privodjenje duska knezevica / - SRDJAN BOLJEVIC
16/10/2024 u 14:21 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Knežević pred sudom: Ja sam žrtva političkog progona zbog Đukanovića, da sam ukrao novac ne bih se danas mučio

Osumnjičeni biznismen Duško Knežević danas je pred podgoričkim Višim sudom nastavio sa iznošenjem odbrane u postupku "Karbon". On je kazao, između ostalog, da je žrtva političkog progona zbog sukoba sa Milom Đukanoviće. Dodao je da nije ukrao novac i da se danas nalazi u lošoj finansijskoj situaciji, da se muči.

Ovaj sudski postupak vodi suidja Igor Đuričković. Optuženi Knežević je i danas, kao i ranije, tvrdio da  su DPS-a i Đukanović krivi za postupke koji se, kako smatra, nezakonito vode protiv njega.

- Smatram da je ova optužnica protiv mene i postupak rezultat političkog progona i sebe smatram žrtvom. Na taj način sam bio tretiran i od strane nadležnih Velike Brtianije i Interpola. Ponavljam i tvrdim da je ovaj postupak protiv mene politički motivisan i da s tim u vezi SDT i ovaj sud treba da se zapitaju da li su dio toga ili ne. Cilj progona je moj sukob sa Milom Đukanovićem i to što sam pokrenuo više pitanja u vezi sa njim o kojima sam govorio na prethodnom ročištu, kao što su afera "koverta", afera " ničija kuća" i druge - izjavio je Knežević pred sudom na pitanje svog advokata Zdravka Đukanovića.

Knežević je dodao da ga je sudija na prethodnom ročištu opomenuo da mora da ostane u okvirima ove optužnice, te da drugi predmeti i postupci nisu dio nje, pa zbog toga smatra da nema prostora da i danas govori o njima detaljnije.

- Ja sam u vezi tih nezakonitih radnji režima Mila Đukanovića podnio oko 14 krivičnih prijava protiv različitih lica bliskih DPS-u. Niko me nije zvao da svjedočim. Nudio sam i putem video linka. Niti je na osnovu jedne od tih prijava pokrenut bilo kakav postupak. Sa druge strane u postupcima protiv mene su na osnovu falsifikovanih dokaza potvrđene optužnice -  istakao je optuženi Knežević.

Knežević: Pritisak na mene vršen po naredbi Katnića po nalogu Đukanovića

Osporavajući navode optužnice Knežević je kazao da da je pokrao neke pare ne bi danas pozajmljivao novac.

- Da sam pokrao neke pare ne bih se danas mučio i pozajmljivao. Ja sam bio glavni vlasnik, ne bih uništavao svoju imovinu. Atlas banku sam bio doveo do savršenstva - naveo je u svom iskazu pred sudom optuženi.

Naglasio je da nikad u vezi sa poslovanjem nije preduzeo nezakonite radnje i dodao da mu to nikad nije ni bio cilj.

- Mogao sam da na nezakonite načine izvučem novac iz privrednih lica. To nisam učinio. A dokaz za to je trenutna moja finansijska situacija, ne mogu da izdržavam porodicu. To je poznato i mojim branjenicima s obzirom na način na koji plaćam njihove usluge - istakao je Knežević i dodao da nije radio ništa nezakonito i da nije davao naloge za tako nešto.

On je naveo da nije imao formalnu i neformalnu komunikaciju sa ostalim optuženima a vezano za događaje koji su predmet optužnice.

- Oni su ljudi koji su imali formalno obrazovanje i stručno znanje i svoje poslove su obavljali u skladu sa procedurama banke i privrednog poslovanja. Sa strane bankarske regulacije to su bili neutralni krediti jer su vraćani takozvanim keš kolateralom. Oni se iz bankarske regulative ne mogu smatrati rizičnim, već se smatraju neutralnim poslovima. Kao primjer za to navodim kredit koji je banka odobrila Univerzitetu Mediteran - dodao je on.

Optuženi Knežević je kazaod a nije učestvovao u neposrednim radnjama jer nije bio šalterski radnik ili neki drugi službenik.

- Odluku o osnivanju Global karbon" privrednog društva pretpostavljam da je donio odbor direktora IBM banke AD Podgorica. Što se tiče kredita, ne znam ko je donio odluku o njihovom odobrenju. Nije mi poznato do kog iznosa je direktor banke imao mogućnost da bez odbora odobri kredit - kazao je Knežević.

Dašić: "Odobravanjem kredita nije bilo štete već koristi"

Drugooptuženi Predrag Dašić je takođe negirao navode optužnice i izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti. Kazao je da je optužnica nerazumljiva ali da je on razumije jer je iz struke, međutim smatra da bi je neko drugi teško shvatio.

On je kazao da smatra da je odobrenim kreditima, koji su predmet ove optužnice, napravljena korist a ne šteta. Pojasnio je da je tada bila ekonomska kriza na globalnom nivou a da su kreditima firme nastavile da rade a radnici primili platu. Podsjetio je da je ta kriza uticala loše i na privredu i ekonomiju Crne Gore.

On je sudu kazao da će tokom iznošenja odbrane da se posveti pojašnjavanju procedura u bankarskom poslovanju.

- Pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdim da nikad naloge po ovim predmetima i kreditima nisam dobijao. Niti sam sa imao komunikaciju oko toga, ni putem mejla, sms, faksa, telefona...Imali smo službu za odobrenje kredita. Sve odluke koje su obuhvaćene optužnicom su donošene od strane odbora direktora - dodao je on.

Istakao je da je nelogično da unutar jedne te iste grupacije neka firma ima novac a ne pomogne drugoj. Povodom ranijeg saslušanja u SDT naveo je da je bilo pod specifičnim okolnostima.

- Ja sam iskaz pred SDT dao pod specifičnim okolnostima. Bio sam smješten jedno vrijeme u "betonjerci", što je na mene loše uticalo. Saslušanje pred tadašnjom postupajućom tužiteljkom je bilo čudno. On strane nje sam bio više puta prekidan. Nismo bili ravnopravni i nisam mogao da kažem sve što smatram da treba. Sve što sam tada izjavio nije ušlo u zapisnik - dodao je on.

Istakao je da je optužnica netačna i nelogična pa tako i kada je u pitanju datum njegovog angažovanja kao izvršnog direktora.

Naveo je da je u jednom trenutku Centralna banka Crne Gore, nezvaničnim putem, poručila da prije kontrole sve banke moraju uplate kredite i da je to IBM banka i uradila.

- Ne vjerujem da bi vam CBCG ili neko iz nje ovo potvrdio - dodao je on.

Na pitanje optuženog Duška Kneževića kazao je da je u predmetnom periodu krenuo pritisak Specijalnog odeljenja, SDT-a, jer su im često dolazili i otežavali im poslovanje.

Slučaj "Karbon":

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Pored Kneževića optuženi su i Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Branka Bašović i Biljana Bašović.

Izručenje Crnoj Gori:

Podsjećamo, osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog vijeća, za njega ostaje na snazi ranija odlula o istražnom pritvor. Knežević je ranije toga dana na zahtjev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

(VIDEO) Pogledajte video-snimak ekstradicije Duška Kneževića

– Službenici Sektora za borbu protiv kriminala danas su, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru – naveli su ranije tada iz Uprave policije.

Crna Gora ga je potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

– Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti – dodali su tada iz UP.

U februaru 2023. godine donijeta je prvostepena odluka u postupku ekstradicije Duška Kneževića Crnoj Gori, a naši nadležni organi tražili su njegovo izručenje u julu 2019. godine, prije skoro pet godina. Knežević je optužen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 15:01