Damir Lekić / - PORTAL DAN
09/10/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lekić: Lukačević pravosnažno oslobođen, ispao žrtva nezakonitog i zlonamjernog krivičnog progona

Policijski službenik Simo Lukačević pravosnažno je oslobođen od svih optužbi koje su mu se stavljale na teret, saopštio je advokat Damir Lekić.

On je u saopštenju naveo da je Lukačević u tekstovima od strane Uprave policije Crne Gore i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici prikazivan u izrazito negativnom kontekstu i to kao kriminalac koji kao policajac zloupotrebljava svoj položaj sa ciljem neovlašćene prodaje duvanskih proizvoda – cigareta.

- A zbog zaštite njegove časti i ugleda, a naročito zbog pravilnog informisanja javnosti, imam obavezu javnost da obavijestim da je isti pravosnažno oslobođen od svih optužbi koje su mu u prethodnom periodu bile stavljene na teret od strane Uprave policije Crne Gore i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, te da je isti zbog izrazito nezakonitog postupanja policije, a naročito pomenutog državnog tužilaštva bez bilo kakvog razloga i osnova, na što je tom državnom tužilaštvo više puta ukazivano, pa čak i od strane prvostepenog suda, ispao žrtva nezakonitog i zlonamjernog krivičnog progona na koji način je njemu i njegovoj porodici pričinjena nenadokadiva šteta - naveo je Lekić.

Lekić: Predmet policijskog postupanja na dan ustoličenja iz cetinjskog suda prebaciti u neki drugi

Lukačvić je, dodaje, od strane Uprave policije Crne Gore bio nesnovano prijavljen, a od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici potpuno zlonamjerno i nezakonito optužen.

- Da je ova prijava Uprave policije Crne Gore bila u cjelosti neosnovana, a optužba Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u potpunosti zlonamjerna i nezakonita, osim sadržine spisa predmeta i upečatljivog postupanja na glavnom pretresu od strane postupajuće sudije Osnovnog suda u Podgorici, koja je sudila u prvom stepenu, prema postupajućem državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nesumnjivo ukazuje prvostepena presuda tog suda K.br. 473/21 od 25.03.2022. godine kojom je ovlašćenog policijskog službenika Sima Lukačevića u potpunosti oslobodio svih navedenih optužbi koje su mu bile stavljene na teret - rekao je Lekić.

Konačnu tačku na, kako kaže, proizvoljnost i zlonamjernost prijave Uprave policije Crne Gore i optužbe Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici prema ovlašćenom policijskom službeniku Simu Lukačeviću, stavio je Viši sud u Podgorici.

Suđenje Medenici i grupi - Advokat Lekić: Zabrinjava postupanje Vrhovnog državnog tužioca u odnosu na zahtjev odbrane

- Koji je svojom presudom Kž.br. 352/22 od 11.09.2024. godine odbio kao neosnovanu žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i u potpunosti potvrdio presudu Osnovnog suda u Podgorici K.br. 473/21 od 25.03.2022. godine, čime je zaustavio nezamislivu agoniju i patnju koju je zbog ovog čak i na prvi pogled, u potpunosti neosnovanog krivičnog progona konstatno trpio ovlašćeni policijski službenik Simo Lukačević i njegova porodica - rekao je Lekić.

Smatra da je “progon Lukačevića bio zlonamjeran, i vođen je iz nekih ličnih razloga i drugih niskih pobuda”.

- A ne zbog prikupljenih dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je on učinio bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a što su konačno dosnošenjem svojih presuda potvrdili i Osnovni sud u Podgoroci i Viši sud u Podgorici, a na koju način su nam (mu) bezrezervno dali pravo i podršku da ovo sve iz punih usta velikodušno saopštimo, a sve u nadi i sa ciljem da će ovakvo zakonito postupanje sudova ipak bar malo zabrinuti, ako ne i osujetiti, Upravu policije Crne Gore, a naročito državno tužilaštvo da se više ni u jednom slučaju kao u slučaju Sima Lukačevića ne usudi ovako da postupa - zaključuje Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 11:18