Advokat Lekic / FOTO: Privatna arhiva
18/10/2024 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lekić: Prenio sam što mi je saopšteno u sudnici, neka sudovi sami vide šta su radili sa predmetom

Prenio sam ono što mi je saopšteno u sudnici integralno, a to šta su sudovi i to Apelacioni i Viši u Podgorici radili sa predmetom i njihove pisarnice i gdje je on bio, a naročito koliko predmetu treba da stigne sa višeg sprata na niži sprat u istoj zgradi i koliko treba vremena da se odluči po žalbi, neka ti sudovi sami vide.

To je u izjavi portalu "Dan", povodom današnjeg reagovanja Apelacionog suda, kazao advokat Damir Lekić, branilac ukrajinskog državljanina Vitalija Grečina, jednog od optuženih za trgovinu ljudima.

Apelacioni sud: Netačne tvrdnje Lekića o neažurnosti i neradu

Kaže da je predsjednik vijeća na ročištu bio saopštio da se ročište glavnog pretresa pred Višim sudom odlaže zbog kasne dostave spisa predmeta od strane Apelacionog suda i koordinacije pisarnice tog suda sa pisarnicom Višeg suda i predsjednikom vijeća da predmet u njegove ruke blagovremeno stigne.

- Da li je tačna ili nije tačna ta informacija nije na meni kao braniocu da provjeravam niti bi se u ovom slučaju uopšte bavio tim. Zna se čije su to stvari, ko njima mora da se bavi i da ih provjerava. Ja sam samo kao branilac koji je bio zgrožen kada je čuo zbog čega nisu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje tako složenog i kompleksnog predmeta, hitne prirode, koji razlog je potpuno banalan i blago rečeno neozbiljan i neprimjeren, prenio riječi sa ročišta glavnog pretresa koje je saopštio predsjednik vijeća i to da se zbog kasne dostave spisa predmeta od strane Apelacionog suda Crne Gore i koordinacije pisarnice tog suda, sa pisarnicom Višeg suda u Podgorici i predsjednikom vijeća da u njegove ruke predmet blagovremeno stigne odlaže ročište glavnog pretresa- naveo je on.

- Kao neko ko brine o zaštiti elementarnih ljudskih prava svojih branjenika, naročito onih koji se nalaze u istražnom zatvoru i to već duži vremenski period, i to u postupku gdje, blago rečeno, nema dokaza za postojanje osnovane sumnje za krivični progon, ovaj razlog za odlaganje mi je bio potpuno neprihvatljiv i samo sam prenio ono što mi je saopšteno u sudnici integralno, a to šta su sudovi i to Apelacioni i Viši u Podgorici radili sa predmetom i njihove pisarnice i gdje je on bio, a naročito koliko predmetu treba da stigne sa višeg sprata na niži sprat u istoj zgradi i koliko treba vremena da se odluči po žalbi neka ovi sudovi sami vide. Ja u svemu ostajem pri navodima koje sam saopštio, koji se odnose na neažurnost, nerad i drugo, kao i na stanje u crnogorskim sudovima koje je loše, koje ćemo nažalost svi osjetiti, o kojem pričaju čak sad javno i pojedine sudije i koje mora da se što prije poboljša. Konačno, fakat je porazan i to da je po žalbi odbrane iz Višeg suda u Podgorici otišao predmet u Apelacioni sud Crne Gore, te da zbog postupanja tih sudova i njihovih pisarnica predmet nije blagovremeno stigao u ruke sudećeg sudije kako bi isti mogao da održi suđenje, a što je neprihvatljivo- zaključio je Lekić.

Dodaje da je "posebno simptomatično da ovo što Apelacioni sud Crne Gore govori da je 10.10 dostavio spise predmeta Višem sudu u Podgorici a da je o tome isti opet pisanim putem dana 16.10 imao potrebu da obavijesti postupajućeg sudiju - predsjednika vijeća, što zapravo upućuje na tačnost ovih i prethodnih navoda".

-Jer da nije tako zašto bi ga dva puta obaviještavao - zaključuje on.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 14:32