Oduzeti telefoni / - FOTO: EUROPOL
18/09/2024 u 14:06 h
Žana VlahovićŽana Vlahović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Europol: Klanovi aplikaciju "Ghost" koristili za ekstremno nasilje, trgovinu drogom i pranje novca

Još jedna kriptovana aplikacija za koju se sumnja da su je koristili pripadnici klanova kako iz Evrope, tako i sa Balkana, "razbijena" je zahvaljujući međunarodnoj akciji Europola. Kriminalni klanovi komunikaciju pokušali su da sačuvaju od nadlženih organa koristeći i "SKY", ali po svemu sudeći i poruke iz "Ghost-a" biće predmet brojnih istraga koje slijede.

Europol i Eurodžast, zajedno sa organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima iz cijelog svijeta, uspješno su demontirali kodiranu komunikacijsku platformu koja je uspostavljena da olakša ozbiljan i organizovani kriminal počinjen od  kriminalnih mreža koje djeluju na globalnom nivou.

Hakovana još jedna kriptovana aplikacija koju su koristili klanovi

- Platforma, poznata kao "Ghost", korištena je kao alat za obavljanje širokog spektra kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu drogom velikih razmjera, pranje novca, primjere ekstremnog nasilja i druge oblike teškog i organiziranog kriminala- navode iz Europola.

Izvršna direktorica Europola Ketrin De Bol rekla je tokom zvanične pres konferencije  da su jasno stavili do znanja da bez obzira na to koliko skrivene kriminalne mreže misle da su, one ne mogu izbjeći njihov zajednički napor.

Multinacionalni poduhvat koji obuhvata devet zemalja

Kako su serveri pronađeni u Francuskoj i na Islandu, vlasnici kompanije su se nalazili u Australiji, a finansijska imovina u Sjedinjenim Državama, počela je globalna operacija protiv telefonske usluge.

- Uklanjanje je uključivalo niz koordinisanih racija i tehničkih intervencija. Tokom istrage uhapšen je 51 osumnjičeni: 38 u Australiji, 11 u Irskoj, jedan u Kanadi i jedan u Italiji koji pripadaju italijanskoj mafijaškoj grupi "Sacra Corona Unita". Očekuju se dalja hapšenja kako istraga bude napredovala- naveli su iz Europola.

Osim toga, spriječen je niz prijetnji po život, a u Australiji je demontirana laboratorija za drogu, zajedno sa oružjem, drogom i preko milion eura gotovine koji su do sada zaplijenjeni širom svijeta.

Kako bi se olakšale istrage o nezakonitim aktivnostima koje omogućava ova komunikacijska platforma, u martu 2022. pri Europolu je osnovana Operativna radna grupa (OTF) koja uključuje tijela za sprovođenje zakona iz Australije, Kanade, Francuske, Irske, Italije, Holandije, Švedske i Sjedinjenih Država.

- Organi za sprovođenje zakona iz devet zemalja, zajedno sa Europolom, demontirali su alat koji je bio spas za teški  kriminal. Europol radi u ovoj operaciji: pretvaranje saradnje u konkretne rezultate okupljanjem pravih ljudi, alata i stručnosti za rješavanje svakog aspekta ove složene operacije. Obavljeni posao dio je naše stalne posvećenosti borbi protiv  kriminala gdje god da djeluje. Želim da izrazim svoju zahvalnost svim našim globalnim partnerima koji su odigrali ključnu ulogu u tome da ova operacija bude uspješna- istakla je ona.

"Ghost" je postao popularan među kriminalnim organizacijama zbog svojih naprednih sigurnosnih karakteristika. Korisnici su mogli kupiti alat bez registrovanja ličnih podataka.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

- Rješenje je koristilo tri standarda enkripcije i nudilo opciju slanja poruke praćene određenim kodom koji bi rezultirao samouništenjem svih poruka na ciljnom telefonu. To je omogućilo kriminalnim mrežama da bezbjedno komuniciraju, izbjegnu otkrivanje, suzbijaju forenzičke mjere i koordinišu svoje ilegalne operacije preko granica- navode iz Europola.

Širom svijeta, nekoliko hiljada ljudi koristilo je alat, koji ima vlastitu infrastrukturu i aplikacije sa mrežom preprodavača sa sjedištem u nekoliko zemalja. Na globalnom nivou, oko hiljadu poruka se razmjenjuje svaki dan putem "Ghost-a".

Kriminalci traže nova tehnička rješenja

Šifrovana komunikacija postaje sve fragmentiraniji kao rezultat nedavnih akcija za sprovođenje zakona usmjerenih na platforme koje koriste kriminalne mreže. Nakon ovih operacija, brojne nekada popularne šifrovane usluge su zatvorene ili prekinute, što je dovelo do cijepanja tržišta.

- Kriminalni akteri, kao odgovor, sada se okreću nizu manje poznatih ili prilagođenih komunikacijskih alata koji nude različite stepene sigurnosti i anonimnosti. Čineći to, oni traže nova tehnička rješenja i takođe koriste popularne komunikacijske aplikacije kako bi diverzifikovali svoje metode. Ova strategija pomaže ovim akterima da izbjegnu izlaganje cjelokupnih kriminalnih operacija i mreža na jednoj platformi, čime se smanjuje rizik od presretanja- pojasnili su iz Europola.

 

- Radna grupa Europola bila je ključna u mapiranju globalne tehničke infrastrukture i bila je uspješna u ciljanju na nju identifikacijom ključnih dobavljača i korisnika platforme, praćenjem njene kriminalne upotrebe i izvršavanjem koordinisanih napora da se ona zatvori, a sve pod sudskim nadzorom Joint-a. Istražni tim (JIT) zemlje. Nadovezujući se na saradnju u sprovođenju zakona, JIT je uspostavljen između francuskih i američkih vlasti u januaru 2024. uz podršku Eurojusta i Europola- navode iz Europola.

Advoakti došli do zvaničnog izvještaja: Kako su Holanđani zaplijenili Sky servere u "francuskoj" istrazi

Ova složena, globalna operacija omogućena je zahvaljujući aktivnoj saradnji između različitih uključenih zemalja i Europola, koji su bili angažovani u različitim komponentama istražnih aktivnosti, uključujući akcije protiv visokorizičnih kriminalnih organizacija i ciljeva visoke vrednosti, sajber istrage, analiza transakcija kriptovaluta, česta razmjena obavještajnih podataka korištenjem Europolovih sigurnih kanala i desetine operativnih sastanaka organiziranih u različitim zemljama.

Zakoniti pristup podacima

Europol i njegovi partneri nastavljaju da daju prioritet borbi protiv kodiranih komunikacionih tehnologija koje koriste kriminalci, istovremeno se zalažući za uravnotežen pristup koji poštuje prava na privatnost i poštuje pravne standarde.

- Važnu ulogu imaju i privatne kompanije koje žele da osiguraju da se njihove usluge koriste u skladu sa zakonom. Moraju osigurati da njihove platforme ne budu sigurno utočište za kriminalce i trebaju osigurati mehanizme za zakonit pristup podacima pod sudskim nadzorom i uz puno poštovanje osnovnih prava- saopštili su iz Europola.

Policiji je potreban pristup komunikaciji između osumnjičenih za borbu protiv teških zločina. 

Tokom istrage, Europol je poslao stručnjake na Island, Irsku i Australiju. Zbog složenosti ove istrage zasnovane na podacima, određeni broj timova u Europolu bio je uključen sa specijalizovanim tehničkim vještinama, uključujući i kibernetičke vještine.

U sjedištu Europola tokom akcionih dana uspostavljen je i Zajednički operativni centar, gdje su predstavnici članova OTF-a i Europolovi službenici pružili podršku i omogućili koordinaciju istovremenih operativnih aktivnosti koje se odvijaju širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 14:07