Лазовић изјаву дао у тужилаштву на чијем челу је Миливоје Катнић / IVAN PETROVIC IPE
17/10/2021 u 14:30 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Лазовић саслушан због укидања забране Беливуку

Из СДТ-а су "Дану" истакли да се не баве именима, већ да утврђују да ли у радњама укидања забране уласка Беливуку и Миљковићу има елемената кривичног дјела

Бивши помоћник директора Управе полиције Зоран Лазовић саслушан је у Специјалном државном тужилаштву у склопу истраге о укидању забране уласка у Црну Гору Београђанима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу, оптуженима за најмонструознија убиства у Србији, потврђено је "Дану" из врха СДТ- а. Он је изјаву дао по кривичној пријави коју је поднио предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, и то неколико дана пошто је пријава заведена у СДТ- у. Он је у својству грађанина изнио своја сазнања о овом случају.

Осим њега, како наводи саговорник "Дана", саслушани су скоро сви службеници Министарства унутрашњих послова који су могли имати везе са укидањем спорне забране. Поводом омогућавања уласка у Црну Гору озлоглашеним Београђанима, између осталих, исказ је дао и Милорад Жижић, који је био један од шефова у одјељењу којим је руководио Лазовић.

”Од СДТ-а је захтијевано да се утврди ко им је у јануару омогућио да уђу у Црну Гору, када су у Котору боравили код сада одбјеглог Радоја Звицера, који слови за једног од вођа "кавачког клана"

Како је "Дану" појашњено из СДТ-а, иако је претходних дана инсистирано на томе да главни специјални тужилац Миливоје Катнић, односно специјални државни тужиоци, утврди да ли је забрану Беливуку и Миљковићу укинио Лазовић или његов тадашњи колега Енис Баковић, СДТ се не бави истрагом у том дијелу. Наиме, како наводи саговорник "Дана" из тужилаштва на чијем челу се налази Катнић, они провјеравају да ли је у радњама приликом укидања спорне забране уласка извршено кривично дјело.

Тврде и да су они једино тужилаштво које је надлежно у овом предмету, те да ће након свих предузетих радњи саопштити да ли у радњама неких лица има елемената кривичног дјела поводом омогућавања уласка у државу Београђанима који се терете за више стравичних убистава у Србији, али и Црној Гори.Када је откривено да постоје докази да су Беливук и његови сарадници убили Адиса Спахића и Дамира Хоџића у Спужу, од СДТ-а је захтијевано да се утврди ко им је у јануару омогућио да уђу у Црну Гору, када су у Котору боравили код сада одбјеглог Радоја Звицера, који слови за једног од вођа "кавачког клана".

Полицајци нијесу криви

Након хапшења Бошковића и Ђуровића СДТ је оцијенило да су они надлежни за овај случај, те да нема основане сумње да су Ђуровић и Бошковић починили кривично дјело злоупотреба положаја, након чега су наредили да буду пуштени на слободу.

Након тога у СДТ-у је саслушан и Енис Баковић јер су се појавиле сумње да је он, као надређени Ђуровићу и Бошковићу, издао наредбу да се укине спорна забрана. Баковић је за медије казао да је радио по закону и позвао надлежне да испитају његово поступање.

Предмет поводом укидања забране формирало је СДТ, а ОДТ у Подгорици је по кривичној пријави државног секретара у МУП-у Рада Милошевића издало налог за хапшење полицијских шефова Александра Бошковића и Саше Ђуровића. Када је СДТ наредило да буду пуштаени на слободу, челници МУП-а и потпредсједник Владе Дритан Абазовић одржали су ванредну конференцију за медије на којој су саопштили да су утврдили да су забрану уласка укинули Баковић или Лазовић, и то без правног основа. Рекли су и да је руководилац Вишег тужилаштва у Подгорици Лепа Меденица вршила притисак на тужиоца у ОДТ-у како да поступи у предмету. Из подгоричког ВДТ-а су демантовали те тврдње, наводећи да је Меденица упутила колегу да предмет уступи надлежном СДТ-у.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

04. decembar 2021 08:57