Duško Knežević / FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
08/05/2024 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knežević nezadovoljan uslovima u pritvoru, traži posjetu mitropolita Joanikija i prelazak u sobu kod Mila Božovića

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila obratio se pismom Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Knežević se u pismu žali na izuzetno loše uslove u istražnom zatvoru u Spužu i zatražio je prijem kod načelnika Šćepanovića kako bi mu iznio svoje zahtjeve u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR).

- Boravim u izuzetno lošim uslovima u ćeliji D1 na prizemlju. Kad su mu doveli ovdje 30. aprila uveče, u ćeliji je bio samo jedan krevet, jastuk i dva šaršava. Sve sam stvari držao na podu, nijesam imao ni čašu da popijem vodu. Sanitarni čvor je u potpunom raspadu, daska je razvaljena, wc šolja uopšte nije fiksirana i dok sjedite postoji opasnost da se prevrne i da se povrijedim. Prostor iza rešetaka prema prozoru je pun prašine i paučine, što mi izaziva alergiju. Sve to liči na neko napušteno skladište. U ćošku prostorije postoji rupa iz koje vire krpe, od neke kanalizacije ili curenja od cijevi koje vode ka radijatoru- napisao je Knežević.

On je zatražio dolazak eksperata koji rade za Evropsku komisiju i bave se ljudskim pravima i zatvorskim uslovima (Prison Conditions), da potvrde njegove navode.

- Ovo treba hitno odobriti radi EK i izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila – IBAR. Tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasada Velike Britanije u Podgorici, jer sam njihov državljanin. Ovo će uraditi i moji advokati. Molim Vas da mi odobrite posjetu njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. I da kontaktirate sekretara Mitropolije na Cetinju - naveo je Knežević.

Zatražio je i dolazak baristera iz Londona, radi utvrđivanja obaveza koje je Crna Gora preuzela pred sudom u Londonu koji će istovremeno tražiti sastanak sa Ministrom pravde Andrejom Milovićem, jer je za njegovu ekstradiciju odgovorno Ministarstvo pravde, koje je zahtjev tada potpisao ministar Zoran Pažin.

- Molim Vas da omogućite da pređem u sobu kod Mila Božovića, jer se ovdje osjećam klaustrofobično i usamljeno, i noću spavam pod tabletama i budim se često gdje gledam siluete miševakoji izlaze iz rupe na plafonu i kreću se do cijevi od centralnog grijanja. Odričem se od zatvorske hrane i tražim da mi porodica i prijatelji donose obroke. Molim da kopiju ove molbe prenesete resornom ministru Andreju Miloviću, naveo je Knežević u pismu.

Odbrana Kneževića predložila jemstvo od 75 hiljada britanskih funti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 15:08