па су свједок сарадник и И.М. набавили возило марке "Golf Ill", боје трула вишња са двоје врата које је требало да послужи за ово бјекство.

Каменко Куч наводи да је  у вријеме када је требало да се деси ово бјекство, свједок сарадник и И.М. су изнајмили једно рент а кар возило.

-Са тим возилом И.М. је стално обилазио ЗИКС и пут према Грбама од ЗИКС-а и према договору који су имали он је дан прије тога планираног бјекства требао да изнајмљено возило остави на одређеној позицији, односно на проширењу на Марези и то проширење када се силази са Грба и ту су требали да доду моторима, сједну у ауто и наставе даље, а моторе би ту уништили, односно моторе би запалили. У циљу реализације овог плана око бјекства из ЗИКС-а које је требало да се догоди за Нову годину 2021., свједок сарадник,  С.Р. и М.Б. су обилазили ЗИКС и тај дио простора гдје је планирано бјекство, због кише која је падала одустало се од употребе мотора-наводи се у документу.

Каменко Куч у свом исказу наводи да није знао да ће С.Р.  учествовати у овоме, "већ муј је једне прилике Јанко Вукадиновић преко перуке рекао да пође заједно са И.М. до његовог сервиса гдје ће их чекати другови који требају да возе, односно да помажу у овом бјекству, што су они и учинили и тамо су код сервиса затекли С.Р. и М.Б. званог Г.

-Њих  двојица су дошли са возилом марке "VW Polo". Ту су размијенили контакте између себе, и то контакте на криптовани телефон, а Јанка је формирао групу у вези тога бјекства. Група је направљена ради лакше комуникације. Објашњава да су групу за бјекство на криптованим телефонима чинили Јанко Вукадиновиц, чији никнејм је био ,,Лауфер", Р.В. чији је надимак био ,,Паук", И.М. чији надимак је био ,,Луди Драч" или ,Црни Драч". Наводи да је он  М. дао крипту, а управо тај телефон је преузео од  А.М.. Наводи да је његов надимак  у овој групи за бјекство био ,,Црни33". С. и Г. су имали један  надимак који су користили у комуникацији био је ,,Фамилија" или ,,Кумара"-прецизира се у документу из истраге.

У даљем казивању свједок наводи да је у међувремену И.М. завршио у затвору због неке крађе, па се застало са планом бјекства, али се није одустало од тога. За М.М. наводи да му је у том периоду често писао на телеграму, и позуривао га да се што прије организује бјекство јер су му куке и конопци у соби па се плашио да  то не пронаде.

Заштићени свједок појашњава да је тада М.М. понудио да он буде возач аута којим ће они побјећи, "што је М.М.  и прихватио. За М.М.  да га је  стално  питао има ли неки посао да се одради јер му је требало пара.

-Он је прихватио да вози за ово бјекство , а за вријеме дешавања у вези са Беливуком, М.М. је одлазио.у Спуж и тада је требало да се бјежи, али се од тога одустало јер је било пуно полицијских патрола који су стално доводили ове момке који су ухапшени због Беливука. Јанко Вукадиновиц из неког свог разлога није вјеровао М.М. па су се договорили да га провјере и неколико дана прије него што су ухапшени момци везано за Беливука, М.М. и Каменко Куч су ишли за Спуж и обилазили тај пут бјекства, а М. је чак  у том обиласку једно вријеме и стојао код затвора са својим колима. Наводи да је сигуран да је ту стајао сигурно сат или два времена, а то је Јанко урадио да би био сигуран да се овај  неће препасти..  Међутим, све је пало у воду јер је Вукадиновић Јанко завршио у самицу- наводи се у документу из истраге.

Из затвора планирао ликвидације

Специјални тужилац Саша Чађеновић потврдио је раније на прес-конференцији писања „Дана“ да је спријечена планирана ликвидација импровизованом експлозивном направом. Према незваничним информацијама, Специјално тужилаштво терети Јанка Вукадиновића да стоји иза планираних ликвидација која су требале да буду извршене у Подгорици и Тивту. Ради се о експлозивој направи велике разорне моћи, убојно дејство у пречнику 100 метара, укупне тежине 5,8 килограма, од чега су у исту била смјештена око 3,2 килограма пластичног експлозива. Према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету. Ухапшени су Т.Х., М.М. и И.Д. због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, а Т.Х. и М.М. су осумњичени и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

У предмету под радним називом „Мета 1“, службеници СБПОК, у сарадњи са колегама из херцегновске и подгоричке полиције, спријечили су дјеловање криминалне организације која је имала за циљ да убије најмање три особе.

– Једно лице је требало да буде лишено живота у Подгорици 22. јануара, док су друга два лица требало да буду лишена живота на аеродрому у Тивту истог дана у јутарњим часовима. Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу о спровођењу истраге у кривичном предмету формираном по кривици В.Ј. (Вукадиновић Јанко) и других због кривичних дјела стварање криминалне организације, тешко убиство у покушају и недозвољено држање оружја и експлозивних материја – казао је Чађеновић.

У Тивту су, као је истрага утврдила, требали да буду убијени Вељко Беливук и Марко Миљковић, због чега су ухапшени Радована Станишић, Миле Јовановић и још једна особа. У Будви је припремана ликвидација Марка Лјубише Кана, за шта се терете ухапшени српски држављани Лазар Илић и Страхиња Савић, док организатор те криминалне групе није идентификован. У наставку акције ухапшен је и Г.М. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:17