Лого: HRA / - Лого: HRA
05/07/2021 u 16:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ХРА: Страни форензичари потврдили наводе о полицијској тортури, очекују реакцију тужилаштва

Како су саопштили из ХРА, у случајевима све тројице који су пријавили полицијско злостављање у истрази “бомбашких напада”, надлежни државни тужиоци још увијек спроводе извиђај

Срани судско-медицински вјештаци међународног реномеа потврдили су наводе жртава о полицијској тортури у истрази такозваних случејаве "бомбашких напада" но локал Гранд и кућу инспектора Душка Голубовића - саопштено је из невладине организације Акција за људска права.

Чланови експертске групе независних форензичара Ђорђе Алемпијевић, Пјер Дутер и Ондер Озкалипци су, како је прецизирано, израдили извјештаје о повредама Јована Грујичића и Марка Бољевића, који су пријавили полицијску тортуру у мају прошле године у истрази "бомбашких напада" на локал Гранд и кућу инспектора Душка Голубовића, те утврдили да су трагови тортуре у виду "физичких и психолошких симптома" које су запазили приликом прегледа Грујичића и Бољевића "високо конзистентни" са њиховим наводима да су мучени у полицији ударцима, електрошоковима, понижавањем и застрашивањем.

- Страни експерти су код Јована Грујичића оповргли налазе домаћих вјештака који су тврдили да су хематоми на тијелу Грујичића настали прије дана када је он тврдио да је злостављан у полицији, односно да се код Грујичића не може са сигурношћу рећи да је повријеђен електро-шокером “јер нема сличних опекотина на другим дјеловима тијела” - наводе из ХРА.

Страни експерти су, истичу, утврдили и да је “датирање модрица по изгледу (величини и боји) нетачно и форензички непоуздано” и указали да медицинска литература и њихово искуство указују да се “не могу очекивати примјетне лезије сваки пут када се употријеби електро-шокер, посебно ако је кожа мокра или се уређај примијени преко одјеће”.

- У закључку извјештаја су навели: “На основу исказа г. Јована Грујичића, наводних симптома, налаза медицинских прегледа и фотографија које су направљене убрзо након инцидента, те наших физичких налаза о обрасцу лезија у облику тачака на десној страни абдомена, закључујемо да су ове тачкасте лезије високо конзистентне са наводима да се ради о ударима струје електро-шокером” - наводи се у саопштењу

Страни вјештаци су, додају из ХРА, поступајући у складу са Истанбулским протоколом, посебну пажњу показали и психолошко-психијатријском вјештачењу трагова злостављања.

- Тако су код Грујичића закључили да он “трпи велики скуп симптома који су дио великог сложеног поремећаја пост-трауматског стресног поремећаја”, а код Бољевића је “дијагностикован пост-трауматски стресни поремећај и психолошки симптоми високо су конзистентни са тортуром и злостављањем”. За разлику од таквог приступа, у досадашњем току извиђаја које је спроводило државно тужилаштво, Грујичићево психолошко стање је вјештачено само да би се оцијенило да ли против њега може бити вођен кривични поступак, као и да ли је то што му је терапија била ускраћена у припреми испитивања у полицији оставило трајније посљедице на његов живот и здравље, док Бољевићево психолошко стање уопште није вјештачено - додаје се у саопштењу.

Што се тиче закључака у односу на Марка Бољевића, експерти су написали да "лезије на фотографијама, затим хематоми, огреботине и мање огреботине насумично распоређене по цијелом тијелу Марка Бољевића, укључујући врат, прса, руке, и ноге, те и даље присутан бол и патња лица су високо конзистентни са његовим наводима да су га тукли ногама, шакама и бејзбол палицама током његовог лишења слободе 25. маја 2020".

- Постојање три пара трагова који су документовани на десној страни кука високо је конзистентно са наводима о вишеструкој употреби електро-шокера током његовог лишења слободе 25. маја 2020. Узимајући у обзир дијагностиковани пост-трауматски стресни поремећај, психолошке симптоме и знакове физичке трауме (насумично распоређене модрице и екхимозе по цијелом тијелу и три пара трагова на десном куку), можемо закључити да су наши налази високо конзистентни са наводном тортуром и злостављањем током његовог хапшења 25. маја 2020. - истиче се у саопштењу.

Вишеструка употреба електро-шокера, ударање и психолошко злостављање коме су били изложени и Грујичић и Бољевић, као и Бењамин Мугоша, трећа особа која је првобитно била под сумњом да је учествовао у подметању експлозива, упућују на то да се радило о извршењу кривичног дјела мучење, од стране службених лица, за које је запријећена казна затвора од једне до 8 година, односно квалификованог облика кривичног дјела изнуђивање исказа праћено тешким насиљем, за које је запријећена казна затвора од двије до десет година затвора, па Акција за људска права очекује да надлежно државно тужилаштво та дјела и адекватно квалификује.

Како су саопштили из ХРА, у случајевима све тројице који су пријавили полицијско злостављање у истрази “бомбашких напада”, надлежни државни тужиоци још увијек спроводе извиђај, иако је од подношења пријава прошло више од 13 мјесеци.

- Шест мјесеци се чекало да се одреди вјештачење тјелесних повреда на тијелу Јована Грујичића, иако је ХРА благовремено упозорила и тадашњег врховног државног тужиоца Ивицу Станковића да вјештачење тјелесних повреда на тијелу Грујичића неопходно хитно предузети. Никада нико од подносилаца пријава није психолошки вјештачен у вези навода о злостављању. Такви пропусти у цјелини крше међународни стандард дјелотворне истраге навода о тортури. Понавља се иста прича коју смо већ видјели са мучењем Александра Пејановића у полицијској “Бетоњерци”, са Мартиновићем, Златарском улицом - пише у саопштењу.

Према њиховим ријечима, ови предмети се очигледно не сматрају хитним, противно приступу који за сузбијање мучења захтијевају међународни стандарди људских права.

Подсјетили су да је јулу прошле године Тужилачком савјету поднијеза притужба на рад надлежних државних тужилаца због тога што нису дјелотворно спроводили истрагу у предмету Јована Грујичића и саопштила да је тај савјет ту притужбу одбацио без образложења у новембру прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:05