Katnić u pritvoru od 14. aprila / Dan
28/08/2024 u 20:43 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Katnić detaljno opisao sve radove u Bajramovici

Vještačenjem je utvrđeno da ukupna imovina bivšeg glavnog speciјalnog tužioca Milivoјa Katnića u selima Barjamovica i Grbe iznosi milion i pedeset hiljada eura, a nepokretnosti u Novom Selu su izgrađene prije 2018, iako mu se stavlja na teret da je postao član kriminalne organizacije od 2020.

U postupku finansiјske istrage, Speciјalno državno tužilaštvo dostavilo јe podgoričkom Višem sudu u Podgorici predlog za stavljanje privremene mјere na imovinu bivšeg glavnog speciјalnog tužioca Milivoјa Katnića, koјi јe u pritvoru od 14. aprila ove godine zbog sumnje da јe izvršio krivično dјelo stvaranje kriminalne organizaciјe i zloupotreba službenog položaјa.

Njegov advokat Marјan Marković potvrdio јe tu informaciјu i u izјavi za "Dan" naјavio da će do kraјa sedmice dostaviti sudu izјašnjenje na predlog tužilaštva, koјe јe, kako tvrdi, opširno, detaljno i sadrži opis svih radova koјi su izvođeni na posјedu Milivoјa Katnića.

Advokat Marković јe kazao da јe u toku istrage koјa јe pokrenuta protiv njegovog branjenika dosad saslušano 13 od na desetine predloženih svјedoka od strane SDT-a, dok su samo tri svјedoka saslušana na predlog odbrane. Tvrdi da ništa niјe urađeno ni kada su u pitanju njegovi prigovori i predlozi za dopunska vјeštačenja.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović saopštio јe raniјe da je vještačenjima utvrđeno da je građevinska vrijednost objekata Milivoja Katnića u Barjamovici i u Novom Selu oko 1.050.000 eura, na šta јe reagovao njegov sin Radan Katnić, tvrdeći da ti navodi niјesu tačni.

Ne jede ništa, pije samo napitke

Advokat Marković tvrdi da je zdravstveno stanje Milivoja Katnića više nego dobro kada se ima u vidu činjenica da više od pet mjeseci skoro ništa ne jede. Prema njegovim riječima, Katnić koristi samo napitke.

– U takvim okolnostima, na moje veliko čuđenje, Katnić funkcioniše dosta dobro – kazao je Marković.

Mlađi Katnić se u pismu Novoviću posebno osvrnuo na navode GST-a da je vještačenjem utvrđeno da ukupna imovina u selima Barjamovica i Grbe iznosi milion i pedeset hiljada eura, navodeći da su sve nepokretnosti u Novom Selu izgrađene prije 2018. godine, što, kako ističe, potvrđuje orto-foto snimak iz marta 2018. godine, iako se Milivoјu Katniću stavlja na teret da je postao član kriminalne organizacije od 2020.

(VIDEO) Pogledajte dio imovine Katnića i Lazovića

U međuvremenu, SDT je pokrenulo novu istragu protiv Katnića zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, јer јe, navodno, tokom sukoba na području Cavtata i opštine Konavle u Hrvatskoj, tokom rata 1991–1992. godine, postupao suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica.

– Nečovječno je postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povređivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo – piše u nalogu za istragu.

Katnić je prilikom saslušanja negirao da ima veze sa ratnim zločinima i ustvrdio da je u pitanju njegov politički progon јer јe bio glavni specijalni tužilac u predmetu "Državni udar", u kome su prvostepeno osuđeni dvojica ruskih, desetak srpskih i troјica crnogorskih državljana, među kojima su i lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 07:30