Под лупом оф-шор фирма са дозволом за пословање у Бару
10/07/2021 u 14:53 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фирма из Бара под лупом због шверца дувана

Компанија Њу истерн менаџмент, која оперише у слободној зони у Луци Бар, куповала дуван од кинеског произвођача, чије цигарете су недавно заплијењене у Напуљу у складиштима мафијашке Каморе

Једна од фирми која има дозволу за пословање у слободној зони Луке Бар недавно је дошла у фокус јавности због пословања са кинеском компанијом чије су цигарете заплијењене у Италији, у складиштима мафијашке органзације Камора. У питању је фирма Њу истерн менаџмент, основана у Монровији, Либерија, али више од пет година има дозволу да послује у слободној зони Луке Бар. Ко је прави власник ове фирме, засад остаје тајна.

”Према писању ОЦЦРП, фирма Њу истерн менаџмент регистрована је у Либерији, а и раније је помињана због сумњивих дуванских пошиљки из Црне Горе у Сјеверну Африку и на Блиски исток

Фирма која послује у Бару поменута је након заплене 17 тона илегалних цигарета у Италији јер је акција италијанске полиције довела до европске фабрике чији је власник фирма "Чајна тобако", а чији је извршни директор блиско сарађивао са групом кријумчара како би им помогао да премјештају цигарете по Европи. Фабрика се налази у Румунији а већ дуже је под лупом због илегалне производње цигарета. Дуван из те фабрике продаван је и компанији Њу истерн менаџмент.

– Новинари су пронашли компанију која испоручује велики број цигарета сумњивим купцима у Ираку, Црној Гори, Молдавији и другим земљама – наводи се у тексту Новинарске мреже за истраживање криминала и корупције (ОЦЦРП).

Како се указује, акција откривања шверцованих цигарета у Напуљу указала је на мрежу италијанских и молдавских кријумчара, од којих су неки повезани са организованим криминалом и који су са званичником компаније "Чајна тобако" радили на илегалном уношењу кинеских цигарета у Европу.

”Путеви илегалног пословања фабрике дувана у Румунији и кријумчарења на италијанско тржиште воде до Црне Горе


Како се тврди, евиденција извоза из европске подружнице компаније "Чајна тобако" показује да је компанија испоручивала велики број цигарета једној ирачкој фирми.
– Компанија је, такође, продавала цигарете фирмама осумњиченим за шверц у Украјини, Црној Гори и Молдавији, а огромне количине производа слала је у ратом разорене земље попут Ирака и Либије – пише у чланку.

Кинеска фирма је, како се наводи, чак продавала директно компанијама које су умијешане у кријумчарење, укључујући корпорацију Шериф, која је у власништву Виктора Гугана и Иље Казмалија, олигарха који контролишу већи дио економије у Придњестровљу. Наводи се да је корпорација Шериф оптужена 2020. године за шверц огромних количина цигарета, које су владу наводно коштале 60 милиона еура изгубљеног пореза.

– ЦТИЕЦ је такође продавала компанији Њу истерн менаџмент фирми регистрованој у Либерији која је у недавном истраживачком извјештају била представљена као главни кријумчар цигарета из Црне Горе. Три различите украјинске компаније које су откупиле цигарете од ЦТИЕЦ-а под истрагом су у својој земљи због шверца дувана – открили су ОЦЦРП и "Кијев пост".

Италијанска полиција испитује пословање

Из европске подружнице "Чајна тобако", то јест ЦТИЕЦ, новинарима ОЦЦРП казали су да су се увијек придржавали закона, да спроводе детаљну анализу, сарађују са царинским властима и предузимају "друге мјере у борби против илегалне трговине дуваном".

– Као компанија са сједиштем у Румунији, ЦТИЕЦ је посвећена поштовању закона и прописа у Румунији, као и у другим земљама у којима се одвија наше пословање – рекли су из компаније.

И Адина Ионеску, извршна директорка ЦТИЕЦ, порекла је било какву умијешаност у шверц цигарета. Међутим, ОЦЦРП тврди да италијанска полиција детаљно провјерава кријумчарску мрежу чији су чланови повезани са овом компанијом.

Фирма Њу истерн менаџмент, основана је у Монровији, Либерија, и "Дан" је још 2016. године писао о њеним сумњивим пословањима и пошиљкама цигарета у Сјеверну Африку и на Блиски исток.

Влада Црне Горе недавно је најавила да припрема одлуку о забрани складиштења дувана у слободној зони у Луци Бар, правдајући то упозорењима међународних партнера о енормном шверцу цигарета. Притом је шврц цигарета прогласила и безбједносном пријетњом у Црној Гори. Интересатно је да је прије неколико година менаџмент Луке Бар одбио да достави МАНС-у документацију и уговоре о закупу складишта у слободној зони. Ради се о документацији која је проглашена "пословном тајном".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:54