Фото: insightcrime
21/08/2021 u 19:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колумбија извор "профита" црногорских кланова: Нове методе повећале производњу кокаина

Три фактора вјероватно дозвољавају "трговцима" да производе више кокаина са мање површина: већа производна постројења, боље технике сјетве и више кокаина који се вади из лишћа

Јавна је тајна да мафија са Балкана, која се бави шверцом наркотика, тај илегални бизнис "увози" углавном из Колумбије. Такође, врло често се у медијима могло чути повезивање високопозиционираних чланова и црногорске мафије, вођа кавачког и шкаљарског клана, са наркобосовима Колумбије. На неки начин, могло би се рећи, да је та земља " Златна кока", за нарко-групе.  Чак и велике заплијене кокаина на бродовима често су повезиване са црногорским клановима. Тај кокаин је углавном кретао из Колумбије.

Док је количина усјева "коке" у Колумбији опала већ трећу годину, производња кокаина у земљи наставља да достиже рекордне нивое, према новим подацима Уједињених нација.

Око 1.228 тона кокаина произведено је 2020. То је скоро осам одсто више у односу на 1.136 тона прошле године, према новом извјештају Система за праћење незаконитих култура  Уједињених нација Канцеларија за дроге и криминал (УНОДЦ). У међувремену, земљиште које се користило за производњу усјева кокаина  у Колумбији пало је на 143.000 хектара 2020. године, што је смањење од седам посто у односу на 2019, пише  insightcrime.

Иако трендови могу изгледати збуњујуће, постоје разлози - технички, територијални и криминални - да би се бројке кокаина  вјероватно могле сукобити.

Мегалабораторије и нове методе производње

Количина кокаина у праху екстрахована са једног хектара "коке" повећала се за више од једног килограма у само годину дана. Потенцијална производња кокаина скочила је са 6,7 килограма по хектару 2019. на 7,9 килограма 2020. године, према извјештају УНОДЦ -а.

Три фактора вјероватно дозвољавају "трговцима" да производе више кокаина са мање површина: већа производна постројења, боље технике сјетве и више кокаина који се вади из лишћа.

У последње двије године, оружане снаге Колумбије разбиле су оно што званичници за борбу против дроге називају "мега-лабораторије". Ови велики кампови - који су могли произвести неколико тона кокаина - претходно су избјегавани у корист рудиментарних локација како би се избјегло откривање од стране власти.

Међу комплексима откривеним прошле године налазила су се два са кућиштима посвећеним различитим фазама прераде кокаина: складиштење листова, њихово вађење у пасту, а затим и производња кокаин хидроклорида, главног састојка кокаина. Један од погона је могао да произведе до пет тона кокаина мјесечно.

Огромне лабораторије за наркотике пронађене су у регијама богатим коком Нарино, на јужној граници са Еквадором, и Кататумбо, на источној граници са Венецуелом. Обојица су били повезани са Националном ослободилачком војском, последњом преосталом герилском силом Колумбије. Група је преузела велики дио производње кокаина који је некада био у рукама Револуционарних оружаних снага Колумбије (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - FARC), који су се демобилизовали 2016. године након што су постигли мировни споразум са владом.

Поред великих производних локација, напредак у техникама узгоја и екстракције "коке" могао би трговцима омогућити већи принос кокаина. Одређене сорте могу „повећати ефикасност екстракције кокаина“ или произвести „већу количину кокаина у листу“, пишу истражитељи УНОДЦ -а у свом извјештају, додајући да те ситуације „треба детаљно проучити“.

У свом прошлогодишњем извјештају, УНОДЦ је приметио тренд ка све софистициранијим производним процесима, као и „технике за добијање више коке из мање листова“.

Концентрација усјева "коке"

Скоро 85 посто коке у Колумбији узгаја се у само пет одјела, према УНОДЦ -у, а четири од њих су у удаљеним, безаконим пограничним регијама које су кључни путеви трговине дрогом. Одељења Putumaio, Cauca i Narino налазе се дуж границе Колумбије са Еквадором, која је постала кључна тачка изласка кокаина у Сједињене Државе и Европу.

У међувремену, Норте де Сантандер, уз границу са Венецуелом, једно је од најплоднијих земљишта за коку. Тамо једна општина Тибу чини 13 одсто националног узгоја "коке", са скоро 20.000 хектара.

Ова планинска регија џунгле дом је неколико наоружаних група, укључујући ћелије ЕЛН и дисидентске ФАРЦ. Бензин - потребан за производњу кокаина - обично се кријумчари у региону.

Узгој "коке" такође је концентрисан у заштићеним регионима, до којих је властима тешко приступити. Према УНОДЦ-у, више од половине свих усјева коке налази се у посебним зонама управљања (Zonas de Maneјo Especial), које покривају домородачке резервате, афро-колумбијске заједнице и природне паркове.

Пресађивање и скривене културе

Узгој "коке" и производњу кокаина је ноторно тешко открити.

Канцеларија Бијеле куће за националну политику контроле наркотика, која такође извјештава о усјевима  у Колумбији, описала је 245.000 хектара који се обрађују 2020. То је 102.000 хектара више од 143.000 хектара које је пријавио УНОДЦ.

Према томе, капацитет производње кокаина порастао је на 1.010 тона - око 200 тона мање од УНОДЦ -ових података. Разлози за одступања су нејасни, али ово је друга година заредом у којој се бројке нагло разликују.

Један од фактора могао би бити висок ниво поновног садње усјева коке. Узгајивачи  одавно су замјенили "коку" одмах након искорењивања како би надокнадили своје губитке. Познато је и да криминалне групе приморавају фармере да сију више "коке". 

Пољопривредници су већ спретни у избјегавању санкције скривајући усјеве "коке" испод биљака банана и друге вегетације. Трговци људима такође могу да одговоре на наставак прскања из ваздуха коришћењем удаљенијих и мањих парцела, гурајући засаде даље у резервате или на територију коју је теже прскати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:05