/ - Заплијењене цигарете (шверц преко и из ЦГ)
06/02/2022 u 16:10 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Илегални дуван" – злочин са мало последица на Западном Балкану

Општепознато је да је 1990-их у Црној Гори шверц цигарета заправо био средство финансијског опстанка које је финансирала влада усред рата и санкција због распада Југославије

Илегална трговина дуваном има значајан утицај на Босну и Херцеговину, Црну Гору и Србију, посебно у смислу нарушавања домаће економије и изгубљених царина и пореза. То је закључак новог истраживања Глобалне иницијативе за борбу против транснационалног криминала.

Шверц цигарета: И лани милионске заплијене

Према студији из 2019. године, двије од пет одраслих особа у Босни и Херцеговини су пушачи, као и једна од три одрасле особе у Црној Гори и Србији.

Глобална иницијатива наводи да ниво конзумације илегалног дувана (кријумчарени, фалсификовани, јефтини бијели и фино резани дуван) варира узависности од региона, са 6,5% у Србији, 20,3% у Босни и Херцеговини и 27,9% у Црној Гори.

Државни службеник интервјуисан у Босни и Херцеговини изјавио је да се због наглог повећања пореза (а тиме и цијена), илегално тржиште готово удвостручило у последњих пет година.

Само у првих шест мјесеци 2021. године Управа за индиректно опорезивање БиХ заплијенила је цигарете и резани дуван у двоструко већој вриједности од укупно заплењеног у 2020. години.

-Други испитаник је додао: “Висок порез у Босни и Херцеговини је разлог за најмање 50% илегалног локалног тржишта цигарета”-наводи се у истраживању.

Дуванска индустрија има дугу традицију, посебно у Босни и Херцеговини, гдје је дуго била једна од најважнијих култивисаних култура. Србија је једина европска земља у којој три велике свјетске дуванске компаније имају фабрике.

-Општепознато је да је 1990-их у Црној Гори шверц цигарета заправо био средство финансијског опстанка које је финансирала влада усред рата и санкција због распада Југославије и многи из високе пословне и политичке елите данас су и даље повезани са кријумчарењем цигарета-дио је изстраживања Глобалне иницијативе за борбу против транснационалног криминала.

image
- Фото: Глобална иницијатива

Показало се да постоје два кључна тржишта за илегални дуван у ове три земље. Прво је транснационално тржиште кријумчарења, које је добро организовано и цвијета под “кишобраном заштите”. Заиста, највећу пажњу привукли су крупни случајеви трговине дуваном.

На пример, у мају 2019. године откривено је да је до 840 милиона такозваних “јефтиних белих” цигарета извезено из Црне Горе од стране групе углавном „офшор“ компанија сличним рутама и често истим рибарским бродовима или малим теретним бродовима, који плове Медитераном без пријављивања својих позиција.

У другом недавном случају, готово 300 000 кутија цигарета заплењено је на граници у Босну и Херцеговину из Црне Горе.116

Али, постоји и значајно локално тржиште (првенствено за јефтине бијеле), које је узроковано разликама у цијенама проистеклим из пореских режима земаља, због којих легалне цигарете често нису приступачне потрошачима.

Ово се тржиште проширило и на интернетске платформе на којима се све више нуди илегални дуван.С обзиром на то да је потрошња и продаја илегалног дувана широко друштвено прихваћена, ово тржиште посебно привлачи опортунистичке групе и појединце, стварајући улаз у шири свијет организованог криминала у региону.

-Често продајем дуван који добијам од пријатеља са стране. Он га производи у локалној гараж-, рекао је један предузетник чију изјаву наводи Глобална иницјатива.

Када се увози јефтини бели дуван– често из Кине – то представља ИФФ. Када је то локално узгајан дувански производ, то су домаћи токови.

Иако је широко прихваћено да постоје значајни годишњи приходи повезани са незаконитом трговином дувана на Западном Балкану, доступне процјене нису могле бити провјерене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:16