slobodan kascelan, označen kao vođa kavačkog klana / Dan
21/10/2022 u 13:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KAVČANIMA SUDE PO TREĆI PUT: Sud odlučuje da li je SDT iskaz Dedovića uzeo nezakonito

Zbog današnjeg suđenja navodnim članovima kavačkog klana mjere bezbjednosti su bile podignute na viši nivo

U podgoričkom Višem sudu danas јe, po treći put, počelo suđenјe grupi koјa јe označena kao kavački klan. Prethodno je postupak počinjao iznova zbog izručenja jednih od optuženih, a zatim je došlo do promjene članova vijeća koje sudi. Tako da će optuženi u ovostupku po teći put iznositi odbranu.

Ovom optužnicom je obuhvaćen Slobodan Kašćelan, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić,  Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević , Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Advokat odbrane, Marko Radović, je sudu saopštio zahtjev da se iskaz optuženog Ilije Dedovića koji je dat pred SDT-om 14.9.2016. izuzme iz spisa predmeta kao dokaz jer je pravno nevaljan.

-Ja sam na prethodnom glavnom pretresu, pred drugim Vijećem,  naveo ovaj zahtjev jer je iskaz taj od optuženog Dedovića uzet protivzakonito. U trenutku saslušanja, Dedović je imao svojstvo zadržanog lica. Zakonito postupanje podrazumjeva da ima advokata, jer je obavezna odbrana u tom slučaju.  On ga je imao ali advokat nije prisustvovao saslušanju. Ja sam dva dana prije toga od strane Dedovića na zapisniku ovlašćen  da ga brani., nakon što je postušajući tužilac uskratio mogućnost da ga zastupa advokat Dimitrije Dapčević. Zatim, dva dana nakon toga Dedović se ponovo saslušava a SDT mu, po njegovom izboru, dodjeljuje advokata po službenoj dužnosti..s tim što je moja  punomoćje ostalo na snazi, niti sam ga ja opozvao niti je Dedović- pojasnio je advokat.

Radović je naglasio da zbog te činjenice, da je on i dalje bio advokat Dedovića, nije bilo potrebe da se dodjeljuje advokat po službenoj dužnosti i da on nije prisustvovao saslušanju.

MJERE BEZBJEDNOSTI PODIGNUTE NA VIŠI NIVO

Zbog današnjeg suđenja navodnim članovima kavačkog klana mjere bezbjednosti su bile podignute na viši nivo. Naime, u okolini Višeg suda bili su prisutni inspektori u civilu i službenici Interventne policije. Takođe,  Interventna policija  je bila prisutna i u samoj zgradi Višeg suda.

Podsjećamo, prema navodima SDT-a, Kašćelan je bio na meti pripadnika škaljarskog klana i prije par godina spriječena je njegova likvidacija.

 

-Dedovića je tako svoj iskaz pred tužiocem dao u prisustvu nezakonito izabranog advokata , što je isto kao da je dao iskaz bez prisustva advokata. Postupajući tužilac ga nije čak ni pitao da li želi da mu ja ostanem branilac ili da bira drugo- ističe Radović.

Sud je nakon kraće pauze odložio današnji glavni pretres , kako bi o ovom zahtjevu odlučio do narednog.

A to zbog ukazivanja advokata Radovića da  je bitno da se odluči da li je taj zapisnik o saslušanju optuženog Dedovića valjan dokaz jer se djelovi sumnje u optužnici, kako on smatra, zasnivaju na pomenutom iskazu.

-Tužilac je ranije kad sam pomenuo ovaj zahtjev kazao da se radi o kolaiziji iskaza, mimoilaženju, optuženog Dedovića i Tripa Moškova kojeg zastupam. To ne može da bude kao tako uvaženo jer još u tom trenu ne zna iskaz i odbranu osumnjičenih...- dodaje advokat.

On je naglasio da danas otkazuje zastupanje optuženog Dedovića.

Odluka o ovom zahtjevu će biti poznata na narednom ročištu.

NAVODI ISTRAGE

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbjeđivanje novca. Navodi se da su i učestvovali u vršenju nekih krivičnih djela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:28