/ ФОТО: ПОРТАЛ Libertas - "VITEZOVI OKRUGLOG STOLA": MILJKOVIć, NEPOZNATA OSOBA, BELIVUK, ZVICER, LAZOVIć I MILOVIć, 22.01.2021. FOTO: APLI
03/05/2022 u 20:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Либертас: Еуропол сумњичи службенике полиције Лазовића и Миловића да су чланови кавачког клана

У истом документу се наводи да је Петар Лазовић, у више наврата, размјењивао оружје са Радојем Звицером, пише Либертас

“Службеници полиције Петар Лазовић (32) и Љубо Миловић (32) чланови су криминалног клана Кавач. Истрага усмјерена на Лазовића и Миловића требало би да буде приоритет број један црногорске полиције“, кључни су закључци наведени у документу агенције Европске Уније за спровођење закона, Еуропол, у који је Libertas имао увид.

Тај документ, са транскриптима комуникација њих двојице са шефом кавачког клана Радојем Звицером, Вељком Беливуком, Марком Миљковићем и другима, црногорско тужилаштво и полиција добили су од Еуропола у јулу прошле године и, до данас, није познато да су Лазовића и Миловића, али ни друге полицајце, из те двије државне институције позвали на одговорност.

“Требало би истражити и умијешаност полицајца Ениса Баковића, а у вези са обавјештењем Интерпола и улоге Тамаре Звицер (супруга Радоја Звицера). Треба, такође, идентификовати и остале споменуте службенике полиције зване “Тигар, Ацо, Слободан и Ранко”, јер су сви они имали специфичну улогу када је ријеч о заштити припадника клана Кавач и откривању осјетљивих оперативних података. “Тигар“ је особа која је од Звицера примила, као поклон, илегално оружје, а био је и корисник блиндираних аутомобила које су, највјероватније, купили припадници клана Кавач, такође, на поклон“, препорука је Еуропола црногорском тужилаштву и полицији.

“Активни полицијски службеници, Петар Лазовић и Лјубо Миловић, чланови су кавачког клана, укључени директно у шверц великих количина кокаина из Еквадора у Европску Унију и Аустралију. Такође, Петар Лазовић и Лјубо Миловић су били укључени у шверц оружја у име кавачког клана. У исто вријеме, Лазовић и Миловић, у име кавачког клана, раде и шверц цигарета. Претпоставка је да Лјубо Миловић посједује непознати банковни рачун са износом од 48 милиона еура зарађених управо шверцом кокаина“, дословно пише у документу Еуропола.

У том документу се наводи и да је, наводно, “Лјубо Миловић у то вријеме морао бити у јаким приватним и пословним везама са директором црногорске полиције Зораном Брђанином и директором криминалистичког одсјека Дејаном Кнежевићем”.

“Обавјештајне службе, такође, указују да су Петар Лазовић и посебно Љубо Миловић, можда у блиској вези са садашњим директором полиције Зораном Брђанином и садашњим шефом криминалистичке полиције Дејаном Кнежевићем. Нема доказа да су Брђанин и Кнежевић били умијешани у било какве криминалне активности. Обавјештајни подаци указују да је Радоје Звицер имао огроман утицај на активности црногорске полиције, преко Петра Лазовића и његовог оца Зорана Лазовића. Звицер је координирао полицију преко Лазовића када је ријеч о хапшењу осумњичених који су учествовали у планираном убиству Слободана Кашћелана“, пише у документу Еуропола.

Петар Лазовић и Љубо Миловић, наводи Еуропол у свом налазу, “користећи своје позиције, пружају заштиту кавачком клану, а вођи клана, Радоју Звицеру, дају осјетљиве оперативне податке и сазнања из црногорског информационог система“.

У документу се наводи да је Петар Лазовић, у СКY апликацији, имао шифру “Јуниор” и “Командос”. Еуропол је утврдио да је он преко те апликације размијенио 14.065 порука.

Љубо Миловић, пише у истом документу, користио је надимак “Зли поручник“ и “Официр“ и имао је неколико криптованих телефона са којих је размијенио скоро 100 хиљада порука.

“Петар Лазовић и Љубо Миловић имали су интензивну директну комуникацију преко СКY-а са Радојем Звицером који је имао надимак “Борн“. Петар Лазовић је другим видовима комуникације био и у контакту са Мићком Жижићем, који је очигледно, такође, био полицијски службеник. На Лазовићеве захтјеве Жижић је увијек достављао осјетљиве и повјерљиве податке и сазнања. У већини случајева Лазовић је скриншотове комуникације са Жижићем просљеђивао директно Радоју Звицеру користећи СКY апликацију. Петар Лазовић је, другим видовима комуникације, био и у контакту са Драганом Радоњићем, који је очигледно, такође, био полицијски службеник. Отац Петра Лазовића, Зоран, био је претпостављени Радоњићу. Петар Лазовић је скриншотове комуникације са Жижићем и Радоњићем просљеђивао директно Радоју Звицеру користећи СКY”, пише у документу Еуропола.

У истом документу се наводи да је Петар Лазовић, у више наврата, размјењивао оружје са Радојем Звицером.

“Због њиховог пријатељства, Лазовић даје Звицеру нелегално оружје као поклон, што му овај узвраћа на исти начин, поклањајући му нелегално оружје. Након једног састанка у тужилаштву и предложене акције, Петар Лазовић је обавијестио Звицера о осумњиченима за које је планирано да буду ухапшени сљедећег јутра и чак је послао слику из тужилаштва на основу које се могао видјети тужилац Саша Чађеновић са полицајцем Мићком Жижићем. Петар Лазовић је другим видовима комуникације био и у контакту са Николом Јаничићем, који је очигледно, такође, био полицијски службеник. Лазовић је скриншотове комуникације са Јаничићем, такође, просљеђивао директно Звицеру користећи апликацију СКY“, наводи се у документу.

Еуропол у свом налазу тврди да се “не може потврдити да је Никола Јаничић био умијешан у било какве криминалне активности“.

“Оно што се може потврдити је да је Никола Јаничић, на захтјев Петра Лазовића, увијек достављао осјетљиве оперативне податке. Предстојећа истрага требало би да буде усредсријеђена на то да ли је Јанићић имао сазнања да је Лазовић просљеђивао осјетљивије податке припадницима кавачког клана, конкретно Звицеру“, савјетује Еуропол.

У том докумету пише и да се “не може потврдити да је Мићко Жижић био умијешан у било какве криминалне активности“.

Исто као и за Јаничића, Еуропол савјетује да се истрагом утврди да ли је Жижић знао да Лазовић просљеђује осјетљиве оперативне податке шефу кавачког клана.

“Као особа која је сакрила неке информације од свог шефа Дејана Кнежевића спомиње се Мићко Жижић – Жиле, а на основу инструкција Зорана Лазовића, оца Петра Лазовића“, пише у документу.

Еуропол наводи и да је, наводно, “Петар Лазовић био у свакодневном контакту са Звицером и обавјештавао га о свему што је договорено у полицији, на састанцима са тужиоцем, о планираном акционом дану, гдје је распоређен ИМСИ хватач, коју врсту возила користи полицијска надзорна јединица итд“.

Зоран Лазовић био је, до 1. марта 2021. године када је смијењен, шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције. Нјегов син, Петар, запослен је у Агенцији за националну безбједност, али је радио у Сектору криминалистичке полиције и шеф му је био Милорад Жижић. Енис Баковић је био помоћник директора Управе полиције за Сектор криминалистичке полиције и смијењен је истог дана када и Лазовић.

Вељко Беливук и Марко Миљковић, наводни шефови београдског огранка кавачког клана, ухапшени су у фебруару 2021. године због сумње да су организовали криминалну групу коју српско тужилаштво терети за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање. У међувремену су оптужени за још два убиства.

Тужилаштво Србије сумњичи њих двојицу и њихову криминалну организацију да су жртве преваром намамљивали, мучили и убили у београдском насељу Ритопек. Нјихова тијела су, према оптужници, комадали, потом снимали и фотографије слали супарничком клану, а онда мљели у месарском млину и бацали у Дунав.

Радоје Звицер, наводни оснивач и један од вођа кавачког клана, за који се везују трговина наркотицима, убиства и бројна друга кривична дјела, након хапшења групе Вељка Беливука и Марка Миљковића у фебруару прошле године, налази се у бјекству. Потјернице за њим расписале су и Црна Гора и Србија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:47