Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
26/10/2021 u 20:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕП: Организовани криминал препрека развоју Западног Балкана

Посланици ЕП позвали су владе у региону да појачају своје напоре ка реформама у областима владавине права, борбе против корупције и организованог криминала

Организовани криминал једна је од главних препрека развоју региона Западог Балкана, наводи се у Извјештају Спољнополитичког одбора Европског парламента (ЕП).

У Извјештају о сарадњи у борби против организованог криминала на Западаном Балкану, наглашава се потреба за искорјењивањем политичких и административних веза са организованим криминалом.

У документу се говори о "очигледном недостатку воље власти у региону да отворе бивше југословенске архиве" и наглашава се важност сарадње и дијељења обавјештајних података између региона и међународних партнера.

Како преноси Тањуг, извјештај је усвојен са 60 гласова за, четири против и шест уздржаних.

Посланици ЕП позвали су владе у региону да појачају своје напоре ка реформама у областима владавине права, борбе против корупције и организованог криминала.

Аустријски посланик у ЕП Лукас Мандл позвао је Европску унију (ЕУ) да подржи те напоре кроз финансијску помоћ и практичну сарадњу.

 - ЕУ не смије да користи организовани криминал као изговор за одлагање процеса проширења, већ треба да стане уз народ Западног Балкана у њиховој борби против те појаве - поручио је Мандл.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 09:33