/ - SRDJAN BOLJEVIC
01/07/2024 u 09:29 h
Željka Bojanić, Vojka DamjanovićŽeljka Bojanić, Vojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Knežević pod terapijom ne može pred sud: "Ima još dokaza koji mu sada nisu dostupni"

Suđenje Dušku Kneževiću, povodom slučaja "Kaspia I" i "Kaspia II", odloženo je na zahtjev odbrane zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Advokat Dražen Medojević je rekao sudu da nemaju uslove da adekvatno pripreme odbranu zbog zdravstvenog stanja Kneževića i da on ima još dokaza koji su u kompijuteru i koji mu nisu sada dostupni.

Knežević je sudu kazao da je on politički slučaj, jer nije htio lažno da svjedoči za "državni udar".

Knežević je sudiji Amiru Đokaju uručio izvještaj zatvorskog ljekara, koji potvrđuje  njegov medicinski pregled od 28.6.2024. U dokumentu je navedeno da je pod terapijom koja mu, između ostalog, utiče na koncentraciju.

- Sudija, zbog lošeg zdravstvenog stanja Duška Kneževića, velikog broja ročišta koja su ovih dana zakazana u postupcima protiv njega, odbrana nije u mogućnosti da  se adekvatno pripremi. Predlažemo da ročište odložite na duži period- kazao je između ostalog advokat Medojević.

To je sud i uvažio i ročište zakazao za 12.septembar.

Knežević se i danas žalio na uslove u zatvoru. Rekao je,između ostalog, da ima klaustrofobiju.

Nakon ovog ročišta sproveden je na drugo koje je zakazano na osnovu druge optužnice.

Kaspia I i Kaspia II optužnice iz 2019. One se odnose na  zloupotrebu službenog položaja. Knežević, prema navodima pomenutih optužnica, nije vratio 12,5 miliona eura kompaniji iz Azerbejdžana "Kaspia property holdings" koja je tim novcem kupila njegov hotel "Princess" u Baru. Tužilaštvo navodi ds je za taj posao njegova Atlas banka  izdala garanciju, koju su Azerbejdžanci aktivirali i tražili povrat novca kada je kupovina hotela propala. Istraga je utvrdila da nije postupio po presudi Apelacionog suda koji je, naložio Atlas banci da vrati 15 miliona eura sa kamatama Azerbejdžancima.

Podsjećamo, osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog vijeća, za njega ostaje na snazi ranija odlula o istražnom pritvor.

Odloženo ročište i za slučaj "Karbon"

Zbog lošeg psihičkog zdravstvenog stanja Duška Kneževića, jake terapije koju prima, odloženo je i današnje ročište u slučaju " Karbon".

Knežević je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju zatvorskog ljekara, kojom potvrđuje da nije u stanju da iznese odbranu.

Kako su u ovom trenutku, u ovom postupku, egzistirala četiri advokata koja su zastupala Kneževića, on je otkazao punomoć Milovanu Miloševiću koji ga zastupa u parničnim predmetima, kao i u postupku arbitraže pred Haškim sudom.

Kneževića u postupku ostaju da brane advokat Dražen Medojević, Marko Ivanović i Zdravko Đukanović.

Naredni teemini određeni su za 24.9.2024., 30.9.2024.,11.10.2024. i 16.10.2024.

Početkom 2020. godine, Viši sud je potvrdio optužnicu protiv Kneževića u slučaju "Karbon". On je tu optužen da je  kao šef kriminalne grupe, pričinio štetu kompaniji „Global Karbon” i pribavio protivpravnu korist od skoro dva miliona eura.

Knežević je ranije toga dana na zahtjev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

Knežević odbio da da saglasnost: Ne mogu da mu sude za predmet "E-comerc" jer nije izručen na osnovu njega

– Službenici Sektora za borbu protiv kriminala danas su, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru – naveli su ranije tada iz Uprave policije.

(VIDEO) Pogledajte video-snimak ekstradicije Duška Kneževića

Crna Gora ga je potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

– Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti – dodali su tada iz UP.

U februaru 2023. godine donijeta je prvostepena odluka u postupku ekstradicije Duška Kneževića Crnoj Gori, a naši nadležni organi tražili su njegovo izručenje u julu 2019. godine, prije skoro pet godina. Knežević je optužen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva.

Odbijeno jemstvo za Kneževića, traži da se suđenje za slučaj "koverta" prenosi javno

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 14:05