Visi sud u Podgorici / - PORTAL DAN
06/04/2023 u 12:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač pred sudom prepoznao policajca koji ga je zlostavljao

Kovač se nedavno prepoznao na fotografijama koje su označene kao policijska tortura. On je sa zelenom plastičnom kesom na glavi, koju mu rukama drži službenik policije

U podgoričkom Višem sudu održano je ročište glavnog pretresa u predmetu protiv Stefana Kovača zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. Danas je pred sudom optuženi naveo da prepoznaje jednog od prisutnih službenika policije kao lice koje je vršilo torturu nad njim.

- Ročištu su pristupila i dva policajca od kojih je jedan saslušan, koji se nije sjetio bilo kojeg detalja, ali ga je Kovač označio kao jednog koji je u odnosu na njega preduzimao nezakonite radnje. Drugi će biti saslušan na sljedećem glavnom pretresu - navodi advokat Damir Lekić

Prema riječima advokata Damira Lekića, ovlašćeni policijski službenici za posebnu podršku primijenili su nevjerovatnu torturu nad Kovačem.

- I tako su došli do pristupnih šifri njegovog mobilnog telefona, čiji sadržaj je kamen temeljac i jedini dokaz koji ide u prilog optužbi a kompromituje Stefana Kovača - navodi Lekić u izjavi za portal Dan.

Advokat Lekić: Stefan Kovač je žrtva neviđene policijske torture i krivičnog progona

Advokat ističe da se radi o pravno nevaljanim dokazima do kojih se došlo kršenjem osnovnih i epementarnih ljudskih prava i sloboda, Ustava, ZKP-a. 

- I svih međunarodnopravnih priznatih dokumenata koje je ratifikovala i Crna Gora, jer su pribavljeni upotrebom brutalne i nezapamćene sile i prijetnje tj. prinude - smatra advokat Lekić. 

On naglašava da su o tome dokazi nedavno izašli i u javnost kada su mediji prenosili fotografije, od kojih se na jednoj prepoznao sam Kovač, sa zelenom plastičnom kesom na glavi koju mu rukama drži ovlašćeni policijski službenik. 

- Na ročištu smo tražili da se svi ti podaci i fotografije pribave kao dokaz u ovom postupku, kako bismo se upoznali na tom suđenju o čemu se radi i da li to uopšte može da se koristi kao dokaz ili ne. Da je Kovač bio žrtva nemilosrdne torture svjedoče i ukazuju dokazi i bez tih dokaza, ali svakako je nužno pribaviti i taj materijal kako bi se vijeće i ostali učesnici upoznali sa njegovom sadržajem - navodi advokat. 

Sud  je odredio da sasluša jos dva svjedoka, da provjeri ima li video-nadzora u hodnicima SBPOK i prostorijama, te da pribavi raspored zaposlenih u tom timu za operativnu podršku tog dana kao i druge dokaze.

Saslušan je i vještak  koji je, prema navodima Lekića, u svemu ostao pri  nalazu i mišljenju, detaljno pojašnjavajući sve segmente koji nedvosmisleno potvrđuju navode Kovača o nezakonitom postupanju prema njemu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:37